Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Робота за договором підряду і соціальне страхування

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Робота за договором підряду і соціальне страхування

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа — підприємець змінив форму співпраці з найманим працівником: розірвав із ним трудовий договір і замість нього уклав договір підряду. Проте громадянин (колишній працівник) не хоче позбавлятися соціальних гарантій, тому бажає залишитися застрахованою особою і просить підприємця на добровільних засадах сплачувати за нього внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) (за аналогією з роботодавцями).

Чи можлива така добровільна сплата внесків за підрядника, чи буде при цьому громадянин мати право на соціальну допомогу (по тимчасовій непрацездатності тощо)?

 

ВІДПОВІДЬ. Система державного соціального страхування у Фонді передбачає обов’язкове і добровільне страхування фізичних осіб.

Найбільш поширений випадок обов’язкового страхування — робота за трудовим договором, коли роботодавець сплачує із зарплати найманого працівника внески до Фонду (нарахування та утримання). У свою чергу, це дає право останньому при настанні страхового випадку отримувати допомогу по тимчасовій непрацездатності та інші види матеріального забезпечення. Тобто роботодавець згідно із Законом № 2240 є страхувальником — платником внесків, а працівник — застрахованою особою.

Якщо ж громадянин виконує роботи або надає послуги за договорами цивільно-правового характеру (підряд тощо), то обов’язку сплачувати внески з підрядної винагороди (бути страхувальником) у замовника (одержувача послуг) немає. Відповідно і підрядник не є застрахованою особою, що має право на допомогу.

Що стосується добровільного страхування, то згідно із законодавством воно здійснюється лише в такій формі: особа сама за себе сплачує внески та є одночасно страхувальником і застрахованою особою. Таким чином, добровільно сплачувати за підрядника внески замовник не може, це не передбачено Законом № 2240 та Інструкцією № 16.

Проте громадянин, який виконує роботи або надає послуги за цивільно-правовими договорами, для того, щоб отримувати матеріальне забезпечення (допомогу), може стати на облік у Фонді і сплачувати внески «за себе» на добровільних засадах, за ставкою 1,9 % від суми оподатковуваного доходу (

підпункт 2.3.3 Інструкції № 16).

Якщо підрядник реєструватиметься підприємцем-єдиноподатником, то частина сплачуваного ним єдиного податку розподілятиметься до Фонду, і він автоматично стане застрахованою особою з правом на матеріальне забезпечення. Проте при розрахунку допомоги враховуватиметься не сума отриманих доходів, а розмір ставки єдиного податку і частина, що надійшла від податку до Фонду.

На сторінках нашого видання (див. «ВД», 2007, № 18) ми вже аналізували, якою може бути максимальна середньоденна зарплата довідка 1 підприємця-єдиноподатника для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, при максимальній ставці 200 грн.

Для фізичних осіб — єдиноподатників середньоденний дохід, з якого призначаються страхові виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, обчислюється за такою формулою:

Д = П х В : С : К,

де Д — середньоденний дохід;

П — розмір податку за розрахунковий період, який сплачує особа (без урахування збільшення ставки єдиного податку за кожного найманого працівника або члена сім’ї);

В — відсоток суми встановленого розміру податку, що перераховується до Фонду соціального страхування (до Фонду «тимчасової непрацездатності» спрямовується 11 %);

С — розмір страхового внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (йдеться про ставку 1,9 %);

К — кількість календарних днів за розрахунковий період (розрахунковий період для допомоги становить шість місяців).

Нехай ставка єдиного податку без урахування доплати — 200 грн., обчислимо максимально можливу суму допомоги.

Розрахунковий період беремо з вересня 2008 року по лютий 2009 року (шість місяців) — 181 календарний день, за нього візьмемо і суму сплаченого єдиного податку.

Д = 200 х 6 х 0,11 : 0,019 : 181 = 38,38 (грн.).

Далі визначаємо суму допомоги, наприклад, за 10 календарних днів:

38,38 х 10 = 383,80 грн.

Тепер визначимо, яку підрядну винагороду мала отримувати фізособа, щоб сума допомоги була більшою, ніж максимально можлива допомога для єдиноподатників: 38,38 х 181 = 6946,78 грн. Це приблизна сума винагороди для підрядника за шість місяців, тобто в середньому 1157,8 грн. на місяць (гранична сума, з якої щомісячно сплачуються внески і яка береться для розрахунку допомоги, — 10035 грн. на місяць). Отже, якщо прив’язуватися до суми потенційної допомоги, то, отримуючи щомісячно дохід від виконання робіт (надання послуг) у сумі 1157,8 грн. і більше (в середньому), фізособі вигідно не реєструватися підприємцем-єдиноподатником.

Однак право на допомогу та її розмір — це не єдиний критерій для вибору форми співпраці, періодичності виконання робіт (надання послуг) або системи оподаткування підприємця. Адже право на допомогу виникає лише при настанні страхового випадку, а підприємництво, так само, як і отримання виплат підрядниками, зобов’язує до декількох щомісячних обов’язкових платежів.

Порівняємо для прикладу обов’язкові платежі замовника й підрядника при щомісячній сумі підрядних винагород 1300 грн. та обов’язкові платежі єдиноподатника.

 

Фізособа-підрядник

Підприємець-єдиноподатник

Нарахування (сплачуються замовником за його рахунок)

Утримання (утримуються з підрядної винагороди)

Добровільні відрахування

1

2

3

4

ПФ (лише для робіт): 1300 х 33,2 : 100 = 431,60 грн.

ПДФО: 1300 х 15 : 100 = 195 грн.

ФТВП довідка 2 (добровільно) : 1300 х 1,9 : 100 = 24, 70 грн.

ЄП max: 200 грн.

ФБ: 1300 х 2,2 : 100 = 28,60 грн.

ПФ (лише для робіт): 1300 х 2 : 100 = 26 грн.

ПФ (добровільно)довідка 3 : 605 х 33,2 : 100 - 200 х 42 : 100 = 116,86 грн.

Усього (для робіт): 460,20 грн.

Усього (для робіт): 221 грн.

Усього: 24,70 грн.

Усього: 316,86 грн.

Усього (для послуг): 28,6 грн.

Усього (для послуг): 195 грн.

Умовні позначення: ПФ — Пенсійний фонд, ФБ — Фонд «безробіття», ПДФО — податок з доходів фізичних осіб, ФТВП — Фонд «тимчасової непрацездатності», ЄП — єдиний податок.

 

Як бачимо, лише зваживши всі «за» і «проти», можна прийти до оптимального рішення в тій чи іншій ситуації.

 

Документи консультації

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Інструкція № 16

— Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16.

Довідкова інформація (довідка)

1 Середньоденна або середньогодинна заробітна плата розраховується згідно з

Порядком № 1266. Для визначення суми допомоги її потрібно помножити на кількість робочих або календарних днів (тривалість) страхового випадку (тимчасової непрацездатності).

2 Мається на увазі доплата, яка здійснюється до мінімального страхового внеску (має добровільний характер).

3 За умови, якщо підрядник вирішить добровільно реєструватися у Фонді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі