Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Платником єдиного податку можна стати з моменту державної реєстрації

Редакція ВД
Стаття

Платником єдиного податку можна стати з моменту державної реєстрації

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа має намір зареєструватися в березні 2008 року суб’єктом підприємницької діяльності. Просимо роз’яснити, з якої дати така особа може стати платником єдиного податку? Який граничний строк подання нею заяви?

 

ВІДПОВІДЬ. Згідно зі статтею 6 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 у разі прийняття рішення про сплату єдиного податку новостворені та зареєстровані фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності повинні подати до податкового органу за місцем своєї реєстрації заяву про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Такі особи вважаються платниками єдиного податку з того кварталу, в якому проведено їх державну реєстрацію. При цьому вони можуть не дотримуватися строку подання заяви, установленого для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які переходять із загальної системи оподаткування на спрощену.

Отже, виходячи з вищенаведеного підприємець, який має намір зареєструватися в березні 2008 року, може подати заяву в цьому ж місяці та розпочати діяльність за спрощеною системою оподаткування з дати одержання Свідоцтва про сплату єдиного податку.

Граничного строку подання заяви новоствореним суб’єктом підприємництва

Указом не визначено. Тому можна керуватися підпунктом 4.14 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80, установленим для юридичних осіб, а саме — суб’єкт підприємницької діяльності вважається таким, що перебуває на загальній системі оподаткування з моменту взяття його на облік як платника податків, якщо він не обрав спрощеної системи оподаткування.

Таким чином,

якщо підприємець подав заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування до податкового органу за місцем реєстрації одночасно з поданням документів для взяття на облік як платника податків, а також сплатив установлену ставку єдиного податку, то він вважатиметься платником єдиного податку з того місяця, в якому йому видано Свідоцтво платника єдиного податку.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі