Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Єдиноподатник надає послуги бюджетним установам та організаціям: як оформити договір, щоб бюджетники змогли оплатити послуги підприємця

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Єдиноподатник надає послуги бюджетним установам та організаціям: як оформити договір, щоб бюджетники змогли оплатити послуги підприємця

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на єдиному податку надає послуги з надання та обслуговування своєї апаратури, обладнання, сценічних конструкцій, декоративних елементів при проведенні різних концертних заходів. Оформляється все договором на надання послуг. Періодично в замовників — бюджетних організацій виникає запитання: чому б не оформити цей правочин як оренду зазначеного вище обладнання, оскільки їм легше відносити це на видатки за відповідним кодом економічної класифікації видатків. Підкажіть, як краще оформляти цей вид діяльності? Чим оренда в цьому випадку відрізняється від надання послуг (оренда не є «дозволеним» видом діяльності для підприємця)?

 

ВІДПОВІДЬ.

Одна зі специфічних особливостей діяльності бюджетних організацій полягає в тому, що видатки таких організацій мають здійснюватися тільки згідно з відповідними кодами економічної класифікації видатків (КЕКВ). Тобто, якщо в кошторисі бюджетної установи (організації) передбачений певний код видатків — така організація має право витрачати бюджетні кошти за цим кодом на суворо визначені цілі. Якщо той чи інший код видатків у кошторисі не передбачений, відповідно і здійснювати видатки за цим кодом не можна.

КЕКВ 1136 «Оренда» передбачено в кошторисі практично всіх бюджетних установ (організацій). За цим кодом видатків, зокрема, здійснюють оплату послуг за використання приміщень,

оренду обладнання тощо. Отож бажання бюджетної організації оформити відносини з підприємцем, уклавши договір оренди, можна зрозуміти: так їм простіше «легалізувати» свої видатки.

Інша річ, якщо у

Свідоцтві про сплату єдиного податку самого підприємця-єдиноподатника такий вид діяльності відсутній. Що робити підприємцю в такому випадку? Є два варіанти. Варіант перший — універсальний — внести зміни до Свідоцтва про сплату єдиного податку , додавши такий вид діяльності, як оренда. У цьому випадку можна стверджувати, що питання з видатками бюджетних організацій буде вирішено практично з усіма клієнтами-бюджетниками.

Другий варіант

: щодо кожного клієнта — бюджетної установи (організації) застосовувати індивідуальний підхід, тобто з'ясувати, за яким КЕКВ вони можуть витрачати бюджетні кошти, і таким чином підвести видатки, пов'язані з наданням підприємцем послуг, під відповідний КЕКВ.

Тепер декілька слів про те,

як уносити зміни до Свідоцтва про сплату єдиного податку, якщо підприємець вирішить усе ж таки додати до своїх видів діяльності оренду.

Для цього слід подати до податкового органу заяву з проханням унести зміни до

Свідоцтва про сплату єдиного податку та відповідно зазначити в ньому ті види діяльності, які єдиноподатник планує здійснювати. На підставі такої заяви посадова особа податкового органу в пункті 3 Свідоцтва про сплату єдиного податку та в пункті 2 всіх Довідок про найманих працівників зазначає новий вид діяльності.

Проблема лише в тому, що податківці на місцях, керуючись листами ДПАУ від 18.06.2003 р. №2733/ч/17-0515, від 07.12.2004 р. № 616/4/17-3114, від 11.07.2006 р. № 3756/Ю/17-0415, не хочуть вносити зміни до Свідоцтва в середині кварталу, а наполягають на тому (причому зовсім безпідставно), щоб заява про зміни до Свідоцтва подавалася не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого змінюється або обирається новий вид діяльності, тобто фактично новий вид діяльності можна буде здійснювати тільки з наступного кварталу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі