Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Нюанси виплати «декретного» лікарняного

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Нюанси виплати «декретного» лікарняного

 

ЗАПИТАННЯ. Наймана працівниця підприємця на єдиному податку з 2 квітня 2008 року перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Чи потрібно оформляти таку відпустку наказом (розпорядженням)? Як провадити розрахунок допомоги, якщо в одному з місяців періоду, який береться для його розрахунку, працівниця була в щорічній оплачуваній відпустці? Як обкладається сума допомоги по вагітності та пологах? Як нарахувати заробітну плату за квітень, якщо жінка працювала тільки один день (1 квітня), оклад працівниці — 1175 грн., кількість робочих днів — 21. Які нарахування й утримання потрібно зробити? Яким чином роботодавець повинен отримати компенсацію коштів, які підуть на виплату «декретного» лікарняного?

 

ВІДПОВІДЬ. Порядок надання жінкам відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами наведено в статті 179 КЗпП документ 1 і статтях 17, 20 Закону про відпустки документ 2.У загальному випадку її тривалість 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів (70 — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів) починаючи з дня пологів. Тобто сумарно 126 (140) календарних днів.

Цей вид оплачуваної соціальної відпустки згідно з названими вище нормативними документами надається на підставі листка непрацездатності. Оформляти таку відпустку наказом (розпорядженням) немає потреби.

Також на підставі листка непрацездатності (або його копії, завіреної за основним місцем роботи, якщо працівник значиться сумісником) працівниці надається допомога по вагітності та пологах («декретний» лікарняний).

Рішення про виплату допомоги приймається комісією з соціального страхування (уповноваженою особою) довідка 1 протягом 10 днів з дня надходження листка непрацездатності. У найближчий термін, установлений роботодавцем для виплати заробітної плати, після прийняття такого рішення здійснюється виплата допомоги за всі робочі дні, що припадають на таку відпустку.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі в розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу), розрахованої згідно з Порядком № 1266 документ 3 і не залежить від страхового стажу. Зазначимо, що сам механізм розрахунку збігається з правилами визначення суми звичайного лікарняного довідка 2.

У загальному випадку для розрахунку береться період, що дорівнює шести місяцям, котрі передують страховому випадку. Для визначення середньої заробітної плати беруться всі виплати працівнику, які обкладалися податком з доходів фізичних осіб і з яких сплачувалися внески до соціальних фондів (з урахуванням граничної величини для соцвнесків). Причому беруться суми всієї нарахованої («грязної») заробітної плати довідка 3.

У той же час суми відпускних становлять виняток

. Незважаючи на те що ці виплати входять до фонду оплати праці, обкладаються податком з доходів і внесками на соціальне страхування, вони не належать до виплат за фактично відпрацьований час, тому в розрахунку участі не беруть. Відповідно в розрахунку не беруть участь і робочі дні, що припадають на період відпустки працівника.

Припустимо, у січні жінка відпрацювала 11 робочих днів, а 9 робочих днів припали на її відпустку. У розрахунок для визначення суми допомоги береться тільки сума зарплати за 11 робочих днів, без відпускних, і лише це число фактично відпрацьованих днів, а не всі 20 робочих днів місяця.

Із суми допомоги по вагітності та пологах не утримується податок з доходів згідно з

підпунктом 4.3.1 статті 4 Закону про податок з доходів документ 4, а також вона не обкладається внесками до Пенсійного та інших соціальних фондів, причому ні в частині нарахувань («зверху»), ні в частині утримань («знизу»).

Сума допомоги по вагітності та пологах відображається в рядку 3 розділу IV «Розрахунок за рахунок страхових внесків» Звіту за формою № Ф4-ФССзТВП (далі — Звіт), у цьому випадку — за I півріччя 2008 року. При цьому в графі 3 зазначається кількість оплачених

робочих днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, а в графі 4 — власне сума допомоги.

Далі про те, як підприємцю відшкодувати суму виплаченої допомоги. Найпростіший спосіб — роботодавець здійснює виплату допомоги працівниці і зараховує ці суми в рахунок сплати внесків. Унаслідок чого «живими» грошима страхові внески до Фонду не сплачуються або сплачуються в меншому розмірі. Проте це тільки за наявності достатньої суми нарахованих внесків.

Як правило, у роботодавців-єдиноподатників, звільнених від сплати внесків «зверху» до Фонду, а також у роботодавців з невеликою чисельністю найманих працівників виникають проблеми, оскільки зараховувати ці суми, по суті, їм ні з чим (зобов’язання перед Фондом не перекривають суму виплат).

Не виплачувати працівниці допомогу, а направити її безпосередньо до Фонду не можна. Застрахованій особі можна отримати допомогу безпосередньо з Фонду тільки, якщо допомога залишається не виплаченою більше місяця, з моменту настання терміну і

лише унаслідок відсутності в роботодавця грошових коштів на банківському рахунку або зважаючи на арешт рахунків (пункт 4 статті 50 Закону № 2240 документ 5). Виплата допомоги в цьому випадку здійснюється за списком (відомістю), наданому Фонду роботодавцем, шляхом перерахування коштів на особовий рахунок застрахованих осіб — одержувачів (за їх заявою) через установи банків.

Згідно з

пунктом 6.8 Інструкції № 16 документ 6 роботодавці не мають права припиняти виплату допомоги у випадках, коли сума нарахованих внесків та інших платежів до Фонду не перекриває фактичні витрати з виплати допомоги.

У той же час механізм відшкодування роботодавцю понесених ним витрат у зв’язку з виплатою допомоги описано в

пункті 6.9 Інструкції № 16. Так, якщо витрати, здійснені роботодавцем, за звітний квартал перевищують нараховану суму страхових внесків та інших платежів, то різниця зараховується в рахунок сплати внесків наступного кварталу. Ця сума відображається в рядку 1 розділу VI «Розшифровка заборгованості за Фондом» Звіту.

Якщо ж витрати не можуть бути покриті страховими внесками і в наступному кварталі, то сума перевищення, з урахуванням очікуваного результату в наступному кварталі, відшкодовується роботодавцю органом Фонду після отримання від нього Звіту за минулий квартал. Одночасно зі Звітом необхідно подати і заяву довільної форми з проханням відшкодувати понесені витрати. Сума, що підлягає відшкодуванню, наводиться в рядку 2 додатка VI «Розшифровка заборгованості за Фондом» Звіту.

Як бачимо,

Інструкція № 16 передбачає повернення грошей роботодавцю з відстрочкою приблизно два квартали. Існує і можливість отримання грошових коштів з Фонду до подання Звіту за наступний квартал. Для цього згідно з пунктом 6.9 Інструкції № 16 роботодавець в обов’язковому порядку повинен подати довідку-розрахунок, підписану керівником і головним бухгалтером та завірену печаткою роботодавця. Форма довідки-розрахунку не затверджена. На практиці, як правило, Фонд вимагає подавати довідку-розрахунок за формою Звіту.

Зауважимо, що відшкодування суми допомоги здійснюється шляхом перерахування на поточний рахунок, отже, його потрібно мати або спеціально відкрити підприємцю.

Тепер що стосується визначення суми заробітної плати, якщо працівниці встановлено твердий місячний оклад і частину місяця вона перебувала в декретній відпустці. Якщо її квітневий оклад установлено в розмірі 1175 грн., кількість робочих днів цього місяця — 21 без урахування перенесень, то зарплата за один відпрацьований день становитиме: 1175 грн. : 21 = 55,95 грн.

З цієї суми потрібно зробити всі обов’язкові утримання (податок з доходів, внески «знизу»), а також нарахувати внесок «зверху» до Пенсійного фонду в частині, не перекритій відрахуваннями від єдиного податку, і до Фонду «нещасного випадку» довідка 4 .


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

2

Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р., № 504/96-ВР.

3

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

4

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

5

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

6

Інструкція про порядок надходження, обліку і витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Докладніше див. ВД, 2008, № 4, с. 32.

2

Докладніше див. ВД, 2006, № 7, с. 22, № 17, с. 23.

3

Якщо за останні 12 календарних місяців така наймана працівниця сплачувала страхові внески менше шести повних місяців, то допомога по вагітності та пологах виплачується їй виходячи з мінімальної заробітної плати, а не виходячи з фактичного заробітку (ч. 3 ст. 4 Закону № 2240).

4

Докладніше див. ВД, 2008, № 2, с. 10.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі