Теми статей
Обрати теми

«Дитячі» допомоги: зміни в порядку надання

Редакція ВД
Стаття

«Дитячі» допомоги: зміни в порядку надання

 

Як і очікувалося, тепер у нас є привід знову порушити тему «дитячих» допомог. Причина цього — зміни, унесені постановою КМУ № 57 до Порядку № 1751. Про те, що несуть у собі ці зміни, ми й поговоримо в цій статті.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 2811

Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Порядок № 1751

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Постанова КМУ № 57

постанова КМУ «Питання призначення і виплати допомоги сім’ям з дітьми» від 22.02.2008 р. № 57.

Закон № 2240

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

 

Хто і що одержуватиме за оновленим Порядком № 1751

Нагадаємо, що «дитячі» допомоги це:

1)

допомога у зв’язку з вагітністю і пологами довідка 1;

2) допомога при народженні дитини;

3) допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

На сьогодні розбіжності в одержанні для застрахованих у Фонді «тимчасової непрацездатності» і незастрахованих осіб існують тільки для першого виду допомоги. Причому застрахованим вона призначається відповідно до

Закону № 2240 за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності», а незастрахованим — відповідно до Закону № 2811 — за рахунок коштів бюджету. Тобто застраховані особи звертаються за її призначенням до своїх роботодавців або до Фонду «тимчасової непрацездатності», а незастраховані — до органів праці та соцзахисту (соцзабези) за правилами Порядку № 1751.

Інші два види допомог

фінансуються з бюджетних коштів і всім виплачуються в органах праці та соцзахисту (соцзабезах). Порядок їх виплати з 2008 року регулюється Законом № 2811. Тобто для осіб, що претендують на допомогу при народженні дитини та допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, установлено єдині правила, які на сьогодні містяться в оновленому Порядку № 1751 довідка 2. Далі ми й поговоримо про ці «новації», які привнесла постанова КМУ № 57 у Порядок № 1751.

 

«Декретний» лікарняний для незастрахованих підприємців

Відповідно до

пункту 3 Порядку № 1751 жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, що не сплачують страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, мають право на допомогу по вагітності і пологах («декретний» лікарняний).

Відповідно одержати цю допомогу можуть незастраховані у Фонді підприємці на загальній системі оподаткування та фікспатенті, яким для цього не потрібно зніматися з держреєстрації (для одержання цієї допомоги їм слід звертатися до соцзабезу).

Розмір допомоги при цьому становитиме 25 % від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць (

підпункт 5 пункту 7 Порядку № 1751).

Доповнення до

пункту 4 Порядку № 1751 стосується саме цієї категорії жінок. Тепер у новому підпункті 5 пункту 4 Порядку № 1751 чітко зазначено, який саме документ повинна подавати (до соцзабезу) жінка-підприємець для одержання допомоги. Це довідка Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про те, що вона не сплачує страхові внески.

 

Допомога при народженні дитини

У

Порядку № 1751 зазначається, що в разі народження дитини після 31 грудня 2007 року допомога при народженні дитини становитиме: 12240 грн. — на першу дитину, 25000 грн. — на другу дитину, 50000 грн. — на третю й наступну дитину.

Відразу зазначимо, що розбіжностей в одержанні цього виду допомоги фізичними особами — підприємцями та іншими особами немає.

Відповідно до зміненого

пункту 11 Порядку № 1751 для призначення допомоги при народженні дитини органу праці та соціального захисту населення, крім пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подаються такі документи:

— заява одного з батьків (усиновителя, опікуна) (за формою, затвердженою Мінпраці);

— копія свідоцтва про народження дитини;

— оригінал довідки, виданої державним органом реєстрації актів цивільного стану для призначення допомоги при народженні дитини.

Оскільки у 2008 році сума допомоги диференціюється залежно від того, котра за ліком народилася дитина, особи, що звертаються за призначенням допомоги при народженні другої дитини або наступних дітей, подають також довідку про склад сім’ї та копію свідоцтва про народження кожної дитини, яка враховується при визначенні розміру допомоги.

Усиновителі або опікуни також подають копію рішення про усиновлення чи встановлення опіки.

В окремих випадках органи праці та соціального захисту населення за погодженням з Мінпраці можуть призначати допомогу на підставі дубліката довідки про народження дитини, виданої державним органом реєстрації актів цивільного стану.

Звертаємо увагу

: для того щоб одержати цю допомогу, приватним підприємцям не потрібно буде припиняти підприємницьку діяльність.

Ще один момент. У

пункті 12 Порядку № 1751 терміни звернення за допомогою приведені у відповідність зі статтею 11 Закону № 2811: для призначення допомоги при народженні дитини потрібно звернутися у строк не пізніше 12 місяців від дня її народження, а в разі усиновлення дитини віком до одного року — не пізніше 12 календарних місяців після набрання чинності рішенням суду.

Зауважимо, що відповідно до

пункту 10 Порядку № 1751 допомога призначається одному з батьків дитини (усиновителю, опікуну), який постійно проживає разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

Імовірно, з метою визначення кількості дітей для одержання допомоги в одного з батьків у

пункті 13 Порядку № 1751 з’явився такий абзац: «Розмір та строк виплати допомоги, яка призначається одному з батьків дитини, визначається з урахуванням кількості живонароджених та усиновлених дітей (враховуючи померлих), які до народження дитини перебували на утриманні особи, якій призначається допомога, її чоловіка (дружини), крім дітей, від виховання яких зазначена особа (її чоловік, дружина) відмовилася, а також дітей, які передані на виховання іншій особі, та повнолітньої дочки (повнолітнього сина) чоловіка, які не були усиновлені дружиною. У разі народження двійні або більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною».

Примітно, що в

Порядку № 1751 чітко прописали, що в разі народження двійні або більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною. Тобто, наприклад, якщо в жінки у 2008 році народилася двійня, то їй належить допомога на одну з них як на першу дитину (12240 грн.) і на другу з них як на другу дитину (25000 грн.).

Якщо жінка народила другу дитину, але перша дитина народилася мертвою, то допомогу буде надано їй як на першу дитину. Якщо ж перша дитина народилася живою, але згодом померла, то наступна дитина для цілей виплати допомоги вважатиметься другою. Якщо, наприклад, жінка народила другу дитину після 31 грудня 2007 року, а від першої дитини вона відмовилася, то допомога при народженні другої дитини їй належить як на першу, тобто в розмірі 12240 грн.

Найімовірніше, найближчим часом з’являться додаткові роз’яснення з приводу

пункту 13 Порядку № 1751.

Тепер кілька слів скажемо про призначення допомоги при народженні дитини усиновителю, опікуну.

Річ у тім, що відповідно до норм Порядку № 1751 допомога при народженні дитини усиновителю, опікуну призначається на кожну всиновлену (узяту під опіку) дитину в розмірі, установленому при народженні першої дитини. Виходить, що незалежно від кількості усиновлених дітей допомога на кожну дитину (у 2008 році) виплачуватиметься в сумі 12240 грн.

У

пункті 13 Порядку № 1751 наведено перелік випадків, коли припиняється виплата допомоги. Зокрема, це:

— позбавлення одержувача допомоги батьківських прав;

— відмова одержувача допомоги від виховання дитини;

— нецільове використання коштів і незабезпечення одержувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

— смерть дитини або одержувача допомоги тощо.

Зазначимо, що

контроль за цільовим використанням допомоги і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей здійснюється головними державними соціальними інспекторами і державними соціальними інспекторами органів праці та соціального захисту населення разом з управліннями (відділами) у справах сім’ї та молоді, службами у справах дітей і органами опіки та піклування шляхом проведення моніторингу виплат і використання допомоги, вибіркового обстеження окремих сімей.

Примітно, що

Порядком № 1751 тепер установлено таке: у разі невідвідування матір’ю (батьком, усиновителем, опікуном) дільничного лікаря-педіатра (сімейного лікаря), під наглядом якого перебуває дитина віком до одного року, адміністрація лікувально-профілактичного закладу повідомляє про це орган праці та соцзахисту за місцем проживання дитини. Очевидно, цю норму введено для того, щоб в органів соцзахисту була можливість відстежити факти неналежного догляду за дитиною, умови утримання дитини, а також були підстави з’ясувати, з якої причини мати (або інший член сім’ї, кому призначено допомогу) не показує дитину лікарю.

 

Допомога по догляду за дитиною до трьох років

Допомога по догляду за дитиною до трьох років

працюючим особам призначається від дня звернення, але не раніше ніж від дня настання відпустки для догляду за дитиною по день її закінчення. А підприємцям — від дня, наступного після закінчення відпустки у зв’язку вагітністю і пологами.

Далі кілька слів про допомогу, що виплачується в розмірі, більшому, ніж мінімальний. Для призначення допомоги в більшій сумі необхідно подати довідки про доходи всіх членів сім’ї за останні 6 місяців, і діють ці довідки також протягом наступних 6 місяців. У зв’язку з цим у

пункті 19 Порядку № 1751 зазначено: якщо через 6 місяців нові довідки не будуть надані одержувачем допомоги, то далі допомога виплачуватиметься виходячи з мінімального розміру.

Що стосується власне більшого розміру допомоги, то він визначається як різниця між: з 1 січня 2008 року — 50 %, з 2009 року — 75 %, з 2010 року — 100 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше 130 грн.

Серед документів, що подаються до органу соцзахисту для виплати допомоги, наймані працівники підприємця подають довідку роботодавця. Якщо в підприємця немає печатки, то до довідки додається копія свідоцтва про державну реєстрацію. Відповідно, за наявності печатки, нею просто візується довідка, видана підприємцем у довільній формі, копія свідоцтва суб’єкта підприємницької діяльності в цьому разі не додається.

Приватні підприємці мають право одержувати допомогу по догляду за дитиною до трьох років тільки, якщо в цьому періоді не вестимуть підприємницьку діяльність

, що має підтверджуватися довідкою з податкового органу. Причому зніматися з держреєстрації їм зовсім не обов’язково, досить лише припинити діяльність.

У

пункті 23 Порядку № 1751 наведено перелік підстав для припинення виплати допомоги по догляду за дитиною до трьох років. Серед них: вихід особи, що одержує допомогу, на роботу в режимі повного робочого часу; початок або поновлення підприємницької діяльності, позбавлення одержувача допомоги батьківських прав, відмова одержувача допомоги від виховання дитини, смерть дитини або одержувача та інші випадки.

Важливий момент для підприємців-роботодавців

, у яких є працівники, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Якщо такий працівник вийшов на роботу в режимі повного робочого часу або оформив навчальну відпустку до закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років, про це в п’ятиденний строк потрібно повідомити орган праці та соцзахисту населення за місцем проживання такого працівника.

 

Висновки

Допомогу по вагітності і пологах можуть одержати незастраховані у Фонді «тимчасової непрацездатності» підприємці на загальній системі оподаткування та фікспатенті, яким для цього не потрібно зніматися з держреєстрації. При цьому для одержання цієї допомоги

жінка-підприємець повинна подати в соцзабез довідку Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про те, що вона не сплачує страхові внески.

Для того щоб одержати допомогу при народженні дитини, приватним підприємцям не потрібно буде припиняти підприємницьку діяльність.

Якщо в жінки у 2008 році народилася двійня, то їй належить допомога на одну дитину з двійні як на першу (12240 грн.) і на іншу з них як на другу дитину (25000 грн.).

Приватні підприємці мають право одержувати допомогу по догляду за дитиною до трьох років тільки, якщо в цьому періоді не вестимуть підприємницьку діяльність

, що має підтверджуватися довідкою з податкового органу. Причому зніматися з держреєстрації не потрібно, досить лише припинити діяльність.

Важливий момент для підприємців-роботодавців

, у яких є працівники, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Якщо такий працівник вийшов на роботу в режимі повного робочого часу або оформив навчальну відпустку до закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років, про це в п’ятиденний строк потрібно повідомити орган праці та соцзахисту населення за місцем проживання такого працівника.

Довідкова інформація (довідка)

1

У документах із соціального страхування така допомога, як правило, називається допомогою по вагітності і пологах.

2

Минулого року допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до трьох років застрахованим особам виплачувалися відповідно до постанови КМУ від 11.01.2007 р. № 13, яку скасувала нова постанова КМУ № 57.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі