Теми статей
Обрати теми

Ліцензування будівництва: є новини

Редакція ВД
Стаття

Ліцензування будівництва: є новини

 

З 1 січня 2008 року буддіяльність ліцензується вже не за загальними правилами ліцензування, а за власними — із зазначеної дати набув чинності спеціальний Порядок ліцензування будівельної діяльності. Однак днями Кабмін і Держархбудінспекція прийняли документи, якими внесено зміни та уточнення вже до цього, нового Порядку. Про них зараз і йтиметься.

Інеса МОКРОНІС, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про ліцензування

— Закон України «Про ліцензування деяких видів підприємницької діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Постанова Кабміну № 94

— постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 р. № 1396» від 27.02.2008 р. № 94.

Порядок ліцензування буддіяльності

— Порядок ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві, затверджений постановою КМУ від 05.12.2007 р. № 1396.

Ліцензійні умови буддіяльності

Ліцензійні умови провадження будівельної діяльності (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж), затверджені наказом Держкомпідприємництва та Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 13.09.2001 р. № 112/182.

Тимчасовий регламент № 1

Тимчасовий регламент роботи Держархбудінспекції з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, затверджений наказом Держархбудінспекції від 08.01.2008 р. № 1.

Тимчасовий порядок № 77

— Тимчасовий порядок визначення уповноважених установ, організацій на проведення експертизи суб’єктів будівельної діяльності щодо їх спроможності здійснювати господарську діяльність, пов’язану зі створенням об’єктів архітектури, затверджений наказом Держархбудінспекції від 19.12.2007 р. № 77.

Перелік № 24

Перелік (класифікатор) робіт, пов'язаних зі створенням об'єктів архітектури, затверджений наказом Держархбудінспекції від 19.02.2008 р. № 24.

Методичні вказівки № 7

— Методичні вказівки з підготовки експертного висновку щодо визначення можливості суб'єктів провадити господарську діяльність, пов'язану зі створенням об'єктів архітектури, схвалені рішенням колегії Держархбудінспекції від 14.12.2007 р. № 7.

 

Якщо ліцензія вже є

Новий

Порядок ліцензування буддіяльності (текст цього документа наведено у «ВД», 2008, № 1, с. 2) установлював, що ліцензії, отримані до 01.01.2008 р., потрібно буде переоформити. Тепер це положення скасовано: постановою Кабміну № 94 визначено, що такі ліцензії будуть дійсними до закінчення зазначених у них строків.

Виходить, підприємці, які

до 1 січня 2008 року вже провадили будівельну діяльність та мають на руках відповідні ліцензії, можуть працювати спокійно: переоформляти їх вони тепер не зобов'язані.

 

Якщо ліцензії ще немає

Підприємець, який тільки планує зайнятися будівельною діяльністю, насамперед повинен знати, що певні види діяльності в

будівництві ліцензуються. Види діяльності, які підлягають ліцензуванню, визначено в Переліку № 24 довідка 1.

Отже,

якщо роботи, які провадитимуться підприємцем, зазначено в цьому Переліку, потрібно отримати ліцензію. Як? З урахуванням останніх роз'яснень для цього необхідно:

1) пройти експертизу;

2) підготувати пакет необхідних документів

та оформити ліцензію.

Розглянемо докладніше.

Експертиза.

Для проведення експертизи підприємець повинен укласти договір з будь-якою організацією, яку уповноважено Держархбудінспекцією таку експертизу провадити (пункти 2, 3 Методичних вказівок № 7). Перелік цих організацій можна подивитися, перейшовши за посиланням на сайт: http://www.dabi.gov.ua/expert.shtm довідка 2.

Плата за проведення експертизи визначається в договорі.

Підготувати висновок експерти зобов'язані не пізніше, ніж через 20 днів після отримання заяви та матеріалів (пункт 8 Тимчасового порядку № 77), а сама перевірка суб'єкта буддіяльності не повинна тривати більше п’яти робочих днів. Після закінчення експертизи підприємцю буде надано два примірники висновку.

Якщо висновок позитивний

, усе гаразд. Можна приступати до подальшого оформлення ліцензії.

Якщо ж

висновок негативний, він має містити посилання на конкретні пункти нормативно-правових актів. Причому він може:

або обґрунтовувати неможливість видачі ліцензії;

або містити деякі зауваження, які потребують доопрацювання з боку суб'єкта будівництва. Сьогодні залишається невідомим, чи потрібно після усунення цих зауважень проводити експертизу повторно. Тому це питання краще попередньо погодити з експертною організацією.

Крім того,

якщо під час проведення експертизи виникають зауваження, розбіжності або експерти видали негативний висновок, підприємець у будь-якому разі має право звернутися до ліцензійної комісії з проханням розглянути зазначені питання (пункт 14 Методичних рекомендацій № 7).

Процедура оформлення ліцензії.

Документи, які потрібні підприємцю для отримання ліцензії, зазначено в пункті 5 Порядку ліцензування буддіяльності:

заява про видачу ліцензії;

перелік робіт, які здійснюватимуться;

копія свідоцтва про держреєстрацію, посвідчена нотаріально або держреєстратором;

відомості про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним і кваліфікаційним рівнями, технологію виробництва, інформаційно-правове, нормативно-технічне забезпечення та існуючу систему контролю якості робіт;

висновок експертної організації.

З цими документами слід звертатися до територіального органу Держархбудінспекції

за місцем реєстрації підприємця довідка 3, де їх приймуть і зареєструють заяву. У разі невідповідності поданих документів до зазначеного Переліку їх повернуть заявнику протягом 10 днів (щоправда, не уточнено: робочих чи календарних, але, найімовірніше, робочих), обов'язково з письмовим повідомленням (пункт 4 Тимчасового регламенту № 1).

Якщо ж документи оформлено правильно, вони розглядаються спочатку на місцевому засіданні

(можливо, навіть за участі підприємця в разі, якщо перелік робіт, зазначений ним у заяві, пов'язаний з обмеженнями або застереженнями — пункт 6 Тимчасового регламенту № 1), а потім безпосередньо ліцензійною комісією Держархбудінспекції для прийняття остаточного рішення про видачу ліцензії. Орієнтовно вся ця процедура може тривати від 20 до 40 днів.

Оформлену в Держархбудінспекції

ліцензію підприємцю видасть територіальний орган, але тільки за наявності документа про оплату її вартості (пункт 18 Тимчасового регламенту № 1). Щодо необхідності мати при собі довіреність на отримання матеріальних цінностей, то ця вимога стосується, очевидно, тільки юридичних осіб (або підприємців, які доручають отримати ліцензію іншій особі). Щоправда, логічно припустити, що в самого підприємця можуть вимагати документ, який посвідчує особу.

А

якщо буде прийнято рішення про відмову у видачі ліцензії, Держархбудінспекція самостійно повідомить про це заявника. Крім того, перелік підприємств, які отримали ліцензію Мінрегіонбуду, завжди можна подивитися на сайті Держархбудінспекції — http://www.dabi.gov.ua/licension.shtm.

До речі,

якщо заявник має звернення або скаргу на дії територіальних органів ліцензійної комісії, питання видачі або відмови у видачі йому ліцензії може бути розглянуто безпосередньо на засіданні ліцензійної комісії самої Держархбудінспекції (пункт 13 Тимчасового регламенту № 1).

 

Якщо до ліцензії потрібно внести зміни

У підприємців-будівельників, які вже мають ліцензії, може виникнути необхідність змінити або доповнити перелік робіт, зазначених у діючих ліцензіях. Насамперед їм слід знати, що

перелік будівельних робіт, які підлягають ліцензуванню, тепер змінено. Як уже зазначалося, він міститься в новому Переліку № 24 . Що змінилося порівняно з переліком з Ліцензійних умов буддіяльності, який використовувався раніше?

Радикальних відмінностей немає

. Як і колись, ліцензуються вишукувальні, проектні, будівельні, монтажні, ремонтні роботи. Основний напрямок змін — заміна деяких кодів і значна деталізація робіт (наприклад, якщо раніше за одним кодом роботи можна було займатися розробкою містобудівної документації для будь-яких населених пунктів, то тепер цей код замінено на тринадцять кодів — залежно від чисельності населення та характеру території; і таких змін — безліч). Крім того, новий Перелік місить деякі види робіт, яких раніше не було у старому, наприклад: дослідження атмосфери, проектування об'єктів експериментального будівництва, об'єктів озеленення, майданних споруд. Окремо виділено новий розділ — інжинірингові роботи (включає діяльність генеральних розробників у проектуванні, генеральних підрядників у будівництві, техогляд будівель, оцінку їх техстану тощо), передбачено рівні відповідальності (надійності) спроектованих будівель і споруд (підвищений, нормальний, знижений).

Отже,

якщо прийнято рішення внести зміни до ліцензії, доведеться подолати той самий шлях, що й при її оформленні вперше (включаючи проведення експертизи)пункт 22 Тимчасового регламенту № 1. Причому разом з іншими документами до територіального відділення ліцензійної комісії потрібно буде подати оригінал ліцензії та додатки до неї. Якщо все пройде успішно, у територіальному органі видадуть новий перелік робіт, зробивши про це позначку на ліцензії.

 

Якщо ліцензію потрібно переоформити (або отримати дублікат)

Переоформляти ліцензію потрібно обов'язково в разі зміни прізвища, ім'я, по батькові

підприємця або місця проживання (пункт 17 Порядку ліцензування буддіяльності). Дублікат буде потрібний, якщо ліцензію втрачено або пошкоджено.

Для переоформлення ліцензії необхідно протягом 10 робочих днів подати заяву та нотаріально посвідчені документи про зміни

(стаття 16 Закону про ліцензування), для отримання дубліката — заяву, документ про оплату за видачу дубліката, оголошення у ЗМІ про втрату ліцензії (граничний строк подання документів не встановлено).

До речі,

рішення про переоформлення або видачу дубліката ліцензії може бути прийнято безпосередньо територіальним органом без звернення до центральної ліцензійної комісії. Таке бажання слід зазначити в заяві. Однак, за наявності скарги заявника на дії територіальних органів, зазначені питання можуть розглядатися і на засіданні ліцензійної комісії Держархбудінспекції (пункти 29, 32 Тимчасового регламенту № 1).

Якщо заявник не виконав вимоги щодо строку та складу документів, необхідних для переоформлення ліцензії, у переоформленні йому відмовлять

(письмово) — пункт 32 Тимчасового регламенту № 1.

 

Анулювання ліцензії

Будівельну ліцензію може бути

анульовано достроково. Підставами для розгляду питання анулювання є:

акти перевірок;

рішення правоохоронних і контролюючих органів;

доручення органу ліцензування;

заяви суб'єктів буддіяльності.

Розглядаються такі питання

територіальним відділенням ліцензійної комісії з обов'язковою участю самого підприємця-будівельника. Якщо він не з'явиться, розгляд переноситься на наступне засідання. Однак, якщо підприємець не з'явиться повторно, рішення приймається без нього (пункти 35, 37 Тимчасового регламенту № 1).

Нагадаємо, що

звернутися за отриманнями нової будівельної ліцензії можна буде не раніше, ніж через рік після анулювання попередньої (пункт 24 Порядку ліцензування буддіяльності).

На закінчення зауважимо, що «будівельно-ліцензійні» зміни в нашій державі практично копіюють ті, які нещодавно запроваджено в Росії (навіть новий

Перелік будробіт, що ліцензуються, дуже нагадує російський варіант). А оскільки система контролю у сусідів ще жорсткіша (наприклад, нова будфірма за п’ять років існування зобов'язана тричі подати документи та пройти перевірку), не виключено, що зміни вітчизняного законодавства у сфері будівництва і надалі матимуть тенденцію до посилення вимог щодо провадження будівельної діяльності.

 

Висновки

Ліцензії

на провадження будівельних робіт, отримані до 01.01.2008 р., переоформляти не потрібно, вони будуть дійсні до закінчення зазначеного в них строку.

Якщо будівельну діяльність планується здійснювати вперше, необхідно

отримати ліцензію. Для цього слід:

укласти договір зі спеціальною установою на проведення експертизи та отримати позитивний висновок;

подати необхідний пакет документів до територіальних органів Держархбудінспекції за місцем реєстрації та чекати на рішення ліцензійної комісії Держархбудінспекції (орієнтовно це може тривати від 20 до 40 днів).

Отримати ліцензію можна тільки за умови подання документа про оплату її вартості.

Зміни до ліцензії оформлюються в тому ж порядку, що й її отримання (включаючи проведення експертизи).

Рішення про переоформлення, видачу дубліката або анулювання ліцензії може бути прийнято територіальним органом. Однак,

якщо суб'єкт будівництва має скаргу на дії територіальних відділень ліцензійної комісії, усі питання може бути розглянуто на засіданні ліцензійної комісії Держархбудінспекції.

Довідкова інформація (довідка)

1 Повний текст цього документа можна знайти на сайті Держархбудінспекції — http://www.dabi.gov.ua/licension.shtm.

2

Наприклад, проводити експертизу уповноважено Державне підприємство «Український інженерно-технічний будівельний центр».

3

Інформацію про те, до кого та за яким телефоном можна звернутися щодо питань приймання документів для отримання ліцензії, ми навели на с. 37 цього номера.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі