Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку призначення і виплати жінкам-підприємцям державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Редакція ВД
Лист від 19.05.2008 р. № 1220/5/123-08

Щодо порядку призначення і виплати жінкам-підприємцям державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.05.2008 р. № 1220/5/123-08

 

Державному комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва

 

У Мінпраці розглянуто звернення <...> стосовно порядку призначення і виплати жінкам-підприємцям державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідно до

статті 13 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич, який фактично здійснює догляд за дитиною.

Пунктом 18 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. № 1751

, передбачено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається з дня звернення за її призначенням, але не раніше ніж з дня, що настає після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами для непрацюючих осіб та осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, а для працюючих осіб — з дня настання відпустки по догляду за дитиною по день її закінчення.

Оскільки здійснення догляду за новонародженою дитиною пов’язане із неможливістю виконання трудових обов’язків, для підтвердження факту догляду за дитиною працюючі особи, які звертаються за призначенням такої допомоги, подають копію або витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки; непрацюючі особи — копію трудової книжки, безробітні — довідку про те, що виплата допомоги по безробіттю не проводиться.

Особи — суб’єкти підприємницької діяльності подають

довідку, видану органами державної податкової служби про те, що не провадять підприємницької діяльності. Передбачається, що така довідка може бути видана органами державної податкової служби на підставі заяви підприємця про те, що у зв’язку з доглядом за дитиною він (вона) не буде проводити підприємницьку діяльність починаючи з визначеної у заяві дати. Для врегулювання питань, пов’язаних із видачею зазначених довідок, Мінпраці звернулось до Державної податкової адміністрації України.

Пунктом 23

вищезгаданого Порядку визначено випадки, у яких виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється. Зокрема, виплата допомоги припиняється у разі, коли особа, що отримує в органі праці та соціального захисту населення допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку:

виявила бажання працювати — з дня працевлаштування (початку виконання трудових обов’язків);

розпочала або поновила підприємницьку діяльність — з першого числа місяця, в якому розпочато таку діяльність.

Особи, яким виплачується державна допомога сім’ям з дітьми, у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, зобов’язані у десятиденний термін повідомити про це органи праці та соціального захисту населення (

пункт 46 Порядку).

Ураховуючи зазначене, жінки-підприємці, яким призначена допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у разі поновлення підприємницької діяльності повідомляють про це орган, що призначив допомогу.

Не припиняється виплата допомоги особам, що під час перебування у відпустці по догляду за дитиною почали працювати у режимі неповного робочого часу або вдома, за умови надання відповідної довідки з місця роботи.

Така норма не може бути застосована до суб’єктів підприємницької діяльності через відсутність відпустки по догляду за дитиною та неможливість документального підтвердження роботи на умовах неповного робочого дня.

Разом з тим підприємець, як і будь-яка інша особа, яка отримує допомогу по догляду за дитиною, у разі відновлення трудової (підприємницької) діяльності до досягнення дитиною трирічного віку може переоформити виплату допомоги на іншу працездатну особу, яка не отримує пенсії, і буде здійснювати догляд за дитиною (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич).

 

Заступник Міністра О. Гаряча



коментар редакції

Роз’яснення цього

листа присвячені нюансам отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінками-підприємцями. Нагадаємо, що право на цю допомогу є як у застрахованих, так і у незастрахованих у Фонді «тимчасової непрацездатності» підприємців. Порядок її отримання наведено в Законі України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII та Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженому постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751) (див. «ВД», 2008, № 6, с. 29).

Зокрема в

листі, що коментується, Мінпраці звертає увагу на такі моменти:

1.

Відповідно до пункту 20 Порядку № 1751 серед документів, які подають фізособи — підприємці для отримання допомоги, присутня довідка, видана органами податкової служби про те, що підприємницька діяльність ними не проводиться (припинена).

На думку Мінпраці, така довідка

може бути видана податковими органами на підставі заяви підприємця про те, що він у зв’язку з доглядом за дитиною не здійснюватиме підприємницьку діяльність починаючи із зазначеної в заяві дати. Проте для остаточного врегулювання питання з видачею довідок Мінпраці звернулося до ДПАУ.

Зауважимо: поки що податківці видають підприємцям довідки довільної форми.

Припинення діяльності підтверджується даними звітності (декларації): під час перебування підприємця у відпустці по догляду за дитиною до трьох років йому все одно треба подавати звітність до податкового органу (з прокресленнями).

2.

Виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінці-підприємцю припиняється у зв’язку з початком або поновленням підприємницької діяльності (пункт 23 Порядку № 1751).

Ураховуючи зазначене,

жінки-підприємці, яким призначено допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у разі поновлення підприємницької діяльності повідомляють про це органи праці та соціального захисту населення в 10-денний термін з початку підприємницької діяльності. При цьому виплата допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому почалася або поновилася підприємницька діяльність.

3.

У цьому листі звертають увагу на те, що жінка-підприємець не може скористатися нормою, згідно з якою особам, які під час перебування у відпустці для догляду за дитиною почали працювати в режимі неповного робочого часу або вдома, виплата допомоги не припиняється за умови надання відповідної довідки з місця роботи.

Аргумент Мінпраці такий:

відсутність відпустки для догляду за дитиною у підприємця і неможливість документального підтвердження роботи на умовах неповного робочого дня для підприємців.

Дійсно, ми не раз писали про те, що підприємці не можуть відпустити самі себе у відпустку, і, по суті, підприємницька діяльність не підпорядковується трудовим нормам, у тому числі й режиму робочого часу. Отже, при її поновленні діяльності в будь-якому обсязі підприємець втрачає право на допомогу.

4. Мінпраці не заперечує проти того, що підприємець, який поновив підприємницьку діяльність до досягнення дитиною трирічного віку, може переоформити виплату допомоги на іншу працездатну особу, яке не отримує пенсію і здійснюватиме догляд за дитиною (один з батьків дитини, усиновлювач, опікун, дідусь, бабуся або інший родич).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі