Теми статей
Обрати теми

Як виплатити зарплату з виручки

Редакція ВД
Стаття

Як виплатити зарплату з виручки

 

Для того щоб виплатити зарплату працівникам, не обов’язково знімати гроші в банку, цілком можна виплатити зарплату і з виручки. Для багатьох підприємців це дуже зручний спосіб розрахунків із працівниками. Про те, як правильно виплачувати зарплату з виручки, у які терміни при цьому потрібно сплатити соцвнески та податок з доходів до бюджету, ми й поговоримо в цій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про оплату праці

— Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон про РРО

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Положення № 637

— Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Порядок реєстрації РРО

— Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

 

Загальні моменти

Строки та періодичність виплати заробітної плати передбачені

статтею 24 Закону про оплату праці. Згідно з нормами цієї статті заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, установлені в трудовому договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів.

У разі

якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Крім того, при виплаті заробітної плати з виручки підприємець має звернути увагу на два основні моменти:

1) правильне оприбуткування та видачу готівкових грошових коштів, тобто дотримання касової дисципліни довідка 1;

2) нарахування працівникам заробітної плати та її обкладання податком з доходів і внесками до соцфондів.

 

Оприбуткування виручки

Перш ніж

виплатити працівникам заробітну плату з виручки, підприємець зобов’язаний виручку вчасно (у день одержання готівкових коштів) і в повній сумі оприбуткувати.

Згідно з

Положенням № 637 оприбуткування готівки для підприємця — це проведення обліку готівки в касі на повну суму її фактичного надходження у Книзі обліку доходів і витрат (Книзі ф. № 10) або книзі обліку розрахункових операцій (КОРО) довідка 2.

Якщо підприємець приймає гроші без застосування РРО або розрахункових квитанцій (РК), то оприбуткуванням готівки для нього вважатиметься проведення обліку готівки, що надійшла, у Книзі ф. № 10.

Якщо ж підприємець застосовує РРО або КОРО з РК, то оприбутковуватиметься готівка через РРО або РК у КОРО (

п. 2.6 Положення № 637).

 

Видача зарплати з виручки, якщо застосовується РРО

Якщо підприємець використовує РРО, то для нього дуже важливо, щоб видача зарплати з виручки була оформлена правильно.

Як зазначено в

пункті 4.5 Порядку реєстрації РРО, унесення або видача готівки з місця проведення розрахунків реєструється операціями «службове внесення» і «службова видача», якщо такі внесення або видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Видача зарплати з виручки не пов’язана з проведенням розрахункових операцій, тому якщо підприємцю гроші для видачі заробітної плати потрібно взяти зі скриньки РРО (мається на увазі ситуація, коли гроші вилучаються під час робочої зміни РРО), то потрібно провести операцію «службова видача» і тільки потім видавати ці гроші як зарплату. Те ж саме стосується випадку, коли підприємець застосовує розрахункові квитанції.

Якщо підприємцем не буде проведено операцію «службова видача», то вийде

невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті, а в разі використання розрахункової книжки — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими від початку робочого дня. За таке порушення згідно зі статтею 22 Закону про РРО може загрожувати штраф у п’ятикратному розмірі суми, на яку виявлено невідповідність.

 

Якщо є податкова заборгованість

Можливо, деякі підприємці згадають про заборону видавати заробітну плату з виручки, якщо за ними значиться податковий борг. Дійсно, таке правило діяло, але тільки до 14.02.2005 року, поки чинності не набуло

Положення № 637, яке замінило Положення по касових операціях № 72 довідка 3, що діяло раніше.

Таким чином, на сьогодні податкова заборгованість не заважатиме підприємцю видавати зарплату з виручки. Зокрема, про це йдеться й у

листі НБУ від 01.04.2005 р. № 11-113/1077-3214.

Однак якщо при перевірці буде виявлено, що підприємець видавав зарплату з виручки, маючи податковий борг до 14.02.2005 року, то на нього буде накладено штраф у розмірі здійснених виплат довідка 4 (

лист НБУ від 18.12.2006 р. № 11-115/4668-13627).

 

Документи для видачі зарплати

Згідно з

пунктом 2 статті 17 Закону № 1058 підприємцю обов’язково треба вести й зберігати документи, що стосуються виплати найманим працівникам заробітної плати. Зокрема, це розрахунково-платіжні відомості із заробітної плати, форму яких затверджено наказом Мінстату України «Про затвердження типових форм первинного обліку за розрахунками з робітниками та службовцями за заробітною платою» від 22.05.96 р. № 144.

 

Виплата зарплати та витрати підприємця

Моментом потрапляння до витрат підприємця

(відображення у Книзі ф. № 10) витрат на виплату зарплати буде момент її виплати. Нарахування потраплять до витрат за фактом їх сплати до Пенсійного фонду та інших соцфондів.

Нагадаємо, що до витрат включаються:

— сума нарахованої заробітної плати працівника;

— сума нарахованих внесків до Пенсійного фонду та інших соцфондів «зверху».

У витрати не включаються, бо утримуються із зарплати працівника (за його рахунок):

— сума податку з доходів;

— сума утримань до соцфондів із зарплати «знизу».

 

Терміни сплати податку з доходів та соцвнесків

Терміни сплати соцвнесків і податку з доходів із зарплати найманих працівників, що виплачується з виручки, наведемо в таблиці. Нагадаємо, що підприємці-єдиноподатники провадять не всі зазначені в таблиці нарахування (утримання все). Так, нарахування до Пенсійного фонду із заробітної плати працівників підприємець-єдиноподатник провадить з урахуванням «пенсійного» заліку (докладніше див. «ВД», 2008, № 1, с. 25), внески до Фонду «тимчасової непрацездатності» і Фонду «безробіття» єдиноподатник не нараховує.

 

Найменування виплати

ПДФО (15%)

Внесок до ПФ

Внесок до ФТВП

Внесок до ФБ

Внесок до ФНВВ

нарахування (33,2 %)

утримання (2 %)

нарахування (1,5 %)

утримання (0,5; 1 %)

нарахування (1,3 %)

утримання (0,5)

нарахування (установлений %)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Аванс із виручки

Протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати

У день виплати авансу

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому видано аванс

У строки, установлені для виплати заробітної плати за другу половину місяця

У строки, установлені для виплати заробітної плати за другу половину місяця

Не пізніше наступного дня після виплати авансу

Заробітна плата за місяць (за другу половину місяця) виплачується з виручки

Протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати

У день виплати заробітної плати

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який виплачується заробітна плата

Не пізніше наступного дня після виплати заробітної плати

Не пізніше наступного дня після виплати заробітної плати

Не пізніше наступного дня після виплати заробітної плати

Використані скорочення: ПДФО — податок з доходів фізичних осіб; ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; ФБ — Фонд соціального страхування по безробіттю; ФНВВ — Фонд соціального страхування від нещасного випадку на виробництві.

 

Висновки

Фізичні особи-підприємці мають право виплачувати заробітну плату працівникам з виручки навіть при наявності податкового боргу.

Перш ніж

виплатити працівникам заробітну плату з виручки, підприємець зобов’язаний виручку вчасно (у день одержання готівкових коштів) і в повній сумі оприбуткувати. Якщо підприємець приймає гроші без застосування РРО або розрахункових квитанцій (РК), то оприбуткуванням готівки для нього вважатиметься проведення обліку готівки, що надійшла, у Книзі ф. № 10. Якщо ж підприємець застосовує РРО або КОРО з РК, то оприбутковуватися готівка буде через РРО або РК у КОРО.

Виплата заробітної плати з виручки має бути оформлена розрахунково-платіжною відомістю, з неї має бути сплачено в установлений строк податок з доходів і соцвнески (як у частині нарахувань, так і утримань).

Якщо підприємцю гроші для видачі заробітної плати потрібно взяти зі скриньки РРО (мається на увазі ситуація, коли гроші вилучаються під час робочої зміни РРО), то потрібно провести операцію «службова видача» і тільки потім видавати ці гроші як зарплату. Те ж саме стосується випадку, коли підприємець застосовує розрахункові квитанції.


Довідкова інформація (довідка)

1

Докладніше про касові операції підприємця див. «ВД», 2008, № 5, с. 6.

2 Відповідна вказівка не позбавляє єдиноподатника можливості відображати у Книзі ф. № 10 тільки денні підсумки (без розшифрування кожної операції).

3

Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затверджене постановою Правління НБУ від 19.02.2001 р. № 72 (втратило чинність).

4

Згідно з пунктом 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм щодо регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі