Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як виправити помилку в декларації про доходи

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як виправити помилку в декларації про доходи

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа — підприємець виявила помилку в річній декларації про доходи. У зв’язку з цим підприємець спробував здати до податкової інспекції нову декларацію з виправленими даними і супровідний лист. Проте в податковій інспекції до такого варіанта поставилися негативно, відмовилися приймати таку декларацію, посилаючись на те, що уточнення даних у декларації про доходи не передбачено законодавством. Як у такому разі діяти підприємцю?

 

ВІДПОВІДЬ. Дійсно, декларація про доходи, яку подають підприємці, відрізняється від інших форм звітності тим, що для неї не передбачено форму уточнюючої декларації.

Проте є лист ДПАУ «Щодо порядку оподаткування доходів від заняття підприємницькою діяльністю» від 13.01.2006 р. № 184/5/17-0410, в якому йдеться про те, що виправлення помилки в декларації про доходи шляхом подання уточнюючої декларації допускається.

Зокрема, в листі зазначено таке. Відповідно до пункту 4 статті 14 Декрету № 13-92 документ 1 оподаткування доходів громадян — суб’єктів підприємницької діяльності податковими органами здійснюється на підставі податкових декларацій громадян-підприємців за звітний податковий період, які подаються наростаючим підсумком з початку року (за квартал; півріччя; три квартали; рік) у терміни, визначені законом.

У декларації зазначаються загальні суми отриманого доходу, витрат і сплаченого податку за звітний податковий період, за який здійснюється оподаткування.

Згідно з пунктом 5.1 статті 5 Закону України № 2181 документ 2, якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки в показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право подати уточнюючий розрахунок.

Отже, як бачимо, ДПАУ не проти подання уточнюючої декларації про доходи. Але оскільки форму такого розрахунку не затверджено, то підприємець, на наш погляд, може подати виправлену декларацію за тією ж формою, що й річну, але зробивши позначку, що це уточнення даних.

Якщо ж неточності в поданій раніше декларації виявлено до закінчення граничних термінів її подання (декларацію було подано до закінчення граничного терміну подання), підприємець, на наш погляд, може подати нову декларацію про доходи (замість поданої раніше).

Якщо ж податківці все ж таки не захочуть приймати таку декларацію, то підприємець має право оскаржити їх рішення в податковому органі вищого рівня, навівши як аргумент згаданий вище лист.

Нижче наведемо фрагмент з цього листа.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Декрет Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

2

Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

 

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.01.2006 р. № 184/5/17-0410

(витяг)

 

<...>

[2.] Що стосується Вашого другого запитання, то відповідно до

пункту 4 статті 14 Декрету оподаткування доходів громадян суб’єктів підприємницької діяльності податковими органами здійснюється на підставі податкових декларацій громадян — підприємців за звітний податковий період, які подаються наростаючим підсумком з початку року (за квартал; півріччя; три квартали; рік) у терміни, визначені законом.

У декларації зазначаються загальні суми отриманого доходу, витрат і сплаченого податку за звітний податковий період, за який здійснюється оподаткування.

Відповідно до

пункту 5.1 статей 5 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» — якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням термінів давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки в показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право подати уточнюючий розрахунок.

 

З повагою заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі