Теми статей
Обрати теми

Приватний підприємець, найманий працівник і трудовий договір: тонкощі взаємодії

Редакція ВД
Стаття

Приватний підприємець, найманий працівник і трудовий договір: тонкощі взаємодії

 

Назва статті вже визначила її зміст. Залишилося додати, що в тонкощах взаємодії нам допомогли розібратися фахівці центру зайнятості.

 

ЗАПИТАННЯ. Якщо на законодавчому рівні в країні змінюється розмір мінімальної заробітної плати, чи потрібно ці зміни відображати в трудовому договорі?

ВІДПОВІДЬ.

Для того щоб щоразу не переписувати і не переукладати трудовий договір між роботодавцем і найманим працівником, рекомендуємо при укладенні договору зазначати причини і підстави для зміни заробітної плати вашого найманого працівника. Якщо в трудовому договорі є застереження, що з підвищенням на законодавчому рівні розміру мінзарплати до відповідного рівня автоматично підвищується і реальний розмір зарплати, то ніяких додаткових дій робити не потрібно. Якщо немає, то краще укласти додаткову угоду до договору (про те, як це зробити, див. наступне запитання).

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець оформив на певну посаду найманого працівника, уклав із ним трудовий договір, зробив відповідний запис у трудовій книжці. Виникла необхідність перевести найманого працівника на іншу посаду. Як правильно оформити таке переведення?

ВІДПОВІДЬ.

Це досить поширена ситуація.

Варіант перший

: ініціатором переходу з однієї посади на іншу є сам найманий працівник. У такому разі переведення здійснюється на підставі заяви, написаної працівником за встановленою формою.

Варіант другий

: переведення на іншу посаду ініціює керівник підприємства (у конкретній ситуації приватний підприємець).

Керівник підприємства видає наказ, у якому зазначає причину переведення (наприклад, у зв’язку з виробничою необхідністю), що і є підставою для переведення найманого працівника на іншу посаду.

І в тому, і в іншому випадку у трудовій книжці найманого працівника робиться відповідний запис.

Зверніть увагу:

переведення працівника з однієї посади на іншу потребує внесення змін до трудового договору. Зміни оформляються таким чином: укладається додаткова угода до договору (сам договір не змінюється). Один примірник цієї угоди (краще укласти три — для працівника, підприємця і центру зайнятості) разом з письмовим повідомленням надсилається (подається) до центру зайнятості, в якому було зареєстровано трудовий договір. Після цього можна вважати, що зміни внесено. Відмітимо, що немає необхідності в особистому відвідуванні сторонами договору центру зайнятості для внесення змін до договору.

 

ЗАПИТАННЯ. Найманий працівник тривалий час не з’являється на роботу і не розриває трудовий договір. Просто кажучи, працівник зник. Яким чином приватному підприємцю розірвати з ним трудовий договір?

ВІДПОВІДЬ.

Діятимемо послідовно. Спробуємо розшукати зниклого співробітника. З цією метою надсилаємо письмове повідомлення найманому працівнику за місцем його проживання. Якщо працівник не відгукнувся і на повторне повідомлення, ви маєте право передати справу до суду. Підставою для позову є заява роботодавця і документально підтверджений факт, що ваш колишній працівник ніяк не відреагував на неодноразові письмові повідомлення. У ситуації, що склалася, суд може розглянути позов і винести рішення про розірвання трудового договору, не зважаючи на відсутність найманого працівника на судовому процесі.

Це судове рішення і буде підставою для центру зайнятості розірвати трудовий договір із вашим зниклим найманим працівником.

 

Матеріал підготувала Олександра Слюсаренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі