Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Запитання про призначення пенсії приватним підприємцям

Редакція ВД
Стаття

Роз’яснення чинного пенсійного законодавства станом на червень 2008 року

 

ЗАПИТАННЯ. Як відбувається призначення пенсії і яким чином правильно обчислити розмір пенсії найбільш вигідно для пенсіонера?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно з пунктом 5 статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» документи про призначення пенсії розглядає територіальний орган Пенсійного фонду.

Відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 27.12.2005 р. № 1566/11846, заява про призначення пенсії працюючим громадянам і членам їх сімей (у зв’язку з утратою годувальника) та про відстрочку часу її призначення відповідно до Закону подається працівником (членом його сім’ї у зв’язку з утратою годувальника) до управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації.

Заява про призначення пенсії непрацюючим громадянам і членам їх сімей подається заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації) або законним представником відповідно до законодавства за місцем проживання (реєстрації) заявника.

Пенсія

згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» розраховується виходячи із заробітної плати за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, і за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року (стаття 40 Закону) та коефіцієнта страхового стажу незалежно від року виходу на пенсію.

Середньомісячна заробітна плата для обчислення пенсії визначається шляхом множення середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, який передує року звернення за призначенням пенсії, на середній коефіцієнт заробітної плати, що розраховується для кожного пенсіонера індивідуально.

Середній коефіцієнт заробітної плати розраховується таким чином :

визначається коефіцієнт заробітку пенсіонера за кожний місяць шляхом ділення суми заробітку пенсіонера за конкретний місяць на середню заробітну плату працівників, зайнятих у галузях економіки України, за той же місяць, що й заробіток пенсіонера;

отримані коефіцієнти складаються, суму поділяють на кількість коефіцієнтів і визначають середній коефіцієнт заробітку пенсіонера.

Якщо для обчислення розміру пенсії подані дані про заробіток за період до 1 січня 1992 року, при визначенні коефіцієнта заробітку (доходу) розмір середньої заробітної плати за рік (квартал) у даному періоді вважається щомісячною середньою заробітною платою даного року (кварталу). Середня заробітна плата робітників, зайнятих у галузях економіки України, визначається Держкомстатом.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

За відсутності на момент призначення пенсії даних про середню заробітну плату працівників, зайнятих у галузях економіки України, за попередній рік для визначення заробітної плати (доходу) враховується наявна середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за місяці попереднього року з наступним перерахунком заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії після отримання даних про середню заробітну плату працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії.

Страховий стаж обчислюється в місяцях, а коефіцієнт страхового стажу розраховується шляхом ділення зазначеної кількості місяців на 12 і на 100.

Наприклад, при загальному трудовому стажі 37 років 1 місяць коефіцієнт страхового стажу складає 0,37083.

Розрахунок стажу:

37 x 12 + 1 = 445; 445 : 12 : 100 = 0,37083.

Відповідно до

Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» збільшено з 01.01.2008 р. розмір оцінки одного року страхового стажу до 1,2 %; з 01.10.2008 р. — до 1,35 %.

Розмір пенсії обчислюється шляхом множення заробітної плати, розрахованої вищевказаним способом, на коефіцієнт страхового стажу. До основного розміру пенсії додається надбавка за понаднормативний стаж, тобто за кожний рік понад 25 років для чоловіків і 20 років для жінок розмір пенсії збільшується на 1 відсоток від розміру пенсії, що обчислена відповідно до

статті 27 (основний розмір пенсії), але не більш 1 відсотка від прожиткового мінімуму та інші надбавки та підвищення, на які особа має право.

Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків 25, а в жінок 20 років страхового стажу встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Мінімальний розмір пенсій, призначених відповідно до

статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», визначається виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність:

з 01.01.2008 р. —

470,00 грн. ;

з 01.04.2008 р. —

481 ,00 грн.

 

ЗАПИТАННЯ. Яка пенсія належить приватним підприємцям на єдиному податку?

 

ВІДПОВІДЬ.

Відповідно до чинного пенсійного законодавства України фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), мають право на пенсію на загальних підставах згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за умови сплати до Пенсійного фонду страхових внесків у сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок.

При цьому під час обчислення заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески згідно з цим

Законом за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу) для застрахованих осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність і обрали особливий спосіб оподаткування своїх доходів (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), та членів їхніх сімей, що беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності, отриманий ними дохід за відповідний місяць визначається за формулою.

З

= П х Ч : Т,

де

З — сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої фактично сплачено страхові внески згідно з цим Законом за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу);

П

— сума фактично сплаченого відповідного податку (плати за патент) у розрахунку на відповідний місяць, у гривнях;

Ч

— відсоток відрахувань до Пенсійного фонду від суми фактично сплаченого відповідного податку (плати за патент), чинний у межах відповідного періоду;

Т

— розмір страхового внеску до солідарної системи у відповідному місяці.

Під час визначення доходу фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності

для визначення коефіцієнта заробітної плати (доходу) враховується розмір податку (плати за патент), що сплачує така фізична особа, без збільшення розміру податку (плати за патент), передбаченого законодавством, за членів його сім’ї, які беруть участь у здійсненні цією фізичною особою підприємницької діяльності, та за осіб, які перебувають з нею у трудових відносинах.

Під час визначення доходу члена сім’ї фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності

для обчислення коефіцієнта заробітної плати (доходу) враховується сума податку (плати за патент), внесена за одного члена сім’ї, на яку відповідно до законодавства збільшується відповідний податок (плата за патент) зазначеної фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності.

При обчисленні заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески згідно з цим

Законом за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу) для застрахованих осіб, які сплачують страхові внески у фіксованому розмірі, у тому числі членів їх сімей, що беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності, отриманий ними дохід за відповідний місяць визначається за формулою.

З

= (Ф : Т) х 100 %,

де

З — сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої фактично сплачено страхові внески згідно з цим Законом за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу);

Ф

— сума фактично сплаченого страхового внеску у фіксованому розмірі за відповідний місяць;

Т

— розмір страхового внеску до солідарної системи у відповідному місяці.

 

ЗАПИТАННЯ. Які документи і в які терміни необхідно подавати для призначення пенсії?

 

ВІДПОВІДЬ.

Необхідні для призначення (перерахунку) пенсії документи подаються до територіального органу, який призначає пенсію залежно від виду пенсії, що призначається за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника, і відповідають вимогам Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Звернення

за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Пенсії за віком і по інвалідності призначаються незалежно від того, припинена робота на час звернення за пенсією чи триває.

При цьому пенсія призначається з дня звернення за пенсією, крім таких випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку:

1) пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку;

2) пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності;

3) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

 

ЗАПИТАННЯ. Чи виплачують пенсію, якщо продовжувати підприємницьку діяльність після досягнення пенсійного віку?

 

ВІДПОВІДЬ.

Звільнення з роботи під час призначення пенсій згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не передбачено.

Тому після призначення пенсії на підставі вищевказаного Закону пенсіонер може продовжувати свою трудову діяльність.

А згідно зі

статтею 42 цього Закону в разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням не менше ніж 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії. При цьому з періоду, за який ураховується заробітна плата (дохід) для перерахунку пенсії, період після призначення пенсії не підлягає виключенню згідно з абзацом третім частини першої статті 40 цього Закону.

У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менше ніж 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії провадиться не раніше як через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Якщо пенсіонер, продовжуючи працювати, набув стажу, достатнього для призначення пенсії відповідно до

частини першої статті 28 цього Закону, то за заявою пенсіонера провадиться відповідний перерахунок пенсії, незалежно від того, скільки часу минуло після призначення пенсії при неповному стажі, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії відповідно до цієї частини, здійснюється не раніше дня, наступного за днем, по який обчислено страховий стаж при призначенні (попередньому перерахунку) пенсії.

Згідно зі

статтею 1 Закону застрахована особа — фізична особа, яка відповідно до цього Закону підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачуються чи сплачувалися у встановленому законом порядку страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

 

ЗАПИТАННЯ. Чи можуть пенсію перераховувати на пластикову картку і що для цього пенсіонеру слід зробити?

 

ВІДПОВІДЬ.

Для вирішення питання перерахування пенсії на пластикову картку необхідно звернутись в один із банків, який уповноважений обслуговувати поточні рахунки пенсіонерів.

 

Віктор Пугачов,

начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі