Теми статей
Обрати теми

Як відзвітувати на загальній системі оподаткування за I квартал

Редакція ВД
Стаття

Як відзвітувати на загальній системі оподаткування за I квартал

 

Ситуація.

Підприємець з I кварталу 2009 року почав працювати на загальній системі оподаткування (тільки зареєструвався або перейшов на загальну систему з єдиного податку/фікспатенту) і планує надалі:

1) залишатися на загальній системі та здійснювати господарську діяльність;

2) залишатися на загальній системі, але діяльність не вести (припинити);

3) з II кварталу перейти на єдиний податок/фікспатент.

Як правильно звітувати в I кварталі: коли подати декларацію про оціночний дохід і пенсійний додаток 24? Що краще зазначити в них? Які ще звіти потрібно подавати?

Розбираємося.

Віталіна Мірошниченко, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про РРО

— Закон України «Про додаток реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

 

Про кого йдеться

Спершу нагадаємо таке: той підприємець, у якого

немає на руках ні діючого Свідоцтва єдиноподатника, ні діючого фікспатенту, завжди (за умовчанням) вважається таким, що працює на загальній системі оподаткування.

Тим

підприємцям, які минулого року вже працювали на загальній системі, потрібно не забути подати:

— декларацію за I квартал 2009 року до податкового органу. При цьому таким підприємцям податківці вже розрахували податок з доходів (ПДФО) за даними декларації за 2008 рік. У декларації про доходи за I квартал їм потрібно зазначити фактичні дані про доходи-витрати за підсумками кварталу;

— до Пенсійного фонду (ПФ) звіт за формою

додатка 24 до Інструкції № 21-1 (далі — додаток 24). Додаток 24 — це, по суті, розрахунок авансових сум внесків до ПФ на поточний рік.

Якщо перехід на загальну систему було здійснено з I кварталу 2009 року

, то в деяких випадках необхідно ще на початку року:

— подати

декларацію про суму передбачуваного (оціночного) доходу за весь 2009 рік, на підставі якої податківці розрахують податок з доходів фізосіб (ПДФО);

— незалежно від того, подавалася декларація про оціночний дохід чи ні, слід обов’язково подати декларацію про доходи за I квартал;

— подати до ПФ

додаток 24, зазначивши в ньому розмір внесків до ПФ, який доведеться щокварталу сплачувати протягом 2009 року. Розмір внесків розраховується самим підприємцем з тієї ж суми, з якої податківці розраховують суму податку з доходів, тобто виходячи з оціночного доходу, так:

Сума оціночного доходу х 33,2 %.

За непрямим методом авансові внески до ПФ можна розрахувати так: 0,332 х (щоквартальний ПДФО, визначений податківцями) : 0,15.

Зауважимо, що в рамках цієї статті нас цікавитиме саме той підприємець, який опинився на загальній системі оподаткування з I кварталу 2009 року.

Опинитися на загальній системі можна так:

1) відразу після реєстрації як підприємець, якщо одночасно з узяттям на податковий облік не подати заяву про перехід на єдиний податок або фікспатент;

2) попрацювавши певний час на іншій системі оподаткування, а потім перейшовши на загальну з:

— фікспатенту (причина — не продовжений вчасно патент, або річна виручка перевищила 119 тис. грн., або кількість найманих працівників перевищила 5 осіб, або діяльність почала здійснюватися поза ринком);

— єдиного податку (причина — не подана вчасно заява про вибір спрощеної системи, або виручка з початку року перевищила 500 тис. грн., або кількість найманих працівників стала більше 10 осіб, або було здійснено заборонений єдиноподатникам вид діяльності).

Отже, як йому слід заповнити декларацію про доходи і

додаток 24 та коли їх подати?

Усе залежить від того, як довго підприємець планує застосовувати загальну систему: постійно чи всього лише діждатися найближчої можливості знову повернутися на єдиний податок або фікспатент. Виходячи з цього продовжуємо розмову.

 

Ситуація № 1 — залишитися на загальній системі

Припустимо, підприємець вирішив, що надалі він працюватиме саме на загальній системі оподаткування. У такому разі найважливіші платежі для нього — ПДФО і внесок до ПФ. Але перш ніж дати пораду щодо строку їх сплати і звітів за ними, з’ясуємо, з ким має намір співпрацювати підприємець, зокрема,

хто його основні покупці: суб’єкти підприємництва (підприємці та юридичні особи) чи громадяни — фізичні особи (непідприємці)? Залежно від цього наводимо схему дій (рис. 1 на с. 9).

 

img 1

Рис. 1.

Схема дій підприємця, що почав працювати на загальній системі,
щодо ПДФО і внеску до ПФ

 

А тепер — коментар до схеми.

Покупці — суб’єкти господарювання

Якщо покупцями будуть переважно

суб’єкти господарювання (інші підприємці або юридичні особи), то новоспеченому підприємцю на загальній системі краще діяти так:

1)

заплатити авансом ПДФО якомога раніше. Річ у тім, що покупці (податкові агенти) при виплаті доходу фізособам виплачують їм лише 85 % доходу, а решту 15 % утримують і перераховують до бюджету у вигляді ПДФО. З фізосіб-підприємців вони ПДФО, як правило, не утримують, оскільки останні самостійно сплачують його до бюджету. Проте підставою для неутримання ПДФО є наявність платіжки про його перерахування за той квартал, за який виплачується дохід (часто покупці просять не лише показати платіжку, а й надати її ксерокопію, оскільки цього вимагає ДПАУ — листи від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716, від 10.08.2007 р. № 3990/C/07115). Отже, якщо підприємець не поквапиться зі сплатою ПДФО, покупці утримуватимуть з виплачуваного йому доходу 15 % (за підсумками року ці утримання податківці, звичайно, врахують);

2)

для того щоб сплатити ПДФО, необхідно знати його суму. Визначають її податківці на підставі поданої підприємцем декларації про дохід. Теоретично її можна подати лише після 1 квітня, тобто після закінчення I кварталу, проте на прохання підприємця податківці приймуть її раніше і розрахують ПДФО.

Така декларація складається за звичайною формою (/font>додаток 1 до Інструкції № 12), з одним нюансом: подаючи її вперше, у ній слід зазначити оціночний дохід, який підприємець планує отримати впродовж майбутнього року (увага: під оціночним доходом розуміється не виручка, а чистий дохід, тобто різниця між виручкою і витратами). Жодних обмежень щодо суми оціночного доходу немає, її підприємець визначає «на око» (щоправда, податківці інколи «просять» менше певної величини не зазначати). При цьому:

— якщо декларацію з оціночним доходом було подано

до 1 квітня, то після закінчення I кварталу, тобто не пізніше 12 травня, потрібно буде ще раз подати декларацію про дохід, зазначивши в ній фактично отриманий у I кварталі дохід та понесені витрати;

— якщо декларація з оціночним доходом подається

після 1 квітня, тобто з 1 квітня по 12 травня, то в ній необхідно зазначити одночасно як суму очікуваного (оціночного) доходу, так і фактично отриманий у I кварталі дохід та понесені витрати;

3)

внесок до ПФ можна сплатити хоч в останній день строку (див. рис. 1 на с. 9), але слід урахувати такий нюанс: якщо ПДФО було сплачено до 15 березня, то перший внесок до ПФ потрібно сплатити теж до 15 березня. Якщо ж ПДФО сплачено після зазначеної дати, внесок до ПФ уперше сплачується за II квартал, тобто до 15 травня.

Покупці — громадяни-фізособи

Якщо підприємець має намір

торгувати вроздріб або надавати послуги населенню, тобто його покупці (замовники) — це звичайні громадяни (непідприємці). Вони при оплаті продукції (послуг) не утримуватимуть 15 % ПДФО з підприємця (не мають права). У результаті — зволікати зі сплатою ПДФО і з поданням декларації про дохід (про оціночний дохід) можна до останнього дня:

— для подання декларації — це 12 травня 2009 року (детальніше див. «ВД», 2009, № 3, с. 31);

— для сплати ПДФО — це 15 травня, якщо податківці до цього дня встигнуть повідомити підприємця про розраховану суму ПДФО.

До того, як вони повідомлять підприємцю цю суму, сплачувати ПДФО не потрібно.

Проте є такий нюанс: подати звіт до ПФ —

додаток 24 — необхідно не пізніше 5 травня 2009 року. У ньому зазначаються щоквартальні суми внеску до ПФ, розраховані підприємцем як 33,2 % від суми доходу, на підставі якої податківці розрахували йому ПДФО довідка 1. Виходить, що до 5 травня підприємець уже має знати суму ПДФО. Тому подати декларацію про дохід краще наприкінці квітня.

При цьому внесок до ПФ сплачується лише після того, як податківці розрахують підприємцю ПДФО (

підпункт 5.3.2 Інструкції № 21-1). Отже, уперше сплатити внесок потрібно за II квартал (до 15 травня).

 

Ситуація № 2 — бездіяльність на загальній системі

Якщо підприємець вирішив тимчасово припинити діяльність і протягом усього майбутнього року не планує її поновлювати, то:

— декларацію про оціночний дохід він подати все одно зобов’язаний, і зробити це можна за підсумками I кварталу, тобто аж до 12 травня. У ній зазначаються

оціночний дохід, що дорівнює «0,00», і фактичний чистий дохід за I квартал, що дорівнює «0,00»;

додаток 24 подається не пізніше 5 травня. У ньому в усіх рядках графи « Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб» зазначається «0,00»;

— незважаючи на те що діяльність підприємець не вестиме,

декларацію про доходи, пенсійний додаток 25 та звіт з персоніфікації він також зобов’язаний подавати в установлені терміни, нехай і з прокресленнями (пункт 4 статті 14 Декрету № 13-92, пункт 11.13 Інструкції № 21-1). Декларація подається щокварталу протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу; додаток 25 подається раз на рік до 1 квітня; звітність з персоніфікації подається раз на рік не пізніше 1 квітня (відповідно до графіка, установленого у відділенні ПФ для підприємців);

— якщо підприємець зареєстрований як платник ПДВ, то зобов’язаний щомісячно (або щоквартально) подавати ще й

декларацію з ПДВ (з прокресленнями);

— оскільки підприємець не діє, логічно вважати, що найманих працівників у нього немає. Отже, здавати звіти до фондів соціального страхування («безробіття», «непрацездатності», «нещасного випадку») не потрібно.

ПДФО і внесок до ПФ у цьому разі підприємець не сплачуватиме.

 

Ситуація № 3 — із загальної системи на єдиний податок (або фікспатент)

Припустимо, підприємець вирішив побути на загальній системі лише протягом I кварталу, а вже з II кварталу планує перейти на єдиний податок або фікспатент. У такому разі ми б радили:

1)

не здійснювати діяльність до отримання Свідоцтва єдиноподатника або фікспатенту (у крайньому разі — відвантажувати товар, але не отримувати оплату);

2) декларацію з оціночним доходом усе-таки подати, зазначивши в ній

оціночний дохід, що дорівнює «0,00», і додавши копію заяви про перехід на єдиний податок або фікспатент;

3)

додаток 24 теж краще подати, зазначивши в I кварталі дохід, що становить 1/4 доходу, з якого розраховувався ПДФО, а в інших кварталах — прокреслення.

При дотриманні зазначених умов сплачувати ПДФО і внески до ПФ не доведеться.

Проте якщо підприємець у I кварталі все ж отримає від покупців оплату (готівкою або безготівковим розрахунком), то в декларації за I квартал він має зазначити фактично отриманий дохід. За підсумками річної декларації (або, цілком можливо, за підсумками I кварталу) податківці нарахують йому ПДФО, а до ПФ доведеться заплатити 33,2 % від різниці між виручкою і документально підтвердженими витратами.

Що стосується звітності, то:

єдиноподатнику річну декларацію про доходи за 2009 рік потрібно подати, оскільки в I кварталі він усе-таки працював на загальній системі (у I кварталі поставити дохід «0,00», у решті кварталів — «робота на єдиному податку», суму виручки та суму сплаченого єдиного податку);

— підприємці на

фікспатенті річну декларацію про доходи подавати зобов’язані в будь-якому разі (у I кварталі поставити дохід «0,00», у решті кварталів — «торговельна діяльність на умовах сплати фіксованого податку», розмір виручки і суму податку з урахуванням доплат за найманих працівників — лист ДПАУ від 30.08.2001 р. № 11741/7/17-0517);

— заповнюючи форму «

ІНДАНІ» на себе (звіт з персоніфікації), підприємцю доведеться скласти 2 звіти: за I квартал — з кодом типу ставки внеску «14» (загальна система), за II, III і IV квартали — з кодом типу ставки внеску «8» (єдиний податок) або «6» (фікспатент).

 

Інші звіти

Насамкінець нагадаємо про деякі звіти, необхідність подання яких може виникнути в підприємця при переході з єдиного податку на загальну систему.

ПДВ.

Підприємець, який тільки зареєструвався як платник ПДВ, повинен звітувати за ПДВ щомісячно. При цьому перший звітний період для нього визначається так:

— якщо

ПДВ-свідоцтво датоване 1-им числом місяця, то звітний період — це місяць ПДВ-реєстрації. Наприклад, дата ПДВ-свідоцтва — 1 січня, означає, що перший звітний період — січень і першу декларацію з ПДВ потрібно було подати не пізніше 20 лютого;

— якщо

ПДВ-свідоцтво датоване будь-яким числом місяця після 1-го числа, то звітний період — це частина місяця, в якому відбулася реєстрація, і наступний за ним місяць. Наприклад, дата ПДВ-свідоцтва — 2 січня, означає, що перший звітний період — це частина січня та лютий і першу декларацію з ПДВ потрібно було подати не пізніше 20 березня (підпункт 7.8.1 Закону про ПДВ).

Звіт про використання водних ресурсів.

Підприємець, що працює на єдиному податку і використовує воду для виробництва продукції (робіт, послуг), звільнений від необхідності сплачувати збір «за воду». Але слід пам’ятати, що з переходом на загальну систему у нього виникне обов’язок щокварталу сплачувати цей збір і щокварталу звітувати за ним (детальніше див. «ВД», 2009, № 7, с. 10).

Звіт про РРО.

Єдиноподатники і підприємці на фікспатенті, як правило, не використовують РРО. Проте на загальній системі не можна здійснювати готівкові розрахунки без РРО. У результаті доведеться заповнювати такі звіти: Звіт про застосування РРО і РК, Довідка про використані розрахункові книжки. Вони подаються до податкової щомісячно не пізніше 15-го числа місяця , наступного за звітним (пункт 7 статті 3 Закону про РРО).

Звіт щодо землі.

Єдиноподатники, які використовують у підприємницькій діяльності земельні ділянки, що належать їм на правах власності, податок на землю не сплачують (звільнені). Зрозуміло, після переходу на загальну систему їм доведеться не лише сплачувати податок, а й раз на рік подавати Податковий розрахунок земельного податку. Проте в нормативних документах ніде чітко не зазначено, коли потрібно подати перший звіт і сплатити вперше податок на землю. На нашу думку, слід діяти так, як і в разі придбання ділянки протягом року:

подати Податковий розрахунок протягом місяця після переходу на загальну систему;

сплатити податок на землю протягом 30 календарних днів після закінчення першого місяця роботи на загальній системі (а далі — сплачувати щомісячно протягом 30 календарних днів після закінчення звітного місяця).

Не можна забувати й про інші звіти, подавати які зобов’язані всі підприємці незалежно від вибраної системи оподаткування. Скласти і подати їх вчасно допоможе наша рубрика «Календар платника податків».

 

Висновки

Підприємцям, які

з I кварталу почали працювати на загальній системі оподаткування, краще діяти таким чином.

1

. Якщо планується надалі залишатися на загальній системі і торгувати з суб’єктами господарювання, потрібно постаратися подати декларацію про доходи і сплатити ПДФО якомога раніше. При цьому сплатити внесок до ПФ і подати пенсійний додаток 24 можна хоч в останній день строку (відповідно 15 березня і 5 травня).

2.

Якщо планується надалі залишатися на загальній системі й торгувати з громадянами (непідприємцями), декларацію про доходи доцільно подати наприкінці квітня, пенсійний додаток 24 — хоч в останній день (5 травня). А сплатити ПДФО і внесок до ПФ потрібно буде лише після того, як податківці розрахують суму ПДФО (очевидно, до 15 травня).

3. Якщо планується надалі залишатися на загальній системі, але діяльність не вести

, декларацію про доходи і додаток 24 подати все одно потрібно (відповідно не пізніше 12 травня і 5 травня). При цьому в них зазначається дохід, що дорівнює «0,00». У результаті ні ПДФО, ні внесок до ПФ не сплачуються.

4.

Якщо підприємець найближчим часом перейде із загальної системи на єдиний податок або фікспатент, декларацію про доходи і додаток 24 ми б радили все-таки подати (зазначивши відповідно нульовий дохід та прокреслення). До цих звітів бажано додати копію заяви про перехід на єдиний податок або фікспатент. Сплачувати ПДФО і внесок до ПФ у цьому разі не доведеться.

Довідкова інформація (довідка)

1 Якщо з будь-яких причин сума доходу невідома, її можна розрахувати так:

дохід кожного кварталу, на підставі якого податківці розраховували ПДФО = ПДФО : 0,15.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі