Теми статей
Обрати теми

Я сайт собі створив...

Редакція ВД
Стаття

Я сайт собі створив...

 

Разом із персональним комп’ютером у наше життя увійшов Інтернет. Океан інформації, віртуальний всесвіт, який іноді здається реальнішим, ніж наш матеріальний справжній світ.

В Інтернеті відбувається пошук інформації, розсилаються прес-релізи, організовуються конференції, виставки, інтерв’ю тощо.

І приватному підприємцю іноді буває просто необхідно (і досить престижно!) заявити про себе та свою діяльність в Інтернеті.

От і розберемося, як це можна зробити найпростішим та недорогим способом.

 

Для вирішення цього завдання вам потрібен комп’ютер, Інтернет і творчий підхід до справи.

Насамперед ми повинні засвоїти, що

створення сайта починається з розробки його цілей і завдань.

Від цього залежатиме, яким буде сайт надалі. На чому слід сконцентрувати увагу: контенті (змісті), зовнішньому оформленні чи зручній навігації.

Створити сайт повністю ідеальним неможливо, тому необхідно обрати акцент. І допоможе в цьому правильний вибір цілей створення сайта та завдань, які він має вирішувати.

Засвоїли. Ну а

тепер побудуємо модель майбутнього сайта.

Для цього візьмемо аркуш паперу й почнемо розробляти зовнішній вигляд сторінки сайта. Розбиваємо уявний екран на модулі та пишемо, що саме в кожному модулі відображатиметься.

Пам’ятайте, що відвідувач спочатку потрапить на головну сторінку сайта, а це означає, що на ній і має міститися основна інформація, щоб він зацікавився та рушив далі. Але не засмічуйте першу сторінку, а то матимете кашу. Розпишіть, яку інформацію ви надасте на першій сторінці, а яку — на наступних. Визначте, які елементи повторюватимуться на кожній сторінці сайта, які динамічно змінюватимуться, які будуть присутні тільки на певних сторінках.

Щоб полегшити собі завдання, знайдіть в Інтернеті сайт, схожий на той, який ви бажаєте мати

, а краще декілька сайтів, гарненько вивчіть їх і використовуйте те, що вважаєте за потрібне. Дуже ретельно продумайте розділи майбутнього сайта. Приділіть цьому максимум уваги. Добре попрацювавши на цьому етапі, ви зможете в майбутньому заощадити багато сил і часу на різних переробках сайта.

 

Розробляємо дизайн майбутнього сайта

Не слід лякатися цього моменту. Для того щоб створити популярний і затребуваний сайт, зовсім не обов’язково робити щось художнє. Чим менше графіки, тим краще. Початківцям завжди дуже хочеться, щоб сайт був з красивими картинками, флешем, щоб усе «вжихало» та переливалося. Коли почнете використовувати сайт, усього цього захочеться позбутися та замість «вжихалок» додати щось таке, що приноситиме гроші.

Проте деякі графічні елементи робити все ж таки доведеться. Без цього не можна обійтися, інакше сайт не виглядатиме професійним.

 

Створюючи сайт, дбаймо про відвідувачів

Не забувайте, що на вашому сайті має бути зручно звичайному відвідувачу.

У нього не повинні виникати зайві запитання: «Де я? Як повернутися? Про що це? Як це знайти?» І так далі.

Підберіть приємну колірну гаму сайта. Намагайтеся зробити так, щоб зовнішнє оформлення було більш блідим, ніж основний зміст. Це допоможе створити комфортні умови для сприйняття інформації та зосередитися на головному — на змісті. Використовуйте в оформленні не більше чотирьох кольорів або відтінків. Обирайте шрифти, які легко читаються на екрані. Уникайте курсиву. Основний зміст сайта завжди робіть на білому фоні чорними літерами. Якнайчастіше відокремлюйте абзаци порожніми рядками.

Усе це допоможе відвідувачам легко сприймати інформацію, тоді сайт стане для них зрозумілим та цікавим, що і є вашою метою.

 

Підбираємо заздалегідь матеріал для сайта

Контент є найважливішою складовою будь-якого сайта. Без нього жоден інтернет-ресурс не має сенсу, тому обов’язково, ще до створення сайта, треба продумати, чим ви його наповнюватимете, звідки братимете матеріали і якого формату (прайси, новини, фотографії...).

Перед публікацією сайта в Інтернеті обов’язково перевірте працездатність усіх посилань. Це дуже важливий момент. Не нехтуйте цим.

Проведемо тестування сайта, перш ніж відкрити його для широкої аудиторії.

Тестування полягає в тому, що декілька запрошених вами осіб «бродять» створеним вами сайтом і при цьому ви спостерігаєте: чи все діє так, як ви припускали, чи всім зрозумілі призначення створених вами елементів управління.

Те, що є очевидним для вас, як для розробника, може виявитися зовсім незрозумілим для відвідувачів. За експертів можна запросити своїх знайомих.

Як бачите, усе не так складно, як могло здатися спочатку. Звичайно, є безліч нюансів у кожному із зазначених розділів, але осягнути їх за стислий строк неможливо. Тим більше розповісти про них в одній статті.

А ми з вами зараз конкретно та докладно розглянемо спосіб створення сайта, доступний і навідчайдушнішому «чайнику», і приватному підприємцю в одній особі, який нестримно бажає створити своє представництво в Інтернеті і до того ж безкоштовно!

Сайт, який ми будуватимемо, виглядатиме як візитна картка вашої фірми.

Наприклад, так: перша сторінка — реквізити фірми (назва, адреса, телефони, як проїхати тощо) і перехід на другу сторінку.

Друга сторінка — історія створення та етапи розвитку фірми.

Третя — прайси, контактні телефони менеджерів.

І нарешті остання сторінка — фото вашого згуртованого колективу на пікніку. Як зазначалося вище, структуру сайта слід продумати заздалегідь.

Продумали та придумали, тепер саме час перейти до сайтобудування.

Для цього заходимо до шукача Yandex, а звідти на сайт www.narod.ru.

Цей сервіс створено спеціально для вас. «Народ»

надає хостинг — місце під ваш сайт і можливість присутності сайта в Інтернеті під ім’ям із трьох частин (домен третього рівня).

Ім’я вашого сайта виглядатиме так:

http://sitefree.narod.ru (замість sitefree буде ваша назва). Але, крім хостинга на «Народі», є речі, які дуже приваблюють «чайників» з усього світу. Це зрозумілий усім інтерфейс (якщо навіть ви не знаєте, що таке інтерфейс, на «Народі» він буде зрозумілий навіть вам, хоча ви й не підозрюватимете, що це він) і можливість зробити власний сайт за готовими шаблонами буквально за хвилину. Причому все це зовсім безкоштовно.

 

Будуємо

Для створення сайта вам слід зайти на «Народ» і ввести ім’я, яке ви придумали для свого сайта, у форму, над якою написано

«Займіть це ім’я для свого сайта». Далі слід пройти реєстрацію та отримати логин і пароль для доступу до «Майстерні». У цій «Майстерні» доступні всі важелі управління сайтом. Але сайта ж наразі немає! Тут же можна його й створити. У правій колонці, яка має назву «Створити сайт», є безліч посилань. Це стилі шаблонів. Оберіть потрібний вам стиль. Далі вам треба лише ввести текст для сайта та картинки (якщо хочете) у відповідні форми введення та натиснути ОК. Усе!!!

Щоб зробити інші сторінки, слід пройти до

«Управління файлами» і натиснути «Створити HTML-файл». Не забудьте зробити посилання на старих сторінках для переходу на нові. Це теж дуже просто. Також можна зробити для сайта форум, чат, дошку оголошень, голосування, пошук у сайті та багато чого іншого.

Ну а якщо вас не влаштує вигляд вашого сайта, то ніхто вам не заважає зробити його наново, але не за шаблонами, а самим, наприклад, коли ви станете досвідченішими у сайтобудуванні, та завантажити його на місце старого.

Зазначений вище спосіб простий, швидкий і доступний усім. Однак є й недоліки. Річ у тім, що власний сайт — іміджева річ. Тому кожний, хто прочитає ім’я www.lolik.narod.ru, відразу зрозуміє, що хостинг — безкоштовний. А от www.lolik.com — звучить набагато крутіше, і всім зрозуміло, що ви за свій сайт заплатили гроші!

Ще один недолік сайта на «Народі» — досить обмежений дисковий простір — до 100 Мб. Однак, якщо ви не маєте на меті завантажувати масивні каталоги з картинками, то 100 Мб вам цілком вистачить. А більше недоліків і немає. Лише переваги: швидкість, простота та безоплатність!

Отож — дерзайте! І у вас обов’язково вийде.

 

Ось начебто й усе, але... якщо ви хочете, щоб ваш сайт існував довго і його відвідували, то слід подбати про його розкручування.

Та це вже зовсім інша історія.

 

Матеріал підготувала Олена Кедрус

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі