Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Новини

На замітку

 

Затверджено нові документи щодо ліцензування в будівництві

Постанова КМУ від 27.02.2008 р. № 94 «Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 р. № 1396».

Наказ Держархбудінспекції України від 19.02.2008 р. № 24 «Про затвердження Переліку робіт провадження господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури».

Наказ Держархбудінспекції України від 08.01.2008 р. № 1 «Про затвердження Тимчасового регламенту роботи Держархбудінспекції з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури».

Рішення колегії Держархбудінспекції України від 14.12.2007 р. № 7 «Методичні вказівки з підготовки експертного висновку щодо визначення спроможності суб’єктів здійснювати господарську діяльність, пов’язану зі створенням об’єктів архітектури»

 

Відповідно до внесених змін (до

постанови КМУ № 1396) ліцензії на провадження діяльності в будівництві, видані до 1 січня 2008 року, діють до закінчення встановлених у них строків.

Крім того,

наказом № 24 затверджено Перелік робіт, пов'язаних зі створенням об'єктів архітектури, що підлягають ліцензуванню. Цим документом визначено види робіт, що підлягають ліцензуванню. При цьому порівняно зі старим переліком з Ліцензійних умов № 112/182 новий документ містить роботи, що раніше не ліцензувалися: шпалерні, малярні роботи тощо.

Наказом Держархбудінспекції № 1

затверджено Тимчасовий регламент роботи Держархбудінспекції з ліцензування будівельної діяльності. Розділом I Тимчасового регламенту встановлено процедуру розгляду заяв щодо видачі ліцензії та безпосередньо процедуру видачі ліцензії. Також Тимчасовим регламентом передбачено порядок переоформлення ліцензій, унесення змін до додатків до ліцензії, видачі її дубліката, порядок зупинення дії або анулювання ліцензії.

І ще один документ, який заслуговує на увагу, — це

Методичні вказівки з підготовки експертного висновку. Відповідно до цього документа суб'єкт будівельної діяльності самостійно звертається до експертної організації щодо проведення експертизи та підготовки експертного висновку для отримання надалі ліцензії.

Докладніше про всі ці документи див. с. 26 цього номера.

 

Затверджено нові документи щодо ліцензування автоперевезень

Наказ Держпідприємництва та Мінтрансу України від 01.02.2008 р. № 9/119 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт».

Наказ Держпідприємництва від 01.02.2008 р. № 10/120 «Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт». Ліцензійні умови затверджено згідно з останньою редакцією Закону про автомобільний транспорт (від 23.02.2006 р. № 3492-IV)

 

Відповідно до

Ліцензійних умов ліцензії видаються на здійснення видів робіт, визначених цим Законом. При цьому щодо кожного виду таких робіт висуваються окремі організаційні, технічні та кваліфікаційні вимоги. Також установлено, що наявність ліцензії на міжнародні перевезення надає право ліцензіату здійснювати внутрішні перевезення.

Дотримання

Ліцензійних умов контролюється Головавтотрансінспекцією та Держпідприємництва шляхом проведення планових і позапланових перевірок відповідно до Порядку № 10/120 .

Докладніше про ці документи ми розповімо в наступному номері.

 

Питання призначення та виплати допомоги сім’ям з дітьми

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.02.2008 р. № 57

 

Постанова

вносить зміни до двох документів:

Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751);

Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250.

Крім того, з дати набуття чинності цим документом

втрачає чинність постанова КМУ «Деякі питання призначення та виплати допомоги сім’ям з дітьми» від 11.01.2007 р. № 13, якою було затверджено Порядок призначення та виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (далі — Порядок № 13).

Появу

постанови № 57 спричинили зміни в питанні виплати допомоги при народженні та допомоги по догляду за дитиною до трьох років, які відбулися з 1 січня 2008 року. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI, з поточного року зазначені допомоги як застрахованим особам, так і незастрахованим, виплачуються на підставі Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII (раніше він поширювався тільки на незастрахованих осіб). У зв'язку з цим зникла сама собою потреба в Порядку № 13 (регулював виплату допомог застрахованим особам), а до Порядку № 1751 унесли зміни, поширюючи його дії і на застрахованих осіб, а також прописавши деякі моменти виплати цих допомог.

Докладний коментар про зміни до Порядку № 1751, унесені постановою № 57, див. на с. 29 сьогоднішнього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі