Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Виплата заробітної плати з виручки підприємця-єдиноподатника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Виплата заробітної плати з виручки підприємця-єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Що для підприємця на єдиному податку вважається виплатою зарплати з виручки: тільки виплата з готівкових коштів чи також з коштів, що надійшли на поточний рахунок у банку? Чи може зарплата працівникам виплачуватися з виручки, що надійшла до каси підприємця-єдиноподатника до встановленого дня виплати зарплати?

Чи може зарплата видаватися з коштів, знятих з рахунка в банку на інші цілі, і не в день видачі зарплати?

 

ВІДПОВІДЬ. Під виплатою заробітної плати з виручки мається на увазі її видача тільки з готівкових коштів, оприбуткованих підприємцем до каси. У цьому випадку береться до уваги не визначення виручки для підприємця-єдиноподатника довідка 1, як таке, а той факт, що вона надійшла у вигляді готівкових коштів, відображена у Книзі ф. № 10 і стала джерелом виплати заробітної плати (до внесення на поточний рахунок у банк).

Нагадаємо, що підприємцям не встановлюється ліміт каси, а також строки здавання готівки до банку. Це означає, що готівкова виручка в підприємця може зберігатися в будь-якому розмірі та будь-яку кількість днів. Отже, якщо готівкову виручку було оприбутковано підприємцем за декілька днів до встановленого дня видачі зарплати, то він має повне право направити її на оплату праці працівників.

Тепер щодо випадку, коли підприємець зняв з поточного рахунка кошти на інші цілі, а потім вирішив змінити їх цільове використання та видати з них заробітну плату. Дійсно, сьогодні немає вимоги, яка б зобов'язувала підприємців використовувати готівкові кошти, отримані з банківського рахунка за грошовим чеком, виключно за цільовим призначенням, тому зарплату працівникам може бути видано з цих коштів. При цьому суми нарахувань та утримань податків та страхових внесків до соціальних фондів, пов’язаних з виплатою зарплати, слід сплатити в строки, передбачені для виплати заробітної плати з виручки (докладніше див. «ВД», 2008, № 6, с. 33).


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) (стаття 1 Указу № 746 документ 1).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі