Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Перехід з фікспатенту на єдиний податок: як звітувати?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Перехід з фікспатенту на єдиний податок: як звітувати?

 

ЗАПИТАННЯ. У I та II кварталах 2008 року підприємець працював на ринку на фіксованому патенті. У III кварталі він перейшов на єдиний податок. Чи є необхідність подавати декларацію про доходи за III квартал? Як правильно підприємцю відзвітувати за підсумками року?

 

ВІДПОВІДЬ. Уточнимо, що в цьому разі йдеться про так звану «підприємницьку» декларацію про доходи, тобто про відображення в декларації тільки тих доходів, які отримані від підприємницької діяльності. Обов’язок її подавати встановлено в Інструкції № 12 документ 1, причому жодних подробиць щодо «перехідних» ситуацій, зокрема з фікспатенту на єдиний податок, у цьому документі не прописано. Тому багато в чому доводиться керуватися думкою ДПАУ, яку вона висловлює в своїх листах. Розберемося з нашою ситуацією поетапно.

I та II квартали

— робота на фіксованому патенті — декларацію про доходи потрібно було подавати щокварталу: не пізніше 10 травня (з урахуванням перенесення — 12 травня) за I квартал і не пізніше 9 серпня (з урахуванням перенесення — 11 серпня) за перше півріччя.

Обов’язок подавати декларацію про доходи при роботі на фікспатенті ДПАУ аргументує тим, що в

Декреті № 13-92 документ 2 (так само, як і в Інструкції № 12) немає жодних застережень, які дозволяють підприємцям на фікспатенті не подавати декларацію про доходи (лист ДПАУ від 30.08.2001 р. № 11741/7/17-0517). Але в цьому ж листі є і «полегшення» від податківців: «У декларації платник фіксованого податку <…> відзначає лише період, у якому він працював за фіксованим податком, розмір валового доходу і суму сплаченого за звітний період фіксованого податку», виходить, що ні витрати за звітний період, ні чистий дохід зазначати не потрібно. Зауважимо, що декларація подається в будь-якому разі, навіть якщо підприємець не отримував дохід.

III квартал

— робота на єдиному податку — декларація про доходи не подається, замість неї подається звіт суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку протягом 5 днів після закінчення кварталу (тобто до 5 жовтня, але оскільки це вихідний, а перенесення в цьому разі не передбачене, останній день подання звіту — 3 жовтня). У такому Звіті зазначається тільки той дохід, який отримано з початку дії Свідоцтва про єдиний податок (тобто про доходи на фікспатенті тимчасово забуваємо).

Дозвіл не подавати декларацію про доходи зумовлено тим, що спрощена система оподаткування виводить єдиноподатників з-під сфери дії

Інструкції № 12 і встановлює особливі правила сплати податку та подання звітності, зазначені в пункті 9 Порядку № 599 документ 3.

IV квартал

— робота на єдиному податку — за наслідками року необхідно подати декларацію про доходи, а за IV квартал — звіт суб’єкта малого підприємництва (не пізніше 5 січня 2009 року) довідка 1.

Зі звітом єдиноподатника все зрозуміло: оскільки підприємець продовжує працювати на єдиному податку, він зобов’язаний його подавати. А ось

річну декларацію про доходи подати потрібно тому, що податківці вимагають її абсолютно від усіх підприємців, крім тих, хто весь рік працював виключно на єдиному податку. Про це йдеться в листі ДПАУ від 20.01.2007 р. № 971/7/31-0017, крім того, там зазначено таке: « Якщо фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності в одному з кварталів… перейшов на єдиний податок, то в цьому разі подання декларації є не правом, а обов’язком суб’єкта підприємницької діяльності. <…>

В обов’язковому порядку подають декларацію також приватні підприємці, які протягом будь-якого періоду в календарному році перебували на фіксованому податку… незалежно від сум отриманих доходів».

Зауважимо, що цей

лист стосується подання тільки річної декларації про доходи, яка необхідна податківцям для внутрішніх звітів, тому вимагати в єдиноподатника декларацію за 9 місяців (після закінчення III кварталу) вони, безумовно, не будуть.

До речі, підприємці на спрощеній системі в річній декларації про доходи можуть не зазначати витрати і чистий дохід, їм

достатньо зазначити тільки період роботи, суму виручки та суму сплаченого єдиного податку. А за бажанням можна не зазначати навіть виручку, отриману на єдиному податку. Підстава для цього — підпункт 4.1.3 Закону № 2181 документ 4: «Встановлення форм… обов’язкової податкової звітності, які передбачають подання узагальненої інформації про окремі доходи, витрати,… відображені раніше в податкових деклараціях або розрахунках за окремими податками, зборами (обов’язковими платежами), не дозволяється, якщо інше не встановлено законами з питань оподаткування» (а про те, що єдиноподатники зобов’язані подавати декларацію про доходи, взагалі в жодних законах не йдеться, це всього лише думка податкової).

На закінчення наведемо

приклад заповнення річної декларації про доходи для цього випадку.

 

img 1

 


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція «Про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю», затверджена наказом ДПАУ від 21.04.93 р. № 12.

2

Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

3

Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

4

Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Якщо наступного року підприємець теж бажає залишитися на єдиному податку, він повинен подати до податкової заяву про перехід у 2009 році на єдиний податок не пізніше 16 грудня 2008 року, подавши разом з нею платіжне доручення про сплату єдиного податку за січень 2009 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі