Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Відображення в Книзі ф. № 10 єдиноподатника витрат на сплату єдиного податку та комісійної винагороди банку

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Відображення в Книзі ф. № 10 єдиноподатника витрат на сплату єдиного податку та комісійної винагороди банку

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець з виручки поточного місяця сплачує єдиний податок за наступний місяць, також з виручки сплачує комісійний збір банку при перерахуванні єдиного податку, інших податків і внесків до соціальних фондів. Чи слід відображати ці суми в Книзі ф. № 10 у графі 3 «Витрати на виробництво»?

 

ВІДПОВІДЬ. Що стосується єдиного податку, то його сума не входить до складу витрат платника єдиного податку і в Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 (далі — Книга ф. № 10) не відображається.

У той же час сума комісійної винагороди банку, яка сплачується при перерахуванні єдиного податку, до витрат включається і відповідно підлягає відображенню у складі витрат у Книзі за ф. № 10. Також потрібно в Книзі ф. № 10 (у витратах) відображати комісійну винагороду банку при перерахуванні інших податків і внесків до соціальних фондів.

Платник єдиного податку веде Книгу ф. № 10 на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій, у тому числі й для визначення результатів своєї підприємницької діяльності.

Інформація в Книзі ф. № 10 відображається таким чином. Підприємець — платник єдиного податку заповнює (проставляє дату і числа без розшифровки за елементами доходів і витрат) тільки графи 1 «Період обліку», 3 «Витрати на виробництво продукції» (до цієї графи заносяться витрати на придбання товарів, призначених для реалізації, і супутніх робіт, послуг), 6 «Сума виручки (доходу)», 7 «Чистий дохід». Можливість заповнювати тільки частину граф застережена в пункті 8 Порядку № 599 документ 1.

Зауважимо, що порядок відображення єдиноподатником витрат у Книзі ф. № 10 у нормативних документах не застережений. Можна виділити два підходи:

1) відображати витрати за фактом сплати грошей (сплатив комісійну винагороду — поставив суму в графі 3 Книги ф. № 10 з урахуванням решти витрат за день);

2) відображати витрати на момент виникнення доходів, пов'язаних з такими витратами, на підставі первинних документів (за аналогією з підприємцями на загальній системі).

Слід зауважити, що не всі податківці згодні з першим підходом, надаючи перевагу другому варіанту.

Проте, на нашу думку, у випадку зі сплатою комісійної винагороди банку цілком логічний і прийнятний саме перший варіант відображення витрат, оскільки встановити зв'язок між сплаченою комісійною винагородою і отриманим у звітному періоді доходом важко.

Докладніше про порядок ведення Книги ф. № 10 єдиноподатниками див. матеріал на с. 4 цього номера.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Порядок видачі свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі