Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи сплачувати збір за відходи і забруднення води при торгівлі продуктами харчування?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи сплачувати збір за відходи і забруднення води при торгівлі продуктами харчування?

 

ЗАПИТАННЯ. Я, підприємець на єдиному податку, торгую уроздріб продуктами харчування. Чи зобов’язаний я сплачувати збір за розміщення відходів, якщо вторинна сировина вивозиться спеціалізованою організацією за договором, побутові відходи розміщуються на місцевому полігоні за плату, а викиди стічних вод здійснюються за договором водовідведення з комунальним підприємством?

 

ВІДПОВІДЬ. Відразу зазначимо, що збір за розміщення відходів і збір за скидання забруднюючих речовин у воду — це різновиди збору за забруднення навколишнього середовища (екозбору), від сплати якого не звільнені навіть єдиноподатники. Тому в цій ситуації система оподаткування значення не має.

Тепер до суті справи. Вторсировина і побутові відходи — це відходи. За розміщення відходів потрібно сплачувати екозбір (пункт 2.1 Інструкції № 162 документ 2). Але чи можна вважати розміщенням відходів довідка 1 їх передачу спеціалізованим організаціям за договором? Найімовірніше, ні. Отже, сплачувати екозбір у такому разі не потрібно. Але подивимося, яку думку щодо цього питання мають компетентні органи.

Раніше податківці вважали, що сплачувати екозбір за відходи потрібно завжди, навіть якщо вони передаються за договором іншим організаціям («Вісник податкової служби України», 2004, № 17, с. 57). Зараз ДПАУ на офіційному рівні погодилася з тим, що підприємці, які уклали з комунальними підприємствами договори на передачу своїх відходів, екозбір сплачувати не зобов’язані. Але є застереження: якщо порушено строки передачі відходів, установлені в договорі (неважливо, з чиєї вини — підприємця чи комунального підприємства), унаслідок чого на кінець кварталу на території підприємця залишилися відходи, екозбір за відходи, що залишилися, сплачувати потрібно (лист ДПАУ від 28.05.2008 р. № 6208/5/15-0215, див. с. 42 цього номера).

Отже, обережним підприємцям потрібно користуватися такою схемою:

 

Відходи вивезені вчасно (у строк, визначений договором)?

 

На кінець кварталу на території підприємця залишилися відходи?

Так

 

 

Ні

 

 

Так

Не сплачується екозбір

Сплачується екозбір

Ні

Не сплачується екозбір

Не сплачується екозбір

 

Думка Мінприроди

дещо інша: екозбір не потрібно сплачувати, якщо, по-перше, укласти договір на вивезення відходів, а по-друге, передати всі відходи (без перевищення ліміту), що утворилися протягом року, спеціалізованим організаціям до кінця поточного року (лист Мінприроди від 22.05.2008 р. № 6540/20/10-08). Мабуть, Мінприроди вважає, що, оскільки ліміт на розміщення відходів підприємцю видається на рік, залишки відходів на кінець кварталу для сплати екозбору значення не мають, головне, щоб відходи не залишалися на кінець року. Аргументи не найпереконливіші, але вони вигідні підприємцям.

Проте дотримуватися позиції Мінприроди можуть тільки сміливі платники податків.

У нашому випадку такий підхід краще не застосовувати ще й тому, що з огляду на пункт 8 Порядку № 1218 документ 3 власники побутових відходів, які уклали договори на розміщення відходів з комунальними підприємствами, звільнені від необхідності отримання ліміту (а отже, втрачається можливість обґрунтувати той факт, що екозбір потрібно сплачувати за відходи, які залишилися невивезеними саме на кінець року, а не на кінець кварталу довідка 2).

Висновок:

щоб уникнути непорозумінь з податківцями, потрібно:

— мати договір з полігоном та іншими організаціями

, яким передаються відходи;

— суворо дотримуватися термінів передачі відходів, зазначених у договорах

(якщо вже термін порушено, то хоча б устигнути вивезти відходи до кінця кварталу).

У такому разі екозбір за відходи сплачувати не доведеться

.

Може статися так, що термін передачі відходів порушено і вони залишилися в підприємця на кінець кварталу, тоді екозбір за них потрібно заплатити. Причому навіть якщо надалі ці відходи буде передано відповідній організації, зменшити (сторнувати) суму сплаченого екозбору все одно не вийде. Ні податківці, ні Мінприроди з цим не погодяться.

Тепер

про скиди у воду. Відповідно до підпунктів 1.4 та 5.1 Інструкції № 162 сплачують екозбір за забруднення води тільки ті суб’єкти, які скидають забруднюючі речовини безпосередньо у водний об’єкт, тобто первісні водокористувачі довідка 3.. Отже, підприємець, який скидає стічні води в каналізацію на підставі договору з комунальним підприємством, не є платником екозбору за забруднення води.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Закон України «Про відходи» від 05.03.98 р. № 187/98-ВР.

2 Інструкція про порядок обчислення і сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 19.07.99 р. № 162/379.

3 Порядок розробки, затвердження та перегляду лімітів на освіту та розміщення відходів, затверджений постановою КМУ від 03.08.98 р. № 1218.

4 Водний кодекс України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Розміщення відходів — це зберігання і захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях або об’єктах ( стаття 1 Закону про відходи документ 1).

2 Оскільки підприємець, крім побутових відходів, розміщує ще й вторсировину, він може спробувати отримати ліміт, щоб не звертати уваги на порушення термінів вивезення відходів за договорами протягом року. Але для цього доведеться спочатку витримати перевірку з боку Мінприроди, а потім ще і сперечатися з податківцями, можливо, навіть у суді. Отже, цей варіант дій навряд чи доцільний.

3

Первісні водокористувачі — це ті, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води (стаття 42 Водного кодексу документ 4).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі