Теми статей
Обрати теми

Які зміни до відомостей про фізичну особу — підприємця не потребують державної реєстрації

Редакція ВД
Лист від 12.01.2008 р. № 191

Які зміни до відомостей про фізичну особу — підприємця не потребують державної реєстрації

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 12.01.2008 р. № 191

 

На <...> звернення від 19.12.2007 р. № 732 щодо порядку проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця повідомляємо таке.

Статтею 45 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»

(Закон про реєстрацію) встановлено порядок проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, що пов’язані зі зміною імені фізичної особи, її проживання, ідентифікаційного номера фізичної особи — платника податків або номера та серії паспорта фізичної особи, яка через свої релігійні або інші переконання відмовилася від прийняття ідентифікаційного номера.

Отже,

Законом про реєстрацію на цей час не передбачено та не встановлено порядку проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, що пов’язані зі зміною громадянства, видів діяльності, додаткової інформації.

Разом із цим, ураховуючи те, що на практиці виникає необхідність проведення вищезазначених змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, здійснено доопрацювання програмного забезпечення АІС СДРМ щодо можливості внесення таких змін, що проводиться державним реєстратором на підставі наданої заявником реєстраційної картки за формою № 11.

Щодо плати за проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, пов’язану зі зміною громадянства, видів діяльності, додаткової інформації, слід зазначити, що

статтями 10 та 45 Закону про реєстрацію не передбачено здійснення плати за проведення зазначених реєстраційних дій.

 

Голова К. Ващенко



коментар редакції

Відповідно до

частини першої статті 45 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755), якщо змінюються відомості про фізичну особу — підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі, а саме:

ім'я фізичної особи (П. І. Б.);

місце її проживання;

ідентифікаційний номер або номер і серія паспорта фізичної особи, яка через свої релігійні чи інші переконання відмовилася від прийняття ідентифікаційного номера (офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті), то такі зміни набувають чинності з дня їх державної реєстрації.

Для проведення державної реєстрації

змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, передбачених частиною першою статті 45 Закону № 755 (тобто тих, які зазначено вище), підприємець повинен подати державному реєстратору особисто (або надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) такі документи:

— заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця;

— оригінал Свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця;

— документ, що підтверджує сплату реєстраційного збору за державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу — підприємця;

— копію довідки про зміну ідентифікаційного номера фізичної особи — платника податків.

А якщо змінюються інші відомості про підприємця, не зазначені в

частині першій статті 45 Закону № 755, наприклад, відомості, пов'язані зі зміною громадянства, видів діяльності, додаткової інформації ? У цьому листі йдеться саме про це. Ситуація така: Законом № 755 порядок проведення держреєстрації зазначених змін не встановлено (відповідно вона не є обов'язковою). Водночас на практиці держреєстратори можуть внести ці зміни до відомостей про підприємця на підставі наданої їм реєстраційної картки за формою № 11, затвердженою наказом Держкомпідприємництва від 20.04.2007 р. № 54. Отже, якщо, наприклад, підприємцю потрібно буде внести зміни до Єдиного державного реєстру щодо видів діяльності, він зможе це зробити, подавши державному реєстратору картку за формою № 11.

Стягнення плати за це не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі