Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи збільшується плата за ліцензію на торгівлю алкоголем, якщо на місці торгівлі з’явиться РРО, через який продаж алкоголю проводитися не буде?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи збільшується плата за ліцензію на торгівлю алкоголем, якщо на місці торгівлі з’явиться РРО, через який продаж алкоголю проводитися не буде?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі оподаткування торгує алкогольними напоями та іншими продовольчими товарами через один РРО. Разом з тим він планує організувати торгівлю алкогольними напоями та іншими продуктами в різних секціях магазину. При цьому пробивати алкогольні напої він збирається через окремий РРО, а решту товарів — через другий. Чи збільшиться в цьому разі плата за ліцензію на торгівлю алкоголем, оскільки в одному місці торгівлі присутні два РРО?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно зі статтею 15 Закону № 481 документ 1 плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями становить 8000 грн. на кожен окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться в місці торгівлі.

Місце торгівлі

згідно зі статтею 1 Закону № 481 — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговельному приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для алкогольних напоїв — торговельною площею не менше 20 кв. м, обладнане електронними контрольно-касовими апаратами (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

У нашому випадку, дійсно, другий касовий апарат планується поставити в тому ж місці торгівлі, що й перший. Але, на нашу думку,

плата за ліцензію в цьому разі збільшуватися не повинна, оскільки через другий РРО алкогольна продукція проводитися не буде.

Підставу для подібного висновку дає аналіз

статті 17 Закону № 481, згідно з якою порушенням є здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями через РРО, не зазначений у ліцензії (у розмірі 200 % вартості реалізованої через такий РРО продукції, але не менше 1000 грн.). Тобто за Законом № 481 штраф накладається саме за продаж алкоголю через незареєстрований РРО. Проте якщо через РРО продаж алкоголю не проводиться, то і штраф на підприємця не може бути накладено. Звідси висновок — норми Закону № 481 вимагають оплачувати ліцензію тільки на РРО, через який проводиться продаж алкоголю.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі