Теми статей
Обрати теми

S. O. S.: виручка єдиноподатника наближається до 500 тис. грн.

Редакція ВД
Стаття

S. O. S.: виручка єдиноподатника наближається до 500 тис. грн.

 

Обсяг виручки підприємця-єдиноподатника за календарний рік не повинен перевищувати 500 тис. грн. Але іноді обставини змушують вийти за межі або наблизитися до граничного обсягу. Зрозуміло, що в цій ситуації хочеться знайти розумне рішення, щоб залишитися на спрощеній системі. Тому, наближаючись до нового кварталу, ми хочемо нагадати про те, які виходи можна знайти з такого становища.

Олеся АЛЕКСАНДРОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про заставу

— Закон України «Про заставу» від 02.10.92 р. № 2654-XII.

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Закон про векселі

— Закон України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2374-III.

 

Виручка

Виручка єдиноподатника — це

сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (і) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

У разі здійснення операцій з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу довідка 1.

Інші нюанси:

— якщо підприємець є платником ПДВ, то виручка рахується з ПДВ;

— підприємець, який здійснює посередницькі операції, враховує у виручці всю суму, що надійшла, а не тільки свою винагороду;

— для віднесення виручки до виручки того чи іншого періоду важлива тільки дата її надходження. Тобто, якщо виручка, пов’язана з подіями 2007 року (наприклад, з відвантаженням товару у 2007 році), надійде у 2008 році, вона враховуватиметься тільки у 2008 році.

 

Чим загрожує перевищення обмеження в III або IV кварталі

У разі перевищення обмеження щодо виручки

в III (IV) кварталі підприємець:

а) з 01.10.2008 р. (з 01.01.2009 р. відповідно) автоматично (силою закону) опиниться на загальній системі оподаткування;

б) як мінімум весь наступний календарний рік на єдиний податок перейти не зможе.

Крім того, податківці висловлюють думку про те, що із суми перевищення потрібно сплатити податок з доходів (наприклад, у

листі ДПАУ від 13.08.2007 р. № 4005/г/17-0715). Але з таким підходом на сьогодні можна не погоджуватися і розраховувати на успіх при судовому розгляді.

Річ у тім, що на кошти, отримані в тому періоді, коли діяло

Свідоцтво про сплату єдиного податку, повною мірою поширюється норма статті 2 Указу № 746:

«

Доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, яка обкладається єдиним податком, не включаються до складу сукупного оподатковуваного доходу за підсумками звітного року такого платника та осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, а сплачена сума єдиного податку є остаточною і не включається до перерахунку загальних податкових зобов’язань як самого платника податку, так і осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, включаючи членів його сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності».

Крім того, існує

лист ДПАУ від 15.03.2007 р. № 1192/Б/17- 0415 , де абсолютно справедливо роз’яснюються два моменти:

— якщо у звітному періоді (кварталі) сума виручки перевищила 500 тис. грн., платник єдиного податку повинен перейти на загальну систему оподаткування. При цьому він має подати до податкового органу декларацію за наслідками

звітного кварталу, наступного за тим, у якому виникло перевищення обсягу виручки. Тобто вперше декларуються тільки доходи, отримані від діяльності на загальній системі оподаткування. Відповідно сума перевищення виручки (понад 500 грн.), отримана в періоді перебування на єдиному податку, не декларується (у декларації про доходи не відображається) і податок з доходів з неї не сплачується;

— якщо надходження коштів за товари (послуги), які були поставлені в період, коли платник не був зареєстрований

платником ПДВ, відбувається в період, коли він перейшов зі спрощеної на загальну систему і зареєструвався платником ПДВ, то податкові зобов’язання з ПДВ за згаданими операціями не виникатимуть, оскільки відсутній об’єкт оподаткування.

Іноді підприємці, щоб зберегти за собою право на застосування єдиного податку наступного року, обирають такий варіант. На єдиному податку виручку «зупиняють» на рівні 500 тис. грн. Потім, перейшовши на загальну систему, до кінця року знову поновлюють нормальну роботу, тобто продовжують отримувати виручку. Існує думка, що це вже інша виручка — отримана на загальній системі, яка в розрахунку 500-тисячного обмеження

при переході на єдиний податок не враховується. Проте це не так. Виручка в такому разі підсумовується. Тобто при підрахунку обсягу виручки з початку року враховуватиметься як виручка, отримана на єдиному податку, так і виручка, отримана на загальній системі.

 

Припинення діяльності

Для єдиноподатника, який стоїть на порозі 500-тисячної відмітки у виручці і бажає залишитися на єдиному податку й наступного року, виходом із ситуації може бути хіба що припинення діяльності. Докладніше про те, як припинити діяльність, ми писали у «ВД», 2006, № 7, с. 9. Нагадаємо, що в разі припинення діяльності потрібно щось вирішувати з працівниками: або розлучитися з ними, або оплачувати їм 2/3 заробітку за період простою, або перевести їх на режим роботи з неповним робочим часом.

Що стосується сплати єдиного податку, то тут можна вчинити так. До початку календарного кварталу (за 15 календарних днів до нього), в якому підприємець збирається припинити діяльність, подати заяву до податкового органу про зміну виду діяльності. Напевно у

Рішенні місцевої ради про встановлення ставок єдиного податку є вид діяльності, для якого встановлено мінімальну ставку єдиного податку — 20 грн. Цим видом і «займатиметься» весь наступний квартал підприємець, відповідно в заяві про внесення змін до Свідоцтва його і зазначають. Потім за 15 календарних днів до початку наступного кварталу подаємо до податкового органу аналогічну заяву, але вже про внесення до Свідоцтва тих видів діяльності, якими підприємець реально займатиметься.

Є ще один варіант: щоб не сплачувати зайвого єдиного податку, з III або IV кварталу можна перейти на загальну систему (відмовитися від єдиного податку).

Зауважимо, що за бажання можна, і навіть доцільно, сповістити про припинення діяльності податковий орган, подавши йому заяву (довільної форми), в якій і буде зазначено, що підприємець вирішив тимчасово припинити свою підприємницьку діяльність. Законодавством таку процедуру не передбачено. Але на практиці вона дуже широко розповсюджена.

При цьому не можна забувати, що у випадку якщо підприємець в III і IV кварталах перебуватиме на загальній системі оподаткування, йому обов’язково потрібно буде:

— подати декларацію про доходи за рік, оскільки декларація про доходи подається незалежно від того, ведеться діяльність чи ні;

— зареєструватися платником ПДВ і подавати декларації з ПДВ щомісячно, оскільки він перебуватиме на загальній системі оподаткування, а обсяг його оподатковуваних операцій перевищить 300 тис. грн. за минулі 12 місячних періодів;

— подати до Пенсійного фонду щорічний

додаток 25 до 1 квітня 2009 року.

 

Як притримати виручку?

Крім варіанта простою, є ще декілька способів, які дають можливість притримати виручку єдиноподатнику. Про ці способи детально ми писали у «ВД», 2007, № 19, с. 11. Нагадаємо, що це за способи.

1. Реєстрація нового «дружнього» підприємця

У першу чергу варіант підходить єдиноподатнику, що займається оптовою торгівлею. Формально за нього здійснюватиме торгівлю громадянин, якого потрібно зареєструвати як підприємця-єдиноподатника (або вже зареєстрований підприємець-єдиноподатник, якщо такий є).

Тобто вже новий підприємець сам купуватиме товар у заданих постачальників і продаватиме його заданим покупцям.

Нагадаємо, що звичайний громадянин може стати єдиноподатником досить швидко. Обійти йому потрібно тільки держреєстратора і податковий орган для того, щоб подати заяву про перехід на єдиний податок.

Новостворений підприємець може стати єдиноподатником відразу після держреєстрації, не чекаючи початку якого-небудь кварталу. Реєстрація платником ПДВ (якщо потрібно), відкриття розрахункового рахунка, виготовлення печатки також багато часу не займуть.

Але все це підходить для випадку з оптовою торгівлею. Для підприємця, який займається роздрібною торгівлею, цей спосіб не надто прийнятний. Річ у тім, що організаційних питань у підприємця — роздрібного торговця буде набагато більше, адже на нього треба наново отримувати всі дозвільні документи на торговельне приміщення, а це вже справа затяжна.

2. Продаж товару з відстроченням або розстроченням платежу

Як можливий варіант відстрочення отримання платежу за проданий товар можна розглядати торгівлю в кредит (з використанням відстрочення або розстрочення платежу).

Як зазначалося вище, виручкою для єдиноподатника є сума, отримана в касу або на розрахунковий рахунок. Відвантаження товару саме по собі виручку не збільшує.

Особливості продажу товарів у кредит урегульовано

статтями 694 і 695 ЦКУ. Нам достатньо укласти договір продажу в кредит, у якому необхідно прописати всі потрібні умови. Причому окремого договору на відстрочення або розстрочення платежу укладати не потрібно.

У цьому разі виконання зустрічних зобов’язань сторін не збігається в часі, тому

умови договору за винятком деяких випадків мають бути зафіксовані на папері. Тобто потрібна проста письмова форма договору. Додамо сюди вимогу ЦКУ про обов’язкову письмову форму для договору комерційного кредиту, у результаті виходимо на те, що договір продажу в кредит у загальному випадку, нехай то відстрочення або розстрочення платежу, потрібно укладати письмово.

Згідно зі

статтею 694 ЦКУ з моменту передачі товару, проданого в кредит, і до його оплати продавцю належить право застави на цей товар. Застава застосовується як забезпечення своєчасного повернення кредиту. Суть застави полягає в тому, що заставодержатель (кредитор, у цьому випадку продавець) у разі невиконання зобов’язань боржника (несплати покупцем застереженої грошової суми за товар) має право отримати задоволення за рахунок закладеного майна.

Ще один важливий момент, що стосується застави: згідно зі

статтею 17 Закону про заставу заставодавець (у нашому випадку це покупець) може відчужувати, у тому числі продавати, заставлене майно тільки з відома заставодержателя.

Окремо укладати договір застави в цьому разі не потрібно: він виникає силою закону (автоматично).

Тут необхідно зауважити: якщо за умовами нашого договору при торгівлі в розстрочку право власності на товар передаватиметься покупцю після остаточного розрахунку, застави не буде.

Сторонам договору краще самим визначити в договорі момент переходу права власності на майно (товар), що реалізується в розстрочку, або момент передачі товару, або момент погашення заборгованості покупця.

Ця умова має певне значення при вирішенні питань оподаткування операцій продажу в кредит.

3. Розірвання договорів

Цей шлях теж можна використовувати, скажімо, у критичних випадках. Полягає він у тому, що вже укладені договори з продажу товарів, робіт, послуг та інші договори, у результаті яких єдиноподатнику надійшла виручка, яка наблизила його загальну виручку до критичної відмітки, єдиноподатник розриває.

Сторони можуть розірвати договір з обопільної згоди. Тоді жодних проблем ні в правовому полі, ні в податковому у сторін не буде:

повернута покупцю виручка сторнується, податкові зобов’язання і податковий кредит, якщо сторони — платники ПДВ, теж коригуються.

Хіба що при розірванні договору, якщо обидві сторони — СПД, потрібно дотримуватися певних формальностей, передбачених

статтею 188 ГКУ. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, має надіслати пропозицію про це другій стороні за договором.

Сторона договору, яка отримала пропозицію про зміну або розірвання договору, у

20-денний строк після отримання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.

4. Вексельна форма

Розрахунки з відстроченням платежу дуже зручно оформляти векселем (застосовувати вексельну форму розрахунків). Інакше кажучи, покупець повинен буде виписати вексель на ім’я підприємця-продавця, а з настанням наступного року, тобто терміну оплати за векселем, настане час покупцеві розраховуватися з підприємцем-продавцем (виконавцем, підрядником).

Застосовуючи вексельну форму розрахунків, треба враховувати такі нюанси. Відповідно до

статті 4 Закону про векселі видавати переказні та прості векселі можна тільки для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги.

У зв’язку з цим слід пам’ятати про необхідність чіткого дотримання порядку видачі векселя:

спочатку йде поставка товару, виконання робіт, надання послуг, а лише потім — видача векселя.

Умова щодо проведення розрахунків із застосуванням векселів обов’язково відображається у відповідному договорі, який укладається у письмовій формі

довідка 2.

5. Допомога комісіонера

Ще один спосіб уникнути перевищення 500-тисячного обсягу виручки: у модель єдиноподатник — покупець уводиться нова фігура — надійний комісіонер.

Суть схеми полягає в тому, щоб підприємець продавав свої товари через комісіонера, укладаючи з ним договори комісії на продаж товару. У результаті виручку за реалізований товар отримуватиме комісіонер. А підприємцю залишиться тільки домовитися з ним, щоб цю виручку комісіонер перерахував йому наступного року.

Ця схема не надто прийнятна для роздрібного торговця, бо в єдиноподатника виникнуть труднощі з пошуком відповідного комісіонера. Не можна скористатися цією схемою і тим єдиноподатникам, які здійснюють діяльність, що підлягає ліцензуванню, — якщо тільки не знайти комісіонера з такою ж ліцензією. Також за комісією не можна надавати послуги. Тому тим єдиноподатникам, які займаються діяльністю з надання послуг, запропонований варіант теж не підійде.

6. Відступлення права вимоги, покупець платить третій особі

Існують також варіанти, засновані на тому, що підприємець, скажімо так, отримує свою виручку без її фактичного надходження в касу (на розрахунковий рахунок) шляхом заліку її за своєю кредиторською заборгованістю перед третіми особами (див. «ВД», 2007, № 7, с. 14).

Проте вони можуть додати підприємцю певних проблем з податківцями, які вважатимуть, що підприємець отримав

Свідоцтво про сплату єдиного податку неправомірно.

 

Висновки

Перевищення обсягу виручки підприємця-єдиноподатника 500-тисячного обмеження загрожує для нього таким:

— з наступного кварталу автоматично (силою закону) він опиниться на загальній системі оподаткування;

— як мінімум весь наступний календарний рік на єдиний податок перейти не зможе.

Підприємець може припинити діяльність і тим самим припинити надходження виручки.

Крім того, підприємець може удатися до певних способів утримання виручки. До таких можна віднести реєстрацію нового підприємця-єдиноподатника, продаж товару з відстроченням або розстроченням платежу, розірвання договорів, використання вексельної форми розрахунків, уведення до справи комісіонера.

Існують й інші варіанти, засновані на тому, що підприємець адресує свою виручку іншим особам, яким він заборгував сам, але їх застосування є досить ризикованим.


Довідкова інформація (довідка)

1 Слід зауважити, що на практиці податківці на місцях дуже часто не погоджуються з тим, що підприємець-єдиноподатник у виручку від реалізації основних фондів може ставити різницю між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, і розрахованою підприємцем їх залишковою вартістю.

2

З важливими нюансами вексельних розрахунків можна ознайомитися у «ВД», 2007, № 16, с. 14.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі