Теми статей
Обрати теми

Декларація з ПДВ і додаток 5: електронна «версія»

Редакція ВД
Стаття

Декларація з ПДВ і додаток 5: електронна «версія»

 

Про недавні зміни в декларації з ПДВ ми вже писали в попередніх номерах. У цій статті розглянемо новий додаток 5 «Розшифровки податкових зобов'язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» до декларації з ПДВ, але вже як електронну звітність.

Наталія ГРИГОР’ЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Порядок № 166

Порядок заповнення і подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Інструкція № 233

— Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233.

Наказ № 242

— наказ ДПАУ «Про затвердження формату (стандарту) електронного документа звітності платників податків» від 03.05.2006 р. № 242.

 

Електронний додаток 5

Отже, згідно з

оновленим пунктом 4.2 Порядку № 166 додаток 5 до декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов'язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» (далі — додаток 5 ) подається або:

а) на паперових носіях із копією, за бажанням платника — на магнітних носіях;

б)

в електронному вигляді у форматі, затвердженому ДПАУ.

Як бачимо, вибір форми подання декларації з ПДВ з новим додатком в електронному вигляді — справа добровільна.

Проте напевно багато платників податків підуть назустріч побажанням податківців і погодяться

добровільно подавати декларації з ПДВ та розшифровки за формою додатка 5 в електронному вигляді.

Про принципи подання електронної звітності ми розповіли на сторінках цього номера (докладніше див. с. 11, 13, 20). Так, подаючи звітність в електронному вигляді, платнику податків необхідно ознайомитися з

Інструкцією № 233. Також йому потрібно пам'ятати про виконання низки інших умов.

По-перше, одержати спеціалізоване програмне забезпечення для формування документів в електронному вигляді у форматі, затвердженому

наказом № 242. Сформований файл повинен мати розширення *.xml, що дає можливість відкрити його в програмі податкового органу. Для тих користувачів, які не мають можливості користуватися комерційними програмами або ж їх бухгалтерське програмне забезпечення не підтримує функції створення xml-файлів, ДПАУ розробила безкоштовну програму «Податкова звітність» (друга скорочена назва — OPZ). Одержати цю програму можна в районній ДПІ або ж скачати із сайта ДПАУ www.sta.gov.ua у розділі «Програмне забезпечення».

По-друге, платнику податків необхідно одержати посилені сертифікати відкритого ключа в будь-якому із зареєстрованих у системі електронного документообороту ДПАУ акредитованих центрів сертифікації ключів. Разом із сертифікатами провайдер також повинен надати вам спеціалізовану програму для накладення електронного цифрового підпису (ЕЦП) і розшифровки квитанцій, що надходять. Копії електронних файлів сертифікатів необхідно подати до своєї ДПІ разом з роздрукованим і підписаним примірником договору про визнання електронних документів за формою, затвердженою в

додатку 1 до Інструкції № 233. Одержати форму цього договору можна як у своїй ДПІ, так і на сайті www.sta.gov.ua.

 

Програмне забезпечення

Тепер докладніше про те, як підприємець формуватиме звітність з ПДВ за допомогою безкоштовної програми ДПАУ «Податкова звітність». 14 травня 2008 року вийшло її виправлене оновлення до версії 1.15, яке можна скачати на сайті http://opz.org.ua/.

Слід зазначити, що інтерфейс програми не містить зайвих функцій і інтуїтивно зрозумілий користувачеві. Докладніше з ним ви можете ознайомитися в інструкції до програми, розміщеній на сайті ДПАУ за адресою: http://sta.gov.ua/tax/control/uk/publish/article?art_id=107410&cat_id=81431.

Для тих, хто встановлюватиме «Податкову звітність» уперше, звертаємо увагу на заповнення параметрів звітності на закладці «

Сервіс Персональні параметри». На цій закладці ви повинні зазначити всі реквізити для заповнення шапки декларації, а також шляху до каталогів зберігання, друку і відправки звітів.

Для того щоб створити декларацію з ПДВ, потрібно в розділі «

Документ» головного меню програми вибрати пункт «Новий». У діалоговому вікні, що з'явилося, зі списку «Звітний документ» вибрати форму податкової декларації з ПДВ (код форми — J02 001).

Звертаємо вашу увагу на те, що перелік доступних документів може відрізнятися залежно від значення параметра «

Тип особи», зазначеного в персональних настройках.

Заповнивши решту значень полів «

Тип звітного періоду», «Звітний місяць» і «Звітний рік», натискаємо кнопку «Підтвердити» (див. рисунок). Програма виведе повідомлення з пропозицією заповнити заголовки форм і повідомить, що вибраний вами документ має додатки і що для їх відкриття потрібен деякий час. Після того як на екрані з'явилися форми декларації, переходимо до додатка 5 (код форми — J02 151). Поля, доступні для редагування, помічені сірим кольором. Таблиці податкових зобов'язань і кредиту заповнюються з використанням довідника «Довідник Контрагентів» (див. рисунок), заповнити який можна як перед формуванням декларації, так і під час унесення інформації до таблиць. Редагування і внесення нових контрагентів до довідника здійснюються після натискання кнопки «Редагування». Після цього на формі з'явиться панель інструментів для дій із рядками таблиць (див. рисунок).

 

img 1

 

Ця панель стає доступною автоматично при переміщенні курсору в таблицю для редагування. Для того щоб додати новий рядок у довідник контрагентів, необхідно виділити курсором нижній заповнений рядок таблиці і натиснути на піктограму «

Додати рядок до виділеного». Таким чином, ви редагуєте не тільки довідник, а й безпосередньо таблиці у формах звітності. За логікою роботи облікових програм дані з додатків повинні автоматично переноситися до відповідних рядків декларації (див. рисунок), проте цього не відбувається. Тому радимо окремо провести камеральную перевірку і перевірку структури кожного заповненого додатка, використовуючи «Контроль», а вже потім приступати до заповнення форми декларації.

Роздрукувати звітні форми можна через меню «

Друк», проте ця функція працює в програмі не зовсім звично. При натисненні на піктограму принтера програма виводить повідомлення «Зачекайте...», після чого повідомляє, що в каталозі для підготовлених до друку документів (шлях до цього каталогу вказано на закладці «Сервіс Персональні параметри») сформовано відповідний файл з розширенням PDF. Якщо на вашому комп'ютері встановлено програму «Adobe Reader» (установлювальний файл входить до комплекту програми «Податкова звітність»), то з'явиться повідомлення з пропозицією відкрити цей файл як документ-PDF, і лише після цього ви зможете роздрукувати цей документ, скориставшись функцією «Друк» у програмі «Adobe Reader».

Після збереження xml-файлу і роздрукування бланка декларації звіт готовий до подання до ДПІ. Файли декларації та додатків можна підписати ЕЦП і переслати електронною поштою або просто принести на дискеті разом з паперовими аналогами цих форм.

Також зазначимо, що особливу увагу слід приділити індивідуальним податковим номерам контрагентів. Перевірка реального існування і правильності номера можлива на сайті ДПАУ за посиланням http://www.sta.gov.ua/tax/control/vat/search.

Крім того, формувати декларацію з ПДВ та електронний

додаток 5 можна в програмі «БЕСТ ЗВІТ ПЛЮС» або в будь-яких інших бухгалтерських програмах, але в цьому разі рекомендуємо раніше завантажити і перевірити її в OPZ або «БЕСТ ЗВІТ ПЛЮС», а потім уже, зберігши на дискеті або іншому носії дані, віднести до податкової.

Для цього попередньо помістіть сформований у бухгалтерській програмі файл-xml до каталогу для збережених документів xml, шлях до якого вказаний на закладці «

Сервіс Персональні настройки». Потім зайдіть у меню «Сервіс Синхронізація журналу документів». Програма завантажить ваш звіт до реєстру готових документів, і ви можете подивитися сформовану декларацію зі списку документів у меню «Документи».

 

Висновки

Підприємці за своїм бажанням можуть подавати декларацію з ПДВ і

додаток 5 до декларації в електронному вигляді (вибір форми подання розшифровок здійснюється добровільно).

Для формування декларації з ПДВ і електронного додатка 5 можна скористатися безкоштовною програмою ДПАУ «Податкова звітність» або комерційними бухгалтерськими програмами, що створюють файли з розширенням *.xml.

При формуванні електронного

додатка 5 особливу увагу варто приділити ІПН контрагентів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі