Теми статей
Обрати теми

Обговоренню… підлягає. Чи потрібно проводити через РРО готівку, отриману від продажу основних фондів

Редакція ВД
Стаття

Чи потрібно проводити через РРО готівку, отриману від продажу основних фондів

 

Якщо підприємець стикається з необхідністю продати об’єкт власних основних фондів (приміщення, устаткування тощо), у нього, як правило, постає запитання: чи обов’язково готівкові грошові кошти, що надходять від реалізації таких основних фондів, проводити через РРО? Про те, що з цього питання приписує законодавство і яка з цього приводу позиція ДПАУ, ми зараз і поговоримо.

 

Перш за все, зазначимо: якщо підприємець у своїй діяльності не зобов’язаний використовувати РРО, оскільки перебуває на єдиному податку і не торгує підакцизними товарами, подібне питання його не торкнеться. Не торкнеться воно і фікспатентників, якщо продаж основних фондів можна «вписати» в їх діяльність з торгівлі на ринку. В основному актуальною ця проблема буде для підприємців на загальній системі оподаткування, що займаються торгівлею (виконанням робіт, наданням послуг) за готівку або за безготівковим розрахунком, за умови, що виручку від продажу основних фондів вони планують отримати готівкою. Для єдиноподатників, які застосовують РРО у зв’язку з тим, що торгують підакцизними товарами, ця проблема також актуальна (якщо він продає за готівку об’єкт основних фондів).

 

Аргументи «за» незастосування РРО

Якщо ми звернемося до

статті 1 Закону про РРО документ 1,то побачимо, що цей Закон вимагає від нас застосовувати РРО не просто при продажу товарів, робіт, послуг за готівку, а саме при продажу товарів, робіт (послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Ключові слова тут «у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Тобто, по суті, якщо підприємець займається наданням послуг, то через РРО він проводить гроші (виручку), отримані від цієї діяльності, якщо торгівлею — гроші, отримані від діяльності у сфері торгівлі.

При цьому можна стверджувати: якщо, наприклад, підприємець торгує продуктами в кіоску або магазині, то продаж основних фондів не буде для нього діяльністю у сфері торгівлі. Інакше кажучи, якщо й припустити, що основні фонди, які продаються, стали для підприємця товаром, то це ще не означає, що при продажу такого товару потрібно застосовувати РРО, оскільки реалізація пройшла не в рамках торговельної діяльності. Тобто ми хочемо сказати, що твердження типу «оскільки був продаж об’єкта основних фондів, то значить цей об’єкт основних фондів став для підприємця товаром, і тому продаж потрібно проводити через РРО», на наш погляд, не зовсім коректне. Адже суть не в тому, є такі основні фонди товаром чи ні, а в тому, що реалізація основних фондів відбувається не в рамках торговельної діяльності підприємця.

До речі, з позиції

ГКУ документ 2 основні фонди і товари — поняття абсолютно різні. Так, згідно зі статтею 139 ГКУ товарами у складі майна суб’єктів господарювання визнаються виготовлена продукція (товарні запаси), виконані роботи та послуги. Основними фондами виробничого й невиробничого призначення є будівлі, споруди, машини та обладнання, інструмент, виробничий інвентар і пристрої, господарський інвентар та інше майно тривалого користування, віднесене законодавством до основних фондів. Тобто ГКУ чітко розмежовує такі поняття, як «товари» і «основні фонди», а отже, неправильно було б стверджувати, що при продажу основних фондів такі основні фонди стали для підприємця товаром.

Також у розпорядженні підприємців є

постанова Вищого господарського суду України від 09.03.2005 р. у справі № А-42/269-04. У ній ВГСУ визнав, що позареалізаційні надходження (надходження від операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (робіт, послуг)), не обов’язково проводити через РРО. Достатньо, щоб такі операції були проведені через касу суб’єкта (обов’язково оприбутковані). Якщо говорити про фізособу-підпиємця, то такі операції мають бути проведені через його касу шляхом відображення надходження готівкової позареалізаційної виручки в Книзі обліку доходів і витрат ф. № 10.

Позиція незастосування РРО підтримується і в

постанові ВАСУ від 21.12.2006 р. У ній судовий орган доходить висновку, що продаж об’єкта основних засобів не є торгівлею в розумінні Закону про РРО, оскільки це разова господарська операція з продажу в місці, не призначеному для оптової або роздрібної торгівлі.

Крім того, в

листі Держкомпідприємництва від 12.01.2008 р. № 219 ідеться про те, що операція з продажу об’єкта основних фондів не належить до сфери торгівлі для застосування Закону про РРО. На їх думку, проводити виручку через РРО в результаті здійснення такої операції не потрібно.

Незважаючи на все це, ДПАУ має абсолютно протилежну точку зору на питання, що розглядається.

 

ДПАУ вважає, що РРО застосовувати потрібно

Свою позицію щодо питання, яке нас цікавить, ДПАУ виклала в

листі від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017. Податківці наполягають — РРО застосовувати при продажу основних фондів потрібно. Причому цей лист є відповіддю на запити платників податків та органів держподатслужби. Отже, оспорювати позицію податківців буде непросто.

Інакше кажучи, якщо продаж основних фондів підприємець не проведе через РРО, то податківці постараються накласти на нього штраф за непроведення розрахункової операції через РРО. Штраф за таке порушення немаленький — у п’ятикратному розмірі вартості проданих товарів. Підприємцеві доведеться або оспорювати рішення податківців вище, або звертатися до суду.

У зв’язку з цим ми радимо в разі, якщо продаж основних фондів за готівку ще тільки намічається, вибрати один із таких варіантів:

— провести через РРО такий продаж;

— попросити покупця внести гроші через касу банку на рахунок продавця або перевести зі свого рахунка на рахунок підприємця.

Матеріал підготувала Оксана Піроженко, консультант газети «Власне Діло»

 


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

2

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі