Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно реєструватися приватним підприємцем фізичній особі, яка здає в оренду власну квартиру

Редакція ВД
Стаття

Чи потрібно реєструватися приватним підприємцем фізичній особі, яка здає в оренду власну квартиру

 

ЗАПИТАННЯ. Просимо дати роз’яснення, чи потрібно фізичній особі, яка здає в оренду власну квартиру, реєструватися приватним підприємцем?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідь на це запитання потрібно шукати в Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889 (далі — Закон).

Згідно зі статтею 3 Закону об’єктом оподаткування в резидентів є будь-який дохід з джерелом його походження з України, у тому числі дохід від надання майна в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).

Порядок сплати податку з доходів фізичних осіб, одержаних від надання нерухомості в оренду (житловий найом), визначено пунктом 9.1 статті 9 Закону, яким установлено, що податковим агентом платника податку — орендодавця при нарахуванні доходу від надання в оренду нерухомого майна (житла, будівель, споруд та землі) є орендар.

Підпунктом 9.1.4 пункту 9.1 статті 9 Закону

визначено: якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) до бюджету податку, є платник податку — орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, установлені законом для квартального податкового періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем такого звітного кварталу.

Договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню, при цьому нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за основним місцем проживання платника податку — орендодавця за формою та у спосіб, установлені Кабінетом Міністрів України.

Доходи, зазначені у цьому

пункті, кінцево оподатковуються при їх виплаті за їх рахунок (п.п. 9.1.5 п. 9.1 статті 9 Закону) за ставкою оподаткування 15 відсотків згідно з пунктом 7.1 статті 7 Закону , за винятком випадків, коли орендодавцем виступає суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа і дохід з надання такого виду послуг отриманий саме в межах її підприємницької діяльності.

Ураховуючи наведене, фізична особа має право застосовувати для здійснення своєї підприємницької діяльності належне їй за правом власності нерухоме майно.

Таким чином,

здавання в оренду власної нерухомості може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм пункту 9.1 статті 9 Закону (без реєстрації орендодавця як суб’єкта підприємницької діяльності), за їх вибором. Порядок оподаткування одержаних від здавання в оренду нерухомості доходів залежатиме від змісту укладеного договору.

 

Наталія Кирпа,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у Дніпровському р-ні м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі