Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Експорт програмного забезпечення через Інтернет

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Експорт програмного забезпечення через Інтернет

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа — підприємець (платник ПДВ) займається розробкою програмного забезпечення для замовника-нерезидента та надсилає його за допомогою мережі Інтернет (без фактичного вивезення через митницю). Чи обкладаються такі операції ПДВ та якщо обкладаються, то за якою ставкою? Чи матиме підприємець право на податковий кредит?

 

ВІДПОВІДЬ. Розробка програмного забезпечення з подальшим його надсиланням нерезиденту за допомогою мережі Інтернет з позиції Закону про ПДВ документ 1 розглядається саме як поставка на експорт послуг, а не товарів. Річ у тім, що при надсиланні за допомогою мережі Інтернет програм не відбувається фізичного перетину кордону та митного оформлення, отже, така передача не є експортом товарів довідка 1.

Порядок оподаткування послуг, що надаються, у тому числі й експортованих, такий: спочатку визначається об'єкт, база оподаткування і лише після цього застосовується відповідна ставка ПДВ.

Згідно з підпунктом 3.1.1 Закону про ПДВ об'єктом оподаткування є операції платників податку з поставки послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України. Отже, головним для визначення об'єкта оподаткування є встановлення місця надання послуг.

Якщо місце надання послуг знаходиться на митній території України, то такі операції є об'єктом обкладення ПДВ за ставкою 20 %. Якщо місце надання послуг знаходиться за межами митної території України, то такі послуги не є об'єктом оподаткування.

Визначати, де ж знаходиться місце поставки (надання) послуг — на території України чи ні, слід відповідно до

пункту 6.5 Закону про ПДВ.

Місце поставки послуг (зазначене в

пункті 6.5 Закону про ПДВ) залежить від виду послуг, що надаються. Воно може визначатися за загальним правилом відповідно до підпункту «а» пункту 6.5 Закону про ПДВ або за спеціальними правилами, якщо цей вид послуг належить до зазначених у підпунктах «в», «д» — «е».

Зокрема, у

підпункті «д» зазначено передачу або надання авторських прав, які при експорті ПДВ не обкладаються, а, як відомо, програмне забезпечення може розглядатися як об'єкт авторських прав.

Однак з такою точкою зору не згодні податківці.

Вони вважають, що оскільки послуги зі створення комп'ютерних програм відсутні (прямо не зазначено) у переліках

підпунктів «в», «д» — «е», то операції з їх поставки обкладаються ПДВ за загальними правилами, тобто за ставкою 20 % (див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 36, лист ДПАУ від 06.07.2006 р. № 12710/7/16-1517).

Якщо погоджуватися з позицією податківців, то в цьому випадку місцем поставки послуг вважатиметься

місце, де особу, яка надає послугу, зареєстровано платником ПДВ , тобто митна територія України, отже, така операція оподатковується за ставкою 20 %.

Тепер щодо права на податковий кредит. Оскільки надання нерезиденту послуг з розробки програмного забезпечення — це оподатковувана операція, то суми ПДВ, які були пов'язані з витратами, понесеними підприємцем на надання цієї послуги, може бути включено до складу податкового кредиту за наявності податкової накладної або інших відповідних документів.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

2

Митний кодекс України від 11.07.2002 р. № 92-IV.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Відповідно до

статті 195 МКУ документ 2 вивезення товарів за межі митної території України в режимі експорту передбачає:

1) подання до митного органу документів, що підтверджують підстави та умови вивезення товарів за межі митної території України;

2) сплату податків і зборів, установлених для експорту товарів;

3) дотримання експортером вимог, передбачених законом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі