Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Підприємець-дезінфектолог може установлювати тарифи на свій розсуд чи йому потрібно орієнтуватися на тарифи, затверджені КМУ?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Підприємець-дезінфектолог може установлювати тарифи на свій розсуд чи йому потрібно орієнтуватися на тарифи, затверджені КМУ?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку (платник ПДВ), лікар-дезінфектолог, виконує роботи з дезінфекції приміщень. Якими законодавчими актами регулюються тарифи на дезінфекційні роботи? Підприємець може установлювати тарифи на свій розсуд чи йому потрібно орієнтуватися на тарифи, затверджені КМУ?

 

ВІДПОВІДЬ. Вартість дезінфекційних робіт суб'єкт господарювання має право визначати самостійно. Розповімо, чому.

Підприємця-дезінфектолога може збентежити існування Тарифів на роботи органів санепідемслужби документ 1 (далі — Тарифи), де, зокрема, визначено вартість дезінфекційних робіт. Відразу зазначимо, що ці Тарифи встановлено тільки для установ і організацій санітарно-епідеміологічної служби (СЕС). Їх дія на суб'єктів господарювання (у тому числі на підприємців) не поширюється. Такий висновок випливає із самої назви Тарифів, а також з пункту 2.1 Ліцензійних умов документ 2, де серед нормативних актів, якими має керуватися суб'єкт, що здійснює дезінфекцію, Тарифи не згадані.

Дивимося далі. Ціни на деякі товари, роботи і послуги підлягають державному регулюванню, а регулювати їх уповноважені органи місцевого самоврядування. На щастя, і тут спостерігається та сама ситуація: облдержадміністрації мають право встановлювати тарифи на медпослуги тільки для державних або комунальних установ ( пункт 12 постанови № 1548 документ 3). Підприємця це не стосується.

Отже, тарифи на дезінфекційні роботи, які виконує фізособа-підприємець, з боку держави не регулюються. Підприємець сам має право визначати вартість своїх послуг.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Тарифи (прейскуранти) на роботи і послуги, які виконуються і надаються за плату установами та організаціями державної санітарно-епідеміологічної служби, затверджені постановою КМУ у редакції від 11.05.2006 р. № 662.

2

Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності з проведення дезінфекційних, дезінсекційних і дератизаційних робіт (крім робіт на об'єктах ветеринарного контролю), затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва, Міністерства охорони здоров'я України від 16.02.2001 р. № 38/63.

3

Постанова КМУ «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади і виконавчих органів місцевих рад щодо регулювання цін (тарифів)» від 25.12.96 р. № 1548.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі