Теми статей
Обрати теми

Зелене море трави (про влаштування газонів)

Редакція ВД
Стаття

Зелене море трави (про влаштування газонів)

 

Старий англійський жарт:

— Скажіть, сер, як можна одержати такий досконалий, бездоганний, зелений і рівний газон, як у вас?

— Це дуже просто, сер. Треба ретельно обробити ґрунт, потім гарненько його вирівняти, посіяти траву і старанно проборонувати землю. Щодня поливати, а коли трава виросте, раз на тиждень її косити. Скошене вимітати мітлою, а газон борознити. Після трьохсот років такого обробітку ви одержите такий самий чудовий газон, як у мене.

Наші проникливі читачі, звичайно ж, здогадалися, що в цій публікації йтиметься про вельми своєчасне і дуже затребуване явище — улаштування газонів.

Який же пристойний і поважний домовласник сьогодні обійдеться без газону? Риторичне запитання. Отже, улаштування газонів — справа перспективна і достатньо нова. А коли так, то нам просто необхідно якомога детальніше ознайомитися з цим привабливим напрямом в індустрії озеленення.

 

Улаштуванням газонів займаються фірми та компанії, що спеціалізуються на озелененні, загалом і зокрема — ландшафтному дизайні. На сьогодні вузької спеціалізації «улаштування газонів» поки що не існує. Хоча певні кроки в цьому напрямі робляться. Імовірно, що найближчим часом утворяться фірми, які займатимуться виключно «розведенням трави». Тому постараємося якомога більше дізнатися про цей перспективний бізнес.

Важко уявити, щоб увесь простір саду був зайнятий квітами, камінням і деревами, окремі елементи саду просто необхідно відокремити один від одного — так вважають ландшафтні дизайнери. Не для того, щоб розбити на складові, а щоб підсилити цілісність і розставити акценти. І кращим інструментом для цього виявляється... трава.

Звичайна трава? Ні, не звичайна, а доглянута: соковито-зелена, шовковиста, однорідна і по-особливому підстрижена.

Ім’я їй — газон

, бо тільки газону підвладно стати тим художником, який одним мазком завершить створення неповторної зовнішності саду.

Про газон сперечалися імператорські архітектори і королівські садівники, флегматичні англійці та гламурні французи, скупі на слова математики і щедрі на емоції поети. Та й як не сперечатися, коли його вибір — це питання якщо не життя, то в усякому разі престижу: яку частину саду відводити під рівнину, насіння яких трав використовувати?

Виходячи з намірів власника можна створити газон або дуже дешево, упродовж тривалого терміну і з багатьох видів рослин, або дорожче, але за одне літо і з певних рослин; нарешті, дорого, але за кілька тижнів і майже ідеально чисто — жодного бур’яну. Причому бажано враховувати не тільки кошти та побажання замовника, а й різну екологічність видів газону. Усе це стисло і розглянемо.

 

Класифікація газонів

За призначенням газони розрізняють

Декоративні —

партерний, мавританський або луговий.

Універсальні —

звичайний або парковий, або садово-парковий, дикий.

Функціональні —

спортивний, укріплюючий тощо.

Декоративні

— призначені для прикраси присадибної території.

Функціональні

— здатні виконувати певні завдання. Наприклад, до спортивних належить газон футбольного поля; укріплюючі газони висівають з метою укріплення схилів, задерніння узбіч доріг, пологих берегів водойм.

Універсальні

— газони, відносно стійкі до пошкоджень і водночас достатньо декоративні.

За місцерозташуванням розрізняють

Газони світлолюбні

. Улаштовують на відкритому просторі.

Газони тіньовитривалі

. Улаштовують у частинах саду, затінених кронами дерев і кущів або будовами.

Важливо використовувати травосуміші, що відповідають певному типу ділянки.

До складу сумішей входять специфічні підвиди, що мають різні природні вимоги, згруповані за темпом росту і розвитку, різними реакціям на фактори стресу. Одні з них, вологолюбні і тіньовитривалі, підходять для задерніння саду і тінистих зон, інші посухостійкі та світлолюбні — для відкритих майданчиків. Наприклад, якщо на ділянці півтінь, то треба висівати травосуміш із переважанням

вівсяниці червоної або тонконога лісового. На фірмових упаковках звичайно зазначається призначення травосуміші (газон — «універсальний», «для затінених місць», «партерний»).

За методом улаштування розрізняють

Газони сіяні

. Суміші газонних трав висівають на підготовлене місце.

Газони рулонні.

Рулони газону (дерну) укладаються на підготовлене місце.

Порівняння газонів за основними параметрами

.

Газон партерний

. Дорогий газон, вирощується не менше одного року.

Газон звичайний

. Ціна такого газону варіюється за якістю. Готовий за два місяці.

Дикий

. Дістається господарю безкоштовно і вирощується протягом року.

Мавританський

. Обходиться замовнику досить дешево. Готовність — три місяці.

Спортивний

. Дорогий газон, готовий до використання через три місяці.

Рулонний.

Найдорожчий газон, але його можна «приготувати» за два тижні.

Навколо котеджів у 99 % випадків улаштовують

звичайний посівний або рулонний газон.

Необхідно знати, що

якість газону на 90 % залежить від правильності підготовки ґрунту.

Вартість газону

на 70 — 90 % складається з трудомісткості підготовки ґрунту.

 

Трави

Головна відмінність зелених лужків — видовий і сортовий склад злакових трав, що використовуються для їх створення. Нескладно засіяти насінням підготовлений майданчик — важливо правильно вибрати його суміш, щоб вона підходила для того чи іншого виду газону. І якщо підійти до справи легковажно, можна зіпсувати всю попередню роботу.

Купуючи травосуміші, не варто спокушатися красивою картинкою на упаковці. Єдине, що заслуговує на увагу, — це анотація.

Партерний газон.

Перший, або вищий клас — партерні газони. Їх створюють у головних частинах архітектурної композиції саду, біля фонтанів, декоративних ставків. Основна вимога при влаштуванні газонів-партерів — площа головного фону повинна переважати над площею інших деталей у композиції.

Партерний газон — основний елемент квітника і партеру — служить фоном для квіткових насаджень, декоративних дерев, а також скульптур, фонтанів тощо.

Якщо господар бажає, щоб перед фасадом будинку буяв партерний килим, то до складу суміші повинні входити всього два компоненти: насіння тонконога лугового та вівсяниці червоної (найчастіше у співвідношенні 8:2).

Звичайний газон.

Садово-паркові газони — другий клас газонів. Їх характеризують практичність і універсальність, що дозволяє використовувати газони для дитячих ігор, прогулянок та пікніків. Таким чином, вони повинні бути декоративними, довголітніми, стійкими до посухи і механічних пошкоджень. Улаштовуючи газон садово-паркового типу трави слід підбирати з міцною дерниною, а щоб ґрунт пронизувався для міцності корінням, слід підбирати трави з різним типом кущіння.

Для звичайного газону вибір комбінацій насіння набагато більший, і читати анотацію слід уважніше. Тому, щоб одержати звичайний газон вищої якості, слід переконатися, що до суміші увійшло насіння саме вузьколистих і низькорослих сортів райграсу.

До того ж, якщо такий лужок правильно і вчасно стригти, він може виглядати не гірше за партерного побратима.

Дикий газон.

«Газон із бур’яну». Усе, що потрібно, — купити косарку і косити двічі на місяць. Дуже бажано хоча б один раз на початку літа видалити особливо поганий бур’ян — кінський щавель, лопух, амброзію, борщівники. Особливі естети можуть при бажанні винищити і кульбабу, будяк, осот.

Спершу видаляється великий бур’ян. Потім вирівнюється ділянка. Важливо видалити купини і позбутися місць застою води. Якщо ділянка, намічена під газон, давно заросла високим бур’яном і трав’яний покрив відсутній, пошукайте тонконіг, вівсяницю, полевицю або райграс на околицях сусідніх полів; порубайте траву крупно, розкидайте по ділянці та присипте шаром землі завтовшки 0,5 см; поливайте протягом тижня.

Скошуйте бур’ян 1 — 2 рази на місяць і через рік ви одержите цілком стерпний газон. За 2 — 3 роки газон стане рівномірним і навіть дуже пристойним як з естетичної, так і з практичної точки зору.

Мавританський газон

, або Лугові газони. Їх створюють, поліпшуючи існуючий травостій. Лугові газони можуть бути створені з різнотрав’я, часто такі газони виглядають як галявини і лужки, що красиво квітнуть.

Мавританські (або лугові) травосуміші на 80 — 95 % складаються з багаторічних злаків (причому необов’язково газонної селекції) і на 5 — 20 % — з насіння диких польових квітів. Щоб лужок протягом сезону зберігав декоративність, потрібно підібрати рослини з різними строками цвітіння. Наприклад, волошка блакитна пожвавить площину газону з кінця травня до липня, а з початку літа і до середини серпня горітимуть яскраво-червоні вогники льону великоквіткового, фоном для якого послужать біло-рожеві розсипи нігели дамаської.

Спортивний.

Такі газони покривають суцільним щільним зеленим килимом футбольні та гольф-поля, а також спортивні майданчики різного призначення.

Для спортивних газонів використовують насіння злаків, найбільш стійких до витоптування: райграсу пасовищного, вівсяниці овечої та червоної, тонконога лугового (останній вид звичайно складає в таких «коктейлях» від 30 до 50 %). Для тінистих ділянок передбачені особливі пропорції насіння.

Купуючи суміш, слід ураховувати, що на кожен квадратний метр землі витрачається приблизно 30 — 50 г насіння. Якщо витрата буде дуже економною, сходи будуть рідкими, що не дозволить одержати щільний бархатистий трав’яний покрив. І навпаки, при густішому посіві трава може випрівати.

 

Вибір способу створення газону

Як нам уже відомо, існує декілька способів створення газонів. Найбільшого поширення набули:

— посів насіння газонних трав;

— укладання рулонного газону.

 

Посів насіння газонних трав (сіяний газон)

Переваги:

а) посів насіння — найдешевший спосіб створення газону;

б) рослинам легше з перших етапів життя адаптуватися до ґрунтових і природних умов на ділянці, ніж переносити стрес, спричинений пересадкою дерну;

в) суміші насіння очищені від насіння бур’яну та інших небажаних рослин, чого не можна сказати про готовий дерен;

г) завжди можна підібрати оптимальну для конкретних умов трав’яну суміш.

Недоліки:

а) необхідно добре підготувати ґрунт для посіву насіння, видалити бур’ян, що на перших етапах може створити несприятливі умови для розвитку сходів;

б) молодим рослинам загрожує багато небезпек (птахи, тварини тощо), тому необхідні додаткові заходи для їх захисту;

в) від посіву до утворення нормального газону мине мінімум 3 місяці, і весь цей час потрібно проводити певні операції для догляду (найголовніше — полив).

 

Укладання готового дерну (рулонний газон)

Переваги:

а) найшвидший спосіб отримання газону з чіткими межами;

б) найшвидший і найефективніший спосіб створення газону на схилах;

в) не потрібна надто ретельна підготовка ґрунту, як при створенні сіяного газону;

г) укладати рулонний газон можна до пізньої осені — коли сіяти вже не можна, оскільки сходи не встигнуть достатньо зміцніти до зими.

Недоліки:

а) вартість дерну значно дорожча за вартість насіння;

б) настилати дерен необхідно якомога швидше після купівлі — у рекомендовані для цього терміни;

в) доставка і настилка дерну — дуже трудомісткий процес, оскільки дернина згорнута у важкі, об’ємні рулони;

г) видовий склад рулонних газонів один і той самий, його і доводиться використовувати на всіх, різноманітних за своїми ґрунтовими та іншими характеристиками, ділянках. При створенні сіяного газону можна придбати насіння тих трав, які необхідні для умов на конкретній ділянці.

Оскільки рулонні газони — напрям новий, але такий, що з кожним днем набирає популярності, основну увагу приділимо цьому виду газонів.

Стандартні параметри одного рулону такі: довжина 2 м, ширина 0,4 м, товщина кореневого шару 1,5 — 2 см, маса 12 — 15 кг.

Рулонному газону потрібний такий самий догляд, як посівному

, але з поправкою на те, що найскладніший етап, пов’язаний з періодом його «дитинства», уже виконано. Газон, який отримують у перший же сезон, уже «дорослий». До зими він прийде зрілим і сильним, відповідно навесні потребуватиме меншого ремонту: він адаптований до зміни погодних умов, таких звичних для нашого клімату.

Улаштування газону складається з підготовчих робіт і безпосередньо робіт з укладання газону.

Підготовчі роботи це:

1. Попередній хімічний аналіз ґрунту.

2. Очищення ділянки від будівельного сміття.

3. Обробіток ділянки від бур’яну (механічний або хімічний).

4. Перекопування ділянки і за необхідності видалення зайвого ґрунту.

5. Вирівнювання ділянки.

6. Улаштування дренажу або схилу для поверхневого стоку вод.

7. Завезення і планування родючого ґрунту з унесенням добрив.

8. Коткування поверхні котком.

9. Остаточне планування поверхні ґрунту ділянки.

Роботи з укладання рулонного газону включають:

1. Укладання рулонів на ділянці.

2. «Закотковування» газону котком.

3. Рясний полив (проводиться протягом першого тижня).

4. Перша косовиця (за два тижні після укладання).

Необхідно полити газон відразу після укладання

. Перевірити ступінь зволоження газону можна, піднявши кутик укладеного рулону (у 10 — 12 місцях по всій ділянці). Вода повинна просочити газон до самої поверхні ґрунту. Полив нового укладеного газону проводиться щодня протягом перших семи днів, а потім наступного тижня — через день або через два, залежно від сезону і кількості опадів. Необхідно стежити за тим, щоб зрошування охоплювало всю ділянку газону. Кращий час для поливу — ранок і пізній вечір, тобто час, коли сонце найменш активне.

Косіння нового газону проводиться тільки через 5 — 7 днів після його укладання. При цьому скошування трави надто низько неприпустиме (рекомендована висота скошування становить 6 — 8 см).

Додаткові добрива вносяться пізніше. Розстилання газону — справа вельми трудомістка, така, що потребує знань і навичок і, звичайно, часу.

Готові рулонні газони можна використовувати для впорядкування території котеджів, гольф-полів, спортивних і дитячих майданчиків, стадіонів, міських вулиць, парків і площ, зовнішніх частин офісних площ, готелів, будинків відпочинку, розділових смуг на автомагістралі, важкодоступних територій, схилів тощо.

При правильному догляді термін експлуатації газонного покриття практично необмежений, причому його можна активно експлуатувати вже за два тижні після укладання.

Висновок

З усього викладеного вище зрозуміло, що займатися улаштуванням газонів — цікаво і вигідно. АЛЕ! Ця робота під силу виключно професіоналам, які мають достатній практичний досвід. Причому вчитися нібито й немає де. Хіба що на власному досвіді.

 

Матеріал підготувала Олександра Слюсаренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі