Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Приватні нотаріуси: розрахунок оподатковуваного доходу і заповнення декларації

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Приватні нотаріуси: розрахунок оподатковуваного доходу і заповнення декларації

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний нотаріус для визначення оподатковуваного доходу включає витрати згідно з переліком, наведеним у листі Мін’юсту від 02.02.2006 р. № 31-35/20. Проте це далеко не повний перелік витрат самозайнятої особи. Чи має він право зменшувати свій дохід на інші витрати, які пов’язані з його діяльністю, але відсутні в переліку листа? Як приватному нотаріусу потрібно заповнювати декларацію про доходи, якщо він також отримує доходи, надаючи послуги не тільки громадянам, а й юридичним особам, які, будучи податковими агентами, утримують з нього податок з доходів?

 

ВІДПОВІДЬ. Приватні нотаріуси як самозайняті особи здійснюють оподаткування свого доходу відповідно до Закону про податок з доходів документ 1. На жаль, норми цього Закону не враховують конкретні нюанси діяльності цієї категорії осіб. Виходить, що приватні нотаріуси повинні обкладати свої доходи за ставкою 15 %, а це повністю суми коштів, що сплачуються клієнтами (не податковими агентами) за вчинення нотаріальних дій та надання додаткових послуг правового характеру без урахування витрат.

З моменту прийняття Закону про податок з доходів такий стан речей викликав безліч запитань. Проте згодом, у зв’язку з численними зверненнями платників податків щодо оподаткування доходів приватних нотаріусів, це питання було взято до уваги, і з’явився лист Мін’юсту від 02.02.2006 р. № 31-35/20.

У ньому перелічено витрати, які можуть бути враховані приватними нотаріусами для зменшення оподатковуваного доходу, що також підтверджується

листами ДПАУ від 12.03.2007 р. № 1136/П/17-0415 і від 20.02.2006 р. № 3105/7/17-0417.

У

листі Мін’юсту також зазначено, що згадані витрати приватних нотаріусів, пов’язані з організацією їх роботи, є необхідними для забезпечення законності та професійності їх діяльності і випливають з вимог чинного законодавства та повинні бути відображені в їх податковому обліку відповідно до вимог пункту 19.1 статті 19 Закону про податок з доходів. При цьому витрати враховуються за звітний податковий період (рік) і не переносяться на наступний звітний податковий період (рік).

Виходить, що на сьогодні Мін’юст і ДПАУ «дали добро»

тільки на перелічені в переліку витрати, які будуть відображені в Книзі обліку доходів і витрат. Отож будь-які інші витрати нотаріуси не зможуть відображати, оскільки самим Законом про податок з доходів досі не встановлено принцип визначення оподатковуваного доходу для приватних нотаріусів, де враховувалися б повністю витрати. Таким чином, перелік витрат, наведений у цьому листі, є єдиною поблажкою для нотаріусів. Інші витрати при розрахунку оподатковуваного доходу нотаріус не має права враховувати.

Тепер

що стосується відображення доходів приватних нотаріусів у декларації. Відповідно до пункту 19.1 статті 19 Закону про податок з доходів приватні нотаріуси повинні подавати річну декларацію про доходи. На сьогодні декларація про доходи подається за формою додатка 1 до Інструкції № 12 документ 2, де приватним нотаріусам потрібно показати всі отримані доходи. Тобто в декларації мають бути зазначені, по-перше, доходи, отримані нотаріусами не від податкових агентів (з яких податок з доходів не утримувався) (у підрозділі 1.2 Розділу 1 декларації). По-друге, у декларації мають бути зазначені також і доходи, отримані від податкових агентів, з яких податковим агентом уже утримано податок з доходів (у підрозділі 1.1 Розділу 1 декларації). Проте в цьому немає жодної проблеми. Єдиний нюанс: у декларації потрібно зазначити окремо суму нарахованого доходу і в окремій графі — суму утриманого податку. При цьому сплачувати повторно суму утриманого податку не треба.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

2

Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 р. № 12.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі