Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як записувати та продавати авторські диски

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як записувати та продавати авторські диски

 

ЗАПИТАННЯ. Я, підприємець, маю намір записати на DVD-диски (або скористатися послугами із запису DVD-дисків) свої авторські матеріали: уроки шейпінгу (я — майстер спорту) і уроки медитації (не є професійним психологом). Крім того, записані диски планую продавати самостійно оптом і в роздріб. Поясніть, будь ласка, що для цього потрібно? Чи потрібна сертифікація та чи ліцензується цей вид бізнесу?

 

ВІДПОВІДЬ. Інформація, яку підприємець планує записувати на диски, це авторський матеріал, тому перше, що бажано (хоча й необов’язково) зробити — зареєструвати авторське право на відео-уроки, які випускаються. Це певною мірою захистить і гарантуватиме від нелегального тиражування дисків.

Для реєстрації авторського права до Держдепартаменту інтелектуальної власності подаються такі документи:

— заявка українською мовою за встановленою Держдепартаментом формою;

— один примірник твору в такій формі: довідка державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» про передані йому на зберігання оригінали твору (вихідні матеріали та відеозаписи) і про копії (на кіноплівці або відеоносіях);

— документ, що свідчить про факт і дату оприлюднення твору;

— платіжні документи про сплату збору за підготовку до реєстрації та про сплату держмита за видачу Свідоцтва.

Держдепартамент приймає рішення щодо реєстрації авторського права протягом місяця з дня отримання документів. Якщо все гаразд, підприємцю видадуть відповідне Свідоцтво (пункти 7 і 15 Порядку реєстрації авторських прав документ 1).

Вартість реєстрації

(плата за подання заявки, унесення її до бази даних, публікацію інформації, видачу Свідоцтва про реєстрацію авторського права, депонування документів тощо) разом становитиме мінімум 55,25 грн., а за певних умов (додаткові документи, консультації й тощо) може бути трохи більше.

Тепер розберемося з

ліцензією :

1. Ліцензія на виробництво дисків

довідка 1не потрібна, оскільки запис відеоуроків на DVD-диски та їх подальший продаж не є виробництвом дисків. Це всього лише нанесення певної інформації на вже виготовлені диски (лист Держкомпідприємництва від 25.04.2005 р. № 3115).

2. Ліцензія на провадження медичної практики

довідка 2. У цьому випадку можливі два варіанти:

— якщо уроки медитації не спрямовані на діагностику та лікування різних захворювань, а передбачають зняття стресу або напруги у

здорових людей, то така діяльність — не медична практика, тому вона ліцензуванню не підлягає і може здійснюватися особою, яка не має спеціальної медичної освіти;

— якщо ж уроки медитації розроблено таким чином, що їх застосування передбачає

профілактику, діагностику, оздоровлення або лікування на основі техніки медитації, то ліцензія потрібна (частина 26 статті 9 Закону про ліцензування документ 2). Єдина альтернатива — отримати ліцензію на діяльність у сфері нетрадиційної медицини (а саме до неї, найімовірніше, належить медитація) можна навіть без медичної освіти. Але попередньо доведеться отримати спеціальний дозвіл Міністерства охорони здоров’я України на заняття нетрадиційною медициною (стаття 741 Закону про охорону здоров’я документ 3). Проте процедура отримання дозволу та ліцензії довготривала і пов’язана зі співбесідою, експертизою та безліччю інших умов. Так що краще в уроках не наголошувати на їх «цілющі» властивості, тоді й проблем з медліцензією не повинно виникнути.

3.

Ліцензія на послуги у сфері освіти не потрібна. На перший погляд може здатися, що відео-уроки належать до послуг у сфері освіти, надання яких підлягає ліцензуванню. Однак це не так: фізична особа — підприємець зобов’язана мати ліцензію тільки в разі надання послуг дошкільного навчання, а також послуг у сфері професійно-технічної або вищої освіти (підпункти 1 — 3 Порядку № 1019 документ 4). Як бачимо, уроки шейпінгу та медитації, записані на дисках, до них не належать.

4. Ліцензія на фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність не потрібна.

У цій галузі ліцензуванню підлягає тільки організація та проведення спортивних занять професіоналів і аматорів спорту, а також діяльність з підготовки спортсменів до змагань (частина 51 статті 9 Закону про ліцензування). Диски з відео-уроками шейпінгу та медитації не підпадають ні під той, ні під інший вид діяльності, отже, вони ліцензії не потребують.

5. Ліцензія на впровадження голографічних елементів потрібна

. Це єдина ліцензія, яка потрібна підприємцю. Отримати її потрібно тому, що продавати диски дозволяється тільки з контрольними марками (стаття 3 Закону про аудіовізуальні твори документ 5). У свою чергу, контрольні марки містять голографічні елементи, тому придбати їх, не маючи зазначеної ліцензії, не вийде (пункт 14 Порядку отримання контрольних марок документ 6).

Водночас оформити ліцензію на впровадження голографічних елементів підприємцю — фізичній особі дуже складно, практично нереальнодовідка 3. Тому

найпростіше укласти договір про запис дисків зі спеціалізованою організацією, яка вже має цю ліцензію і сама наклеїть на диски необхідні контрольні марки, після чого підприємець спокійно може приступати до їх продажу.

Під час продажу дисків слід звернути увагу на деякі основні моменти:

— при здійсненні розрахунків готівкою необхідно застосовувати

зареєстрований у ДПІ реєстратор розрахункових операцій (РРО)стаття 1 Закону про РРО документ 7. Єдиноподатників і підприємців на фікспатенті від обов’язкового використання РРО звільнено (частини 5 і 6 статті 9 Закону про РРО);

— якщо торгівля здійснюється за готівку, то для кожного пункту продажу дисків (уключаючи оптові бази) потрібен

торговий патент. Придбати його можна в податковому органі за місцем розташування пункту торгівлі (пункт 3 статті 2 Закону про патентування документ 8). Єдиноподатникам і підприємцям на фікспатенті торговий патент не потрібний (стаття 14 Декрету про прибутковий податок документ 9, стаття 6 Указу № 746 документ 10);

— на кожний пункт оптової та роздрібної торгівлі необхідно оформити в місцевому виконкомі

дозвіл на розміщення. Навіть єдиноподатників від цього не звільнено, просто їм такий дозвіл зобов’язані видати безоплатно (стаття 6 Указу № 746). Однак усі підприємці незалежно від системи оподаткування можуть у судовому порядку вибороти своє право на роботу без такого дозволу (докладно про це див. «ВД», 2008, № 11, с. 10);

— при продажу дисків слід керуватися

Правилами роздрібної торгівлі аудіовізуальними творами документ 11, вимоги яких наведемо в таблиці.

 

Вимоги щодо продажу дисків

Запитання

Відповідь

Де можна продавати диски?

Можна на стаціонарних підприємствах торгівлі (в магазинах), в спеціалізованих відділах, секціях підприємств з універсальним асортиментом продовольчих і непродовольчих товарів, а також у стаціонарних дрібнороздрібних пунктах продажу (кіосках).

Заборонено продавати диски в пересувній дрібнороздрібній торговельній мережі (палатках, лотках, автомагазинах тощо), з рук, на ринках (крім розміщених на них місць спеціалізованої роздрібної торгівлі)

Які вимоги щодо маркування дисків?

1) наявність контрольних марок; 2) на кожній упаковці примірника аудіовізуального твору розміщуються такі дані: назва твору (мовою оригіналу), ім’я та прізвище режисера-постановника, автора сценарію та (або) текстів, діалогів, спеціально створеного для аудіовізуального твору музичного твору з текстом або без нього, головних виконавців, художника-постановника, оператора-постановника, продюсера аудіовізуального твору (або його найменування), тривалість демонстрування, штрих-код; 3) інформація українською мовою про назву товару (вид носія); гарантійні зобов’язання виробника аудіовізуального твору, його найменування та адреса (або місцезнаходження), а також найменування та місцезнаходження підприємства, яке приймає претензії від споживачів, а також провадить ремонт і технічне обслуговування примірників (довідка з такою інформацією наклеюється на упаковку примірника аудіовізуального твору або додається до неї)

Якщо один твір записано на декількох дисках, як здійснювати маркування?

Зазначена раніше інформація розміщується на упаковці, що містить декілька дисків (частин) того самого твору

Якщо невід’ємна упаковка містить декілька дисків різного змісту, як маркувати?

Зазначена раніше інформація розміщується на упаковці, що є невід’ємною частиною декількох примірників різних за змістом аудіовізуальних творів

Яке обладнання обов’язково має бути в пункті продажу дисків?

Місце продажу має бути оснащено відповідною апаратурою для перевірки якості їх запису, зокрема аудіо- і відеомагнітофонами, комп’ютерами, телевізорами

 

За

порушення правил торгівлі передбачено адміністративну відповідальність за статтею 155 КУпАП документ 12 у вигляді штрафу від 17 до 170 грн. (від 1 до 10 нмдг).

За

відсутність контрольних марок на дисках підприємця можуть оштрафувати за статтею 1649 КУпАП у сумі від 170 до 1700 грн. (від 10 до 100 нмдг) з конфіскацією таких дисків, а при повторному протягом року порушенні штраф становитиме від 850 до 3400 грн. (від 50 до 200 нмдг). Якщо ж контрольні марки на дисках виявляться фальшивими, то за це передбачено навіть кримінальну відповідальність. Однак продавця дисків можуть покарати тільки в тому випадку, якщо суд доведе, що він мав змову з виробником дисків. За це буде накладено штраф у сумі від 5100 до 17000 грн. (від 300 до 1000 нмдг) або позбавлять волі на строк від 3 до 5 років, з конфіскацією дисків, обклеєних підробленими марками (стаття 216 ККУ документ 13).

І нарешті, про сертифікацію: записані на DVD-диски

відео-уроки не потребують сертифіката. Вимога щодо сертифікації стосується тільки тих дисків, на яких розповсюджуються програми, пов’язані із шифруванням інформації. Крім того, диски з будь-якою інформацією не зазначено в Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації документ 14.

Таким чином

, автору дисків слід:

1)

зареєструвати авторське право на уроки;

2)

скористатися послугами сторонньої організації для запису дисків;

3)

орендувати (або придбати) приміщення для торгівлі дисками, оформити торговий патент і РРО (якщо підприємець працює на загальній системі та розраховується готівкою), отримати дозвіл на розміщення пункту торгівлі в місцевому виконкомі та продавати диски, виконуючи Правила роздрібної торгівлі аудіовізуальними творами.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Порядок державної реєстрації авторського права та договорів щодо права автора на твір, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1756.

2 Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

3 Основи законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII.

4 Порядок ліцензування діяльності з надання послуг у сфері освіти, затверджений постановою КМУ від 08.08.2007 р. № 1019.

5 Закон України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних» від 23.03.2000 р. № 1587-III.

6 Порядок виробництва, зберігання, видачі контрольних марок і маркування примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних, затверджений постановою КМУ від 13.10.2000 р. № 1555.

7 Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

8 Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

9 Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

10 Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

11 Правила роздрібної торгівлі, прокату примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних, затверджені постановою КМУ від 04.11.97 р. № 1029.

12 Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

13 Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III.

14 Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, затверджений наказом Державного комітету України з питань технологічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005 р. № 28.

15 Ліцензійні умови провадження діяльності з медичної практики, затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства охорони здоров’я України від 16.02.2001 р. № 38/63.

16 Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з впровадження, ввезення, вивезення голографічних захисних елементів, затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Служби безпеки України від 08.04.2003 р. № 42/132.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Виробництво дисків — це діяльність, пов’язана із застосуванням технологічного процесу з переробки сировини на оптичні носії інформації у формі диска для лазерних систем зчитування, під час якого одночасно з виготовленням диска здійснюється запис на нього інформації, що є об’єктом авторського права та/або суміжних прав, або без запису, а також реалізацією дисків власного виробництва (стаття 1 Закону про аудіовізуальні твори).

2

Медична практика — це діяльність, пов’язана з комплексом спеціальних заходів, спрямованих на сприяння поліпшенню здоров’я, підвищення санітарної культури, попередження захворювань і інвалідності, на діагностику, допомогу особам з гострими й хронічними захворюваннями та реабілітацію хворих і інвалідів, що здійснюється особами, які мають фахову освіту (пункт 1.2 Ліцензійних умов № 38/63 документ 15).

3

Ліцензію на впровадження голографічних елементів можна отримати тільки в СБУ. Причому для цього попередньо потрібно подбати про наявність :

— положення, що визначає організаційну структуру, перелік структурних підрозділів, що виконують роботи з голографічного захисту, завдання та функції цих підрозділів;

окремого приміщення, необхідного для здійснення робіт з голографічного захисту;

виробничого обладнання, що відповідає стандарту або технічній документації, атестованого та/або сертифікованого;

технологічних інструкцій на кожний процес технологічного циклу (із зазначенням вимог щодо мікроклімату виробничих приміщень) — пункт 4.3 Ліцензійних умов № 42/132 документ 16.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі