Теми статей
Обрати теми

Податки та збори платимо своєчасно

Редакція ВД
Стаття

Податки та збори платимо своєчасно

 

«Хто не встиг, той спізнився» — усім добре відомий вислів. Але весь зміст і наслідки запізнення найкраще розуміють, мабуть, тільки платники податків. Адже наше законодавство багате на безліч штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податків і зборів. Щоб уникнути невиправданих стресів, ці платежі краще перерахувати до бюджету своєчасно.

До того ж це нескладно. Усього декілька сторінок статті — і ви знатимете основні правила та підводні камені. Отже, почнемо.

Людмила БАЛА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Закон про платіжні системи

— Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

Закон про пенсійне страхування

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страховиками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

Податкове роз'яснення № 338

— Податкове роз'яснення щодо граничного строку сплати податкового зобов'язання в разі, коли день подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, затверджене наказом ДПАУ від 16.07.2002 р. № 338.

 

Загальні правила

Сплачувати податки та збори краще заздалегідь, не відкладаючи на останній день. Але ситуації бувають різні, тому дуже важливо вміти правильно цей самий останній день сплати визначати.

Як правило, у законі або відповідному нормативно-правовому акті зазначається, коли потрібно сплатити податок (збір), але

все залежить від формулювання:

1)

«сплатити до…» означає, що останнім днем сплати день, що передує зазначеному;

2)

«сплатити не пізніше», «сплатити протягом» означає, що останнім днем сплати є саме зазначений день;

3)

«сплатити за… днів до початку… місяця (кварталу)». У разі такого формулювання потрібно: знайти останній день місяця, що передує зазначеному місяцю (або кварталу), і відлічити від нього назад (останній день теж ураховується) стільки днів, скільки зазначено, плюс ще один день. Отримане число й буде останнім днем, коли сплатити ще можна.

Наведемо

приклад: при переході на єдиний податок заяву про застосування спрощеної системи потрібно подати за 15 днів до початку того кварталу, в якому підприємець бажає стати єдиноподатником. Цього ж дня разом із заявою подається документ, що посвідчує факт сплати місячної ставки єдиного податку. Отже, якщо підприємець вирішує стати єдиноподатником з II кварталу 2008 року, то останній строк подання заяви (а значить, і сплати єдиного податку) визначаємо так :

місяць, що передує III кварталу, — червень;

останній день місяця — 30 червня;

15 днів — це 31, 30, 29, 28, 27, 26, 25, 24, 23, 22, 21, 20, 19, 18, 17, 16 червня плюс ще один день — 15 червня. Отже, 15 червня — останній день, коли можна сплатити єдиний податок при переході на спрощену систему з III кварталу 2008 року. Але це — вихідний (неділя). Виходить, що за умовами нашого прикладу останній день сплати — 13 червня (до вихідних). Однак у деяких випадках, якщо строк сплати припадає на вихідний день, то сплатити можна пізніше. Докладніше це і розглянемо.

 

Якщо граничний строк сплати — вихідний (неробочий) день

Останній день сплати податкового зобов'язання

, визначений за наведеними вище правилами, може збігтися з вихідним або святковим днем. У такій ситуації враховуємо таке:

— якщо податкове зобов'язання нараховується та сплачується на підставі декларації, що подається до податкового органу, то граничним строком сплати вважатиметься перший після вихідного (святкового) робочий операційний (банківський) день

(підпункт 5.3.3 Закону № 2181);

— якщо для сплати податкового зобов'язання встановлено спеціальні правила, але в самому нормативному документі зазначено, що граничний строк сплати, що припадає на вихідний, переноситься наступного робочого дня, то сплатити можна, як і в попередньому випадку, — наступного робочого дня;

— якщо ж у законі або нормативному документі нічого про перенесення не зазначено, а установлено особливий механізм сплати податку (збору) (не на підставі декларації), сплатити потрібно в останній робочий день до (!) настання граничного строку платежу (як у разі з переходом на єдиний податок з III кварталу 2008 року — останній день, коли можна сплатити єдиний податок і подати заяву, — 13 червня (п'ятниця)).

Для наочності наведемо схему.

 

Якщо останній день сплати податку збігся з неробочим днем

img 1

 

Тепер зупинимося докладніше на нюансах щодо своєчасної сплати податків і зборів до бюджету.

Як відомо,

податок, обчислений за даними декларації, слід сплатити не пізніше ніж на десятий день після граничного строку подання цієї декларації. Але незалежно від того, що строк подання декларації теж може бути перенесено (якщо збіжиться з неробочим днем), таке перенесення ніяк не вплине на строк сплати самого податкового зобов'язання (Податкове роз'яснення № 338).

І ще один момент: іноді

у зв'язку з перенесенням робочих днів банк може працювати й у вихідні (наприклад, часто бувають робочі суботи). У такому випадку навіть якщо граничний строк сплати податку припав на вихідний день (але банк працює), він уже не «відсувається»: сплатити слід саме цього дня, а пізніше — не можна.

Трапляється й навпаки: останній день сплати податку припадає на

робочий день, але цього дня банк не працює через перенесення (наприклад, 30 і 31 грудня), притім, що за ці дні банк відпрацював раніше. У таких випадках податківці дозволяють сплатити податок на перший робочий день після таких вихідних (лист ДПАУ від 20.01.2003 р. № 917/7/11-1317).

У цілому ж строки сплати податків і зборів, які стосуються підприємця, наведено в таблиці.

 

Граничні строки сплати підприємцем податків і зборів

Податок (збір)

Строк сплати

Перенесення

1

2

3

Авансовий платіж з податку з доходів «за себе»

До 15 березня, 15 травня, 15 серпня, 15 листопада

Ні

Авансовий пенсійний внесок «за себе»

До 15 березня, 15 травня, 15 серпня, 15 листопада

Ні довідка 1

Остаточний розрахунок щодо пенсійних внесків за підсумками року

До 1 квітня

Ні довідка1

Податок з доходів фізичних осіб «за найманих працівників»

Одночасно з отриманням коштів у банку на виплату зарплати

Ні

Якщо зарплату виплачено в натуральній формі або готівкою з виручки — протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати

Якщо зарплату нараховано, але не виплачено, — протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця

Так

До Пенсійного фонду за найманих працівників («утримання»)

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за останнім днем звітного місяця довідка 2

Так довідка 3

До Пенсійного фонду за найманих працівників («нарахування»)

Одночасно з отриманням коштів у банку на виплату зарплати

Ні

Якщо зарплату виплачено з (у тому числі й у натуральній формі довідка 4) виручки — день виплати зарплати

Ні

Якщо зарплату нараховано, але не виплачено, — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним

Так довідка 3

До Фонду «непрацездатності» за найманих працівників (нарахування та утримання)

Одночасно з отриманням коштів у банку на виплату зарплати

Ні

Якщо зарплату виплачено з виручки — не пізніше наступного дня після виплати

Якщо зарплату нараховано, але не виплачено, — у момент фактичної виплати зарплати

До Фонду «безробіття» за найманих працівників (нарахування та утримання)

Так само, як і до Фонду «непрацездатності»

Ні

До Фонду «нещасного випадку» за найманих працівників

Так само, як і до Фонду «непрацездатності»

Ні

Єдиний податок

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за тим, в якому здійснювалася попередня сплата єдиного податку

Ні довідка 5

ПДВ

Протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації. Таким чином, якщо звітний період — місяць: протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця

Так

 

Звітний період — квартал: протягом 50 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу

Акцизний збір

Протягом 10 календарних днів, наступних днем, на який припадає граничний строк подання розрахунку (тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця)

Так

«Хмелезбір»

Протягом 10 календарних днів, наступних днем, на який припадає граничний строк подання звіту (тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця)

Так

Земельний податок

Протягом 10 календарних днів, наступних днем, на який припадає граничний строк подання розрахунку (тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця)

Так

Орендна плата за землю

Протягом 10 календарних днів, наступних днем, на який припадає граничний строк подання розрахунку (тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця)

Так

Плата за торговий патент

До 15-го числа місяця, що передує звітному місяцю

Так (лист ДПАУ від 23.03.2001 р. № 3904/7/15-1317)

Плата за ігорний патент

До 15-го числа місяця, що передує звітному кварталу

Ні

Збір за забруднення навколишнього середовища

Протягом 10 календарних днів, наступних днем, на який припадає граничний строк подання звіту (тобто протягом 50 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу)

Так

Збір за спеціальне використання водних ресурсів

Протягом 10 календарних днів, наступних днем, на який припадає граничний строк подання розрахунку (тобто протягом 50 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу)

Так

Місцеві податки та збори зі звітним періодом на місяць

Протягом 10 календарних днів, наступних днем, на який припадає граничний строк подання звітності (тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця)

Так

Місцеві податки та збори зі звітним періодом — квартал

Протягом 10 календарних днів, наступних днем, на який припадає граничний строк подання розрахунку (тобто протягом 50 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу)

Так

 

Ну а щоб зовсім полегшити роботу підприємцю, ми щомісяця публікуємо на сторінках нашого видання календар сплати податків, зборів і подання звітності.

 

Для тих, кому довелося платити в останній день

Без сумнівів,

краще не відкладати сплату податку на останній день. Цим підприємець тільки завдасть собі клопоту. Однак іноді виникають непередбачувані обставини, ставлячи платника податків перед фактом: податок ще не сплачено, а сьогодні вже останній строк. Як же не спізнитися?

Щоб уникнути проблем,

потрібно зранку йти до банку. Річ у тому, що банк — це структура, яка працює за особливими правилами. Хоча документи на перерахування платежів банк приймає протягом усього робочого дня, однак той факт, що платіжку ви подали, зовсім не означає, що платіж надійде на рахунок Держказначейства цього ж дня. Тому заздалегідь слід довідатися (зателефонувати до банку або піти туди та подивитися на дошці оголошень):

з якої по яку годину в банку операційний час довідка 6 (якщо подати платіжку (або інший документ про перерахування платежу) саме в цей час, платіж обов'язково потрапить отримувачу цього ж дняпідпункт 1.22 Закону про платіжні системи);

до якої години триває операційний день довідка 7. Як правило, він закінчується трохи пізніше ніж операційний час. Якщо вже немає можливості подати документи в операційний час, потрібно встигнути це зробити хоча б до кінця операційного дня. Найімовірніше, у такому випадку доведеться більше сплатити за послуги банку, але все ж таки платіж потрапить отримувачу своєчасно. Однак слід зауважити, що не кожний банк погоджується переказати платіж цього ж дня, навіть за підвищену плату. Так що ризик ненадходження платежу отримувачу все одно існує.

Якщо ж документи на перерахування подано банку після того, як операційний день закінчився

(а робочий ще триває), він хоч і прийме їх, але виконає тільки наступного дня. У результаті — сплата податку (збору) вважатиметься простроченою. Докладніше про це див. матеріал на с. 37 цього номера.

 

Несвоєчасна сплата. А хто винен?

Отже,

якщо підприємець пропустив граничний строк сплати податкового зобов'язання (збору), воно перетворюється на податковий борг. І, крім необхідності сплатити борг, платнику податків доведеться сплатити штраф і пеню за прострочення.

Але трапляється так, що платник податків усі документи подав своєчасно, а банк зазначені суми отримувачу не перерахував. У такому разі банк зобов'язаний сплатити платнику пеню в розмірі 0,1 % від неперерахованої суми за кожний день прострочення перерахування (але не більше 10 % загальної суми платежу) —

підпункт 32.2 Закону про платіжні системи. Але це банк, а що ж підприємець?

Податківці з цього приводу мають думку не на користь платника податків: хоча

штрафні санкції та пеня не нараховуватимуться, але платник податків не звільняється від обов'язку сплатити основну суму податкового зобов'язання або податкового боргу (лист ДПАУ від 14.01.2008 р. № 412/7/24-0117). Однак позиція ця досить спірна, адже невнесення податку (збору) відбулося з вини банку, тому ні застосовувати штрафні санкції до платника податків, ні вимагати від нього повторного перерахування платежів не можна. Так вважає Вищий адміністративний суд України (ухвала ВАСУ від 06.09.2007 р. у справі № 46/27-А).

Тому

підприємець, який опинився у такій ситуації, може розраховувати на успіх у суді (а аргументи для судового розгляду можна використати із зазначеної ухвали ВАСУ).

 

Висновки

Останній день сплати податку (збору) означає таке:

«сплатити до…» — останнім днем сплати є попередній зазначеному день;

«сплатити не пізніше…», «сплатити протягом…»— останнім днем сплати є саме зазначений день;

«сплатити за… днів до початку…» — діємо так: беремо останній день місяця, що передує зазначеному місяцю (або кварталу), і від нього відлічуємо назад (останній день теж ураховується) стільки днів, скільки зазначено, плюс ще один день. Отримане число й буде останнім днем, коли сплатити ще можна.

Якщо ж обчислений за такими правилами граничний строк сплати збіжиться з неробочим днем, то:

— сплатити можна в перший після такого вихідного робочий день, якщо податок (збір) обчислюється та сплачується на підставі податкової декларації, або в самому законодавчому акті зазначено про перенесення;

— сплатити потрібно в останній робочий день до настання граничного строку сплати, якщо податок (збір) обчислюється та сплачується не на підставі декларації, при цьому про перенесення нічого не зазначено.

І все ж таки краще до останнього дня не тягти. Але якщо вже таке сталося, потрібно подати документи про перерахування платежу до закінчення операційного часу банку.


Довідкова інформація (довідка)

1

Пенсійний фонд дозволив переносити граничний строк сплати внесків за найманих працівників, якщо він збігається з неробочим днем (лист ПФУ від 20.04.2005 р. № 4451/04). Але про ті внески, які підприємець сплачує «за себе», у цьому листі нічого не зазначено. Тому, якщо строк сплати збіжиться з вихідним, краще не ризикувати та сплатити раніше. Але якщо так сталося, що підприємець не встиг, можна сплатити наступного робочого дня, пославшись за аналогією на цей же лист.

2

Незважаючи на те що Інструкцією № 21-1 внески до Пенсійного фонду в частині утримань у цьому випадку дозволено сплачувати пізніше, ніж у частині нарахувань, їх усе ж таки доцільно сплачувати одночасно з внесками до Пенсійного фонду в частині нарахувань.

3

Хоча ні в Законі про пенсійне страхування , ні в Інструкції № 21-1 нічого про перенесення строків сплати не зазначено, але Пенсійний фонд дозволив таке перенесення у своєму листі від 20.04.2005 р. № 4451/04.

4

Якщо працівнику видаються будь-які матеріальні цінності в рахунок зарплати поточного місяця (тобто тієї зарплати, яку ще не нараховано), нарахування до Пенсійного фонду можна перерахувати в останній робочий день звітного місяця (абзац третій підпункту 5.1.6 Інструкції № 21-1).

5

Щоправда, юридичним особам податківці дозволили переносити граничний строк сплати єдиного податку. Тож підприємці-єдиноподатники, на нашу думку, теж можуть скористатися відповідним роз'ясненням: лист ДПАУ від 27.03.2001 р. № 4016/7/15-1317.

6

Операційний часчастина операційного дня банку або іншої установи — члена платіжної системи, протягом якої приймаються документи на переказ і документи на відкликання, які має бути оброблено, передано та виконано цим банком протягом цього ж робочого дня. Тривалість операційного часу встановлюється банком або іншою установою — членом платіжної системи самостійно та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах (підпункт 1.22 статті 1 Закону про платіжні системи).

7

Операційний деньчастина робочого дня банку або іншої установи — члена платіжної системи, протягом якої приймаються від клієнтів документи на переказ і документи на відкликання та можна, за наявності технічної можливості, здійснити їхню обробку, передачу та виконання. Тривалість операційного дня встановлюється банком або іншою установою — членом платіжної системи самостійно та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах (підпункт 1.21 статті 1 Закону про платіжні системи).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі