Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Фонд «тимчасової непрацездатності» відшкодовує підприємцю суму виплаченої працівнику допомоги. Чи включається ця сума у виручку для цілей єдиного податку?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Фонд «тимчасової непрацездатності» відшкодовує підприємцю суму виплаченої працівнику допомоги. Чи включається ця сума у виручку для цілей єдиного податку?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець-єдиноподатник виплатив працівниці суму допомоги по вагітності та пологах на підставі наданого нею листка непрацездатності. Ця сума не була повністю зарахована сумою внесків, утриманих із заробітної плати працівників, тому Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності компенсував підприємцю частину коштів, перерахувавши їх на його поточний рахунок у банку.

Чи вважатиметься ця сума коштів, що надійшла на поточний рахунок підприємця, його виручкою? Як бути, якщо підприємцю Фонд відшкодує суму допомоги по тимчасовій непрацездатності (звичайного лікарняного)?

 

ВІДПОВІДЬ. Як відомо, згідно зі статтею 1 Указу № 746 документ 1 на єдиному податку можуть працювати фізичні особи — підприємці, «у трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сімей, протягом року перебуває не більше 10 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. гривень».

Тобто момент надходження виручки відіграє важливу роль для єдиноподатника і ретельно ним контролюється. Що саме слід розуміти під виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), роз’яснюється в цій же статті 1 Указу № 746. Так, «виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично одержана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (і) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг)».

Саме сума, одержана за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) , порівнюється з обмеженням у 500000 грн. і відображається в графі 6 «Сума виручки (доходу)» Книги ф. № 10, звідки переноситься до розділу 4 Звіту суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку.

Водночас сума, яку відшкодовує Фонд «тимчасової непрацездатності» за виплачену підприємцем працівниці допомогу по вагітності та пологах, тільки компенсує витрачені підприємцем власні кошти на виплату допомоги за рахунок Фонду. Отже, по своїй суті вона не відповідає визначенню виручки, тому включатися до неї не повинна (це справедливо і стосовно допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняного), частина якої виплачується з коштів Фонду).


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі