Теми статей
Обрати теми

Ремонтуємо офіс. Документи та погодження

Редакція ВД
Стаття

Ремонтуємо офіс. Документи та погодження

 

«Хоч нема де й сісти, аби було що з’їсти!» — говорить народна мудрість. І це щира правда.

Але ми сьогодні поговоримо саме про те, щоб було «де сісти», тобто про зовнішній вигляд офісу. Оскільки для підприємця офіс — це щось на зразок візитної картки, в якій він прямо з порога заявляє про себе та свою фірму. Отже, зробити офіс сучасним, утримувати офіс у порядку є для підприємця завданням номер один.

Ремонт і реконструкція офісу — тема нашої публікації.

Сьогодні до «ВД» завітала Світлана Іванівна Деговцова — директор КП «Міськпроект» (м. Харків). За допомогою Світлани Іванівни спробуємо розібратися з усіма проблемами ремонту офісного приміщення.

 

Основні терміни та визначення

Ремонт будівлі (офісу)

— комплекс будівельних робіт та організаційно-технічних заходів щодо усунення фізичного та морального зносу, не пов’язаних зі зміною основних техніко-економічних показників.

Поточний ремонт будівлі (офісу)

— ремонт будівлі (офісу) з метою відновлення справності (працездатності) її конструкцій і систем інженерного обладнання, а також підтримання експлуатаційних показників.

Капітальний ремонт будівлі (офісу)

— ремонт будівлі (офісу) з метою відновлення її ресурсу із заміною за необхідності конструктивних елементів і систем інженерного обладнання, а також поліпшення експлуатаційних показників.

Фізичний знос будівлі (елемента)

— величина, що характеризує ступінь погіршення технічних і пов’язаних з ними інших експлуатаційних показників будівлі (елемента) на певний момент часу.

Моральний знос будівлі

— величина, що характеризує ступінь невідповідності основних параметрів, які визначають умови проживання, обсяг і якість послуг, що надаються, сучасним вимогам.

Реконструкція будівлі (офісу) — комплекс будівельних робіт та організаційно-технічних заходів, пов’язаних зі зміною основних техніко-економічних показників (кількості та площі приміщень, будівельного об’єму та загальної площі приміщення, місткості або пропускної здатності, або її призначення) з метою поліпшення умов проживання, якості обслуговування, збільшення обсягу послуг.

Тепер, озброївшись мінімально необхідними знаннями, можемо сміливо приступати до розгляду теми.

 

Поточний ремонт

Поточний ремонт і ремонт приміщення полягає, як правило, у проведенні внутрішніх опоряджувальних робіт. Мається на увазі фарбування стін, переклеювання шпалер, заміна дверей, вікон тощо. Усе те,

що не призводить до зміни площі приміщення та конструктивних елементів будівлі, може розглядатися як поточний ремонт.

На проведення поточного ремонту не потрібно жодних спеціальних рішень міської, районної, обласної влади, ні рішення або дозволу ДАБК (державного архітектурно-будівельного контролю).

 

Зовнішні опоряджувальні роботи

Поточний ремонт або ремонт може поширюватися на фасад будівлі.

Для проведення зовнішніх опоряджувальних робіт власнику будівлі (приміщення) буде потрібний

паспорт опорядження фасадів, погоджений з районним архітектором і головним архітектором м. Харкова.

Якщо будівля є

пам’ятником архітектури, до паспорта фасаду слід буде додати додаткове погодження Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації та укладення охоронного договору, якщо такий раніше не було укладено з тим же обласним Управлінням.

От і все. Тепер власнику приміщення залишається тільки укласти договір з будівельною організацією, яка має ліцензію на проведення такого виду робіт, і відремонтувати офіс або упорядкувати фасад будівлі.

P. S.

Бувають ситуації, коли під час поточного ремонту виникає необхідність замінити системи опалення, електропроводку, провести або відремонтувати пожежну сигналізацію, налагодити кондиціювання та вентиляцію приміщення тощо. І якщо при цьому потрібне отримання нових технічних умов від відповідних служб (санітарно-епідеміологічна станція — СЕС, ГУ МНС у Харкові — пожежна інспекція), тоді під час поточного ремонту розробляється проектна документація, яку погоджено зі службами, які ці технічні умови видавали, тобто з тими ж пожежниками та/або санепідеміологами. Як правило, це зовсім невеликий обсяг технічної документації, пов’язаний з тими розділами, які курирують ці служби.

 

Капітальний ремонт і реконструкція

Розглянемо всі можливі схеми прийняття рішень на проведення капітального ремонту або реконструкції.

 

Офіс розташовується в будівлі

На проведення капітального ремонту або реконструкції окремого приміщення у складі будівлі

потрібне рішення міського виконавчого комітету.

Що для цього необхідно зробити?

Замовнику, тобто власнику приміщення, насамперед слід написати

заяву за встановленою формою на ім’я міського голови та мати пакет необхідних документів.

До них належить

Технічний висновок (ТВ) про можливість проведення капітального ремонту або реконструкції, який може розробити спеціалізована організація, що має ліцензію на проведення цього виду робіт.

До ТВ додаємо

висновки служб, які розглядають це питання відповідно до їх компетенції. А саме: висновки СЕС, пожежної інспекції, управління екології та природних ресурсів, управління соціально-економічного розвитку планування та обліку, міського управління земельних ресурсів.

 

Офіс займає окрему будівлю

Якщо капітальному ремонту або реконструкції підлягає окрема будівля повністю (яку й займає ваш офіс) і

раніше цій будівлі було відведено земельну ділянку, то на проведення капітального ремонту або реконструкції вам також буде потрібне рішення міськвиконкому.

Процедура отримання рішення міськвиконкому аналогічна до

описаної вище.

Якщо ви плануєте не тільки капітальний ремонт або реконструкцію, а й прибудову до будівлі

, схема буде іншою.

У цьому варіанті під той самий ТВ у міському управлінні містобудування та архітектури вам потрібно буде отримати

Акт розміщення об’єкта на раніше відведеній земельній ділянці. Тепер ітиметься про реконструкцію з прибудовою, тобто в нас з’явився новий об’єкт — прибудова.

Цей Акт погоджується з тими ж службами, які видають свій висновок у разі звичайної реконструкції, а також з відповідною районною радою.

Під погоджений Акт також готується рішення міськвиконкому.

І останній варіант.

Реконструкцію (капітальний ремонт) необхідно провести в окремий будівлі, якій раніше не було виділено земельну ділянку.

У такій ситуації готується

рішення сесії міської ради та одночасно з дозволом на проведення реконструкції виділяється земельна ділянка для проведення робіт з реконструкції.

Для цього варіанта готуємо пакет документів, який складається з:

архітектурного завдання на розробку містобудівного обґрунтування та саме містобудівне обґрунтування (це містобудівне обґрунтування розробляється проектними організаціями, які мають ліцензію на проведення такого виду робіт).

Містобудівне обґрунтування погоджується із санітарно-епідеміологічною станцією, управлінням екології та природних ресурсів, управлінням земельних ресурсів.

Комплексний висновок щодо містобудівного обґрунтування надає Управління містобудування та архітектури.

Погоджене містобудівне обґрунтування подається на розгляд сесії міської ради, де й виноситься

рішення на розробку проекту відведення земельної ділянки для проведення робіт з реконструкції (капітального ремонту) окремої будівлі.

Наступний етап — розробка проекту відведення земельної ділянки.

Цей проект погоджується з шістьма організаціями: управлінням містобудування та архітектури, управлінням земельних ресурсів, СЕС, управлінням екології та природних ресурсів, обласним управлінням культури та обласним управлінням земельних ресурсів.

Погоджений проект відведення земельної ділянки має пройти ще одну сесію міської ради, на якій і приймається рішення про

надання земельної ділянки для проведення робіт з реконструкції або капітального ремонту.

От ми й розглянули всі можливі варіанти прийняття рішень щодо проведення реконструкції та капітального ремонту.

Ну то що ж, приступаємо до реконструкції офісу, і тепер схема проведення реконструкції (капітального ремонту) одна для всіх.

 

Схема проведення реконструкції офісу

Замовляємо Управлінню містобудування та архітектури

виконання архітектурно-планувального завдання на розробку робочого проекту. Отримавши архітектурно-планувальне завдання, укладаємо з організацією, яка має відповідну ліцензію, договір на розробку робочого проекту.

Робочий проект погоджується з усіма службами, які видавали технічні умови (ТУ) на цю реконструкцію (капітальний ремонт).

Робочий проект готовий. Тепер слід отримати дозвіл на проведення робіт з реконструкції (капітального ремонту). Такий дозвіл видає ДАБК.

У разі якщо вашу будівлю включено до

переліку об’єктів, що підлягають погодженню з державною інвестиційною експертизою, то на етапі отримання дозволу ДАБК, таке погодження необхідно отримати.

 

Приймання об’єкта в експлуатацію

Реконструкцію проведено.

Наступний етап — приймання об’єкта в експлуатацію.

Знову звертаємося до ДАБК. Для приймання об’єкта в експлуатацію

ДАБК готує рішення про скликання державної приймальної комісії. Це рішення затверджує міськвиконком. Комісія обстежить об’єкт і, якщо все добре, підписує Акт приймання об’єкта в експлуатацію. Цей Акт також затверджується рішенням міськвиконкому, після чого об’єкт вважається зданим в експлуатацію.

На цьому історія про проведення реконструкції або капітального ремонту закінчується.

Про всякий випадок повторимо ще раз.

Описана вище процедура є стандартною для всіх варіантів реконструкції: і для випадків, коли рішення приймає міськвиконком, і для випадків прийняття рішення сесією міськради.

 

Ну от, з тим, щоб було «де сісти», ми начебто розібралися. Ну а тепер час приступати й до того, щоб було «що з’їсти».

 

Матеріал підготувала Олена Кедрус

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі