Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи поєднувані фікспатент і торгівля поза ринком?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи поєднувані фікспатент і торгівля поза ринком?

 

ЗАПИТАННЯ. Я, підприємець, який сплачує фіксований податок, хочу відкрити торговельну точку поза ринком. Чи можу я це зробити і як?

 

ВІДПОВІДЬ. Так, відкрити торговельну точку поза ринком такий підприємець може, але йому доведеться поєднувати роботу на фікспатенті із загальною системою оподаткування.

Оскільки діяльність поза ринком не відповідає критеріям, установленим для роботи на фікспатенті (

стаття 14 Декрету № 13-92 документ 1), підприємцю потрібно буде діяти так:

— щодо торгівлі на ринку нічого не змінюється: можна і далі сплачувати фікспатент, не вести

Книгу форми № 10 і не застосовувати РРО;

— а ось для нової торговельної точки (поза ринком) необхідно за загальними правилами вести

Книгу форми № 10 (і документально підтверджувати записані до неї витрати), готівкові розрахунки проводити через РРО (або в певних випадках за допомогою РК — розрахункових квитанцій), сплачувати 15 % податку з доходів та 33,2 % внесків до Пенсійного фонду з чистого доходу (різниці між доходом і документально підтвердженими витратами), а також ураховувати інші особливості роботи на загальній системі.

Особливу увагу слід звернути на ПДВ. Підприємці на фікспатенті не реєструються платниками ПДВ з тієї тільки причини, що їх максимальний річний дохід не перевищує 119000 грн. (обмеження для роботи на фікспатенті), а обов’язкова

ПДВ-реєстрація передбачена в тому разі, коли дохід за останні 12 місяців перевищить 300000 грн. без урахування ПДВ (підпункт 2.3.1 Закону про ПДВ документ 2).

У нашому ж випадку

для порівняння з 300-тисячною межею обов’язкової ПДВ-реєстрації до доходу, отриманого на ринку, потрібно буде додати дохід (не чистий, а валовий), отриманий від інших видів діяльності, зокрема від торгівлі поза ринком. Причому ніяких звільнень від обов’язкової реєстрації як платник ПДВ у цьому випадку в підприємця немає. Це потрібно враховувати, щоб вчасно зареєструватися довідка 1 і подати декларації з ПДВ, оскільки штрафи за несплату цього податку і неподання за ним звітності досить серйозні.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

2

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Заяву про реєстрацію платником ПДВ необхідно подати до податкової не пізніше 20-го календарного дня з моменту, коли дохід за попередні 12 місяців досягне суми 300000 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі