Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Чи можливо повернути сплачену суму за патент, якщо діяльність не здійснювалася?

Редакція ВД
Стаття

Чи можливо повернути сплачену суму за патент, якщо діяльність не здійснювалася?

 

ЗАПИТАННЯ. Суб’єкт підприємницької діяльності придбав патент у березні поточного року, сплатив установлену суму коштів за квітень — грудень 2008 року, при цьому розпочав діяльність з вересня 2008 року. Просимо надати роз’яснення, чи має він право згідно з чинним законодавством на повернення з бюджету суми коштів за квітень — серпень поточного року?

 

ВІДПОВІДЬ. Зазначимо, що відповідно до пункту 5 статті 31 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР (далі — Закон) оплата вартості торгового патента на здійснення діяльності з надання побутових послуг провадиться щомісяця до 15-го числа місяця, який передує звітному.

Під час придбання торгового патента на здійснення діяльності з надання побутових послуг суб’єкт підприємницької діяльності вносить одноразову плату в розмірі вартості торгового патента за один місяць. На суму, сплачену під час придбання торгового патента, зменшується розмір плати за торговий патент, яка підлягає внесенню в останній місяць його дії.

Пунктом 3 статті 2 Закону

визначено, що суб’єкт підприємницької діяльності, який припинив діяльність, що відповідно до цього Закону підлягає патентуванню, до 15-го числа місяця, який передує звітному, письмово повідомляє про припинення такої діяльності відповідний державний податковий орган. При цьому торговий патент підлягає поверненню до державного податкового органу, що видав його, а суб’єкту підприємницької діяльності повертається надмірно сплачена сума вартості торгового патента.

Із запитання зрозуміло, що повідомлення про припинення трудової діяльності податковому органу не надсилалось, торговий патент не повертався.

Тобто

враховуючи те, що суб’єкт підприємницької діяльності з об’єктивних причин не здійснював діяльності, що підлягає патентуванню, своєчасно не повідомив письмово про припинення такої діяльності відповідний державний податковий орган і не повернув торговий патент, то він не має права на повернення з бюджету суми коштів, сплачених за квітень — серпень.

 

Н. Кирпа,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у Дніпровському р-ні м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі