Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Якщо у працівника підприємця ще немає трудової книжки

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Якщо у працівника підприємця ще немає трудової книжки

 

ЗАПИТАННЯ. У приватного підприємця двоє людей оформлено за трудовим договором, зареєстрованим у центрі зайнятості. У цих працівників немає трудових книжок. Підприємці та центр зайнятості не мають права виписувати трудові книжки. Як бути в цій ситуації?

 

ВІДПОВІДЬ. У статті 48 Кодексу законів про працю України (КЗпП) документ 1 зазначено: працівникам, які влаштовуються на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Тобто в п’ятиденний термін з моменту допуску працівника до виконання своїх обов’язків (з моменту прийняття на роботу — для працівників, які влаштовуються на роботу вперше) в його трудовій книжці потрібно зробити запис про прийняття на роботу. Винятком є працівник, який влаштовується на роботу за сумісництвом.

Ці записи в трудовій книжці мають бути підтверджені в районному центрі зайнятості за місцем проживання роботодавця.

Якщо ж працівник влаштовується на роботу вперше, роботодавець повинен завести на нього нову трудову книжку. У такій книжці, крім усього іншого, роботодавцем повинна бути заповнена титульна сторінка. І тут для підприємця-роботодавця саме й виникає проблема.

Річ у тім, що центри зайнятості відмовляють у підтвердженні запису в трудовій книжці, відкритій підприємцем, указуючи на те, що підприємець не має права заповнювати титульну сторінку книжки.

Чи правильно це?

Як зазначено в пункті 2.12 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників документ 2, першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, після чого ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Підприємство і фізична особа — підприємець — це не одне і те ж. При цьому далеко не в усіх підприємців є печатка (що не суперечить чинному законодавству).

Виходить, є підстави, хоча й суто формальні, говорити, що законодавство не передбачає заповнення фізособою — підприємцем титульної сторінки трудової книжки. Водночас без заповнення титульної сторінки неможливим є внесення до трудової книжки записів про роботу.

Це з одного боку. З другого — неведення трудових книжок на найманих працівників формує склад адмінпроступку згідно з частиною першою статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) документ3, штраф за який — від 255 до 850 грн.

Як же бути в цьому разі?

У листі від 23.03.2006 р. № ДЦ-12-1528/0/6-06 (далі — лист), присвяченому питанню, яке ми розглядаємо, Міністерство праці та соціальної політики України доходить висновку, що «неведення трудової книжки в цьому випадку не є порушенням норм трудового законодавства і, отже, фізична особа-роботодавець не може притягатися до адміністративної відповідальності, передбаченої статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення» довідка 1. Виходить, щодо змін у законодавчій базі, на працівників, для яких місце роботи в підприємця є першим, трудову книжку підприємець може не заводити, достатньо трудового договору (з реєстрацією його в центрі зайнятості). На думку Мінпраці, такі дії (а якщо точніше — бездіяльність) не формують складу адмінпроступку, передбаченого частиною першою статті 41 КУпАП.

Повний текст листа ми навели в рубриці «Архів», див. «ВД», 2008, 11, с. 47.

У свою чергу зауважимо: працівник теж, очевидно, буде обурений тим, що в трудовій книжці немає запису про період роботи в підприємця. І з цього приводу в листі є роз’яснення — стаж у такому разі може бути підтверджений тим же трудовим договором, примірник якого буде у працівника на руках.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Кодекс законів про працю України від 12.10.71 р.

2

Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58.

3

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

У листі йдеться про фізособу — роботодавця без вказівки, що це підприємець. Але ми не вбачаємо в цьому проблеми, оскільки так само побудовані і норми КЗпП — наприклад, коли в тій же статті 24 зазначається, що письмова форма трудового договору обов’язкова при укладенні його з фізичною особою, то під фізичною особою розуміються в тому числі і фізособи — підприємці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі