Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. При заміні старого Свідоцтва про держреєстрацію на Свідоцтво єдиного зразка печатку замінювати не потрібно

Редакція ВД
Відповідь на запитання

При заміні старого Свідоцтва про держреєстрацію на Свідоцтво єдиного зразка печатку замінювати не потрібно

 

ЗАПИТАННЯ. У 2007 році приватний підприємець здійснив заміну старого Свідоцтва про держреєстрацію на Свідоцтво єдиного зразка. Чи потрібно було підприємцю у зв’язку з такою заміною замінювати свою печатку?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні, не потрібно. Про те, що при заміні старого Свідоцтва про держреєстрацію на Свідоцтво єдиного зразка ні правовстановлюючі документи, ні печатку замінювати не потрібно, ідеться в листі Мін’юсту України від 01.08.2005 р. № 19-34-1030, а також у листі Держкомпідприємництва від 27.07.2006 р. № 5460.

Запитання, судячи з усього, виникло у зв’язку з тим, що до 1 січня 2004 року в законодавстві застосовувався термін «суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа». З набранням чинності

Цивільним кодексом України документ1 було запроваджено поняття «фізична особа — підприємець». Закон № 755 документ2 також застосовує поняття «фізична особа — підприємець». У зв’язку з цим у виданому підприємцю замість старого новому Свідоцтві єдиного зразка буде написано «фізична особа — підприємець», а в печатці, як і раніше, написано «суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа».

Однак, як зауважив Мін’юст у

листі № 19-34-1030, це не проблема, оскільки за юридичною природою поняття «суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа» і «фізична особа — підприємець» тотожні.

Таким чином, при заміні Свідоцтва про держреєстрацію старого зразка на Свідоцтво єдиного зразка з причин, не пов’язаних зі зміною інформації про фізичну особу — підприємця, підприємець може продовжувати користуватися своєю печаткою. Така печатка є дійсною. Те, що у Свідоцтві єдиного зразка буде написано «фізична особа — підприємець», а в печатці — «суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа», ні на що не впливає.


Розшифрування нормативних посилань (документ)

1

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

2

Закон № 755 — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі