Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Сплата недоїмки до Пенсійного фонду

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Сплата недоїмки до Пенсійного фонду

 

ЗАПИТАННЯ. Працівники Пенсійного фонду у 2008 році після перевірки підприємця направили вимогу на сплату фінансових санкцій за невчасну сплату внесків упродовж 2004 — 2005 років (підпункт 2 частини 9 статті 106 Закону № 1058 документ 1), тобто після закінчення трьох років з моменту виникнення порушення. Причому за актом звіряння розрахунків за платежами, які сплачено до ПФУ станом на 01.01.2007 р., ці санкції працівниками Фонду виявлені не були. Чи є правомірним нарахування санкцій у цьому разі?

 

ВІДПОВІДЬ. Отже, працівники Пенсійного фонду у 2008 році виявили невчасну сплату внесків і нарахували підприємцю фінансові санкції. Раніше, під час попередньої перевірки, ними порушень виявлено не було. Ці санкції стягуються за минулі періоди, де несплата відбулася понад три роки тому, що викликає незгоду підприємця.

У цьому випадку перевіряючі керувалися частиною 15 статті 106 Закону № 1058, згідно з якою термін давності щодо стягнення недоїмки, штрафів і пені до Пенсійного фонду не застосовується. Нагадаємо, що починаючи з 01.01.2004 р. санкції до цього Фонду сплачуються згідно з цим Законом.

Фактично це зобов'язує підприємця протягом 10 робочих днів з дня отримання відповідної вимоги сплатити суму недоїмки, а також фінансові санкції, зазначені в рішенні працівників Фонду (

частина 3 статті 106 Закону № 1058).

Проте слід звернути увагу на такий важливий момент: працівники Пенсійного фонду під час перевірки вивчали документи за 2004 — 2005 роки, які вже використовувалися при попередніх перевірках. Разом з тим згідно з

підпунктом 12.5 Інструкції 21-1 документ 2 перевірці підлягають документи за весь період з моменту проведення попередньої перевірки.

Виходить, що перевіряючі діяли без урахування цієї норми, яка дає підприємцю підстави для оскарження вимоги або рішення про накладення фінансових санкцій в органі Пенсійного фонду (подавши протягом 10 робочих днів після отримання вимоги заяву) чи суді.

Зауважимо, що рішення органів ПФУ про нарахування фінансових санкцій є виконавчим документом. Це означає: якщо платник не виконає рішення, але й не оскаржить, воно передається до органів державної виконавчої служби для примусового виконання.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

2 Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі