Теми статей
Обрати теми

Подаємо додаток 24 до Пенсійного фонду

Редакція ВД
Стаття

Подаємо додаток 24 до Пенсійного фонду

 

Усім підприємцям, які працюють на загальній системі оподаткування (і тим, хто давно в їх лавах, і тим, хто опинився на загальній системі, починаючи з I кварталу поточного року), настав час замислитися ще про один звіт, призначений для Пенсійного фонду (ПФ). Це додаток 24 (розрахунок авансових внесків до ПФ), який у 2009 році потрібно подати не пізніше 5 травня. Про нього зараз і розповімо.

Олексій КЛИМОВ, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Ким і коли

Розрахунок авансових сум страхових пенсійних внесків за формою

додатка 24 до Інструкції № 21-1 (далі — додаток 24) зобов’язані подавати лише підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування (тобто зареєстровані, але такі, що не мають на руках ні діючого Свідоцтва єдиноподатника, ні фікспатенту; при цьому неважливо, провадиться діяльність чи припинена).

А от

єдиноподатники та платники фіксованого податку додаток 24 подавати не зобов’язані (підпункт 11.12 Інструкції № 21-1).

Далі три важливі моменти.

По-перше

, додаток 24 подається до органу ПФ за місцем реєстрації підприємця один раз на рік не пізніше 1 травня поточного року (підпункт 11.12 Інструкції № 21-1).

По-друге

, згідно з підпунктом 11.15 цієї ж Інструкції № 21-1 у разі, якщо останній день подання розрахунку сум страхових внесків припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим робочий день. Саме це нам цікаво, оскільки останній день подання додатка 24 (1 травня) завжди святковий день, а перший після нього робочий день у 2009 році — 5 травня (нагадаємо, що 4 травня теж неробочий день, оскільки на нього переноситься святковий день 2 травня, що припав цього року на суботу). Отже, останній день, коли ще можна без прострочення подати додаток 24, цього року — 5 травня.

І

по-третє, згідно з підпунктом 11.13 Інструкції № 21-1 розрахунок подається незалежно від стану фінансово-господарської діяльності. Що це означає? А те, що навіть якщо підприємець з початку року діяльність не провадив і доходів у нього не було (але він не знявся з держреєстрації), додаток 24 на 2009 рік подати все одно потрібно.

При цьому навіть якщо підприємець у I кварталі працює на загальній системі оподаткування, а

з II кварталу має намір перейти на єдиний податок, додаток 24 ми б усе одно рекомендували подати. Добре було б до нього додати копію Свідоцтва єдиноподатника. Це виключить можливі непорозуміння.

Та ж сама ситуація з фіксованим патентом:

якщо з початку 2009 року підприємець перебував на загальній системі, але в травні вже працюватиме на фікспатенті, додаток 24 однаково краще подати.

 

Як заповнити

За великим рахунком у

додатку 24 є чотири показники, щодо яких у підприємця можуть виникнути якісь сумніви, це «Кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності», «Період (квартал)», «Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб» і «Сума страхових внесків».

Але перш ніж приступити до них, зробимо одне пояснення. Для того щоб легко з’ясувати порядок заповнення

додатка 24, необхідно зрозуміти, чому ж він називається розрахунком саме авансових сум внесків до ПФ? Та тому, що спочатку (протягом року) внески до ПФ сплачуються, а потім (лише після закінчення року) стає відомо суму чистого доходу, з якої ці внески мають бути сплачені, і здійснюється перерахунок.

Як же визначається сума внесків, що підлягають сплаті до ПФ протягом року, якщо чистий дохід на початок року ще невідомий?

Існує такий механізм:

— якщо підприємець уже працював на загальній системі, за основу береться його минулорічний чистий дохід;

— якщо ж підприємець тільки-но перейшов на загальну систему, від нього вимагають зазначити оціночний (прогнозний) дохід, який він планує отримати в поточному році.

На підставі цих показників

податківці визначають авансові внески за податком з доходів (ПДФО), які потрібно платити щокварталу протягом поточного року. Визначається ПДФО так: 15 % від минулорічного (або оціночного) чистого доходу, поділеного на 4 (квартали). А потім сам підприємець має розрахувати щоквартальні внески до ПФ, як 33,2 % від доходу, використаного податківцями для розрахунку ПДФО, і відобразити ці суми в додатку 24.

Остаточний розрахунок з ПФ здійснюється після закінчення року (про це див. «ВД», 2009, № 2, с. 11).

Тепер повернімося до реквізитів

додатка 24: як заповнити?

 

«Кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

У цьому рядку зазначаємо не всіх підряд членів сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, а

лише тих, хто зареєстрований у ПФ як платник страхових пенсійних внесків. Випадок це винятково рідкісний.

 

«Період (квартал)»

Перелічуємо квартали з I по IV. У п’ятому рядку цієї графи нічого не пишемо.

 

«Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб»

Мається на увазі сума доходу, виходячи з якої податківці нарахували підприємцю авансові платежі за ПДФО на 2009 рік. Звідки її взяти?

Якщо підприємець минулого року

вже працював на загальній системі, то у нього є два варіанти:

— у цій колонці

навпроти кожного кварталу зазначити минулорічний чистий дохід, поділений на 4 (квартали), оскільки податківці розраховують суму ПДФО на 2009 рік на підставі чистого доходу, зазначеного в декларації за 2008 рік;

— діждатися, доки податківці самі повідомлять підприємця про суму ПДФО на 2009 рік (надішлють відповідне повідомлення, зателефонують або в інший спосіб доведуть до відома підприємця), а потім у цій колонці

навпроти кожного кварталу зазначити суму доходу, визначену так:

щоквартальний ПДФО, розрахований податківцями : 0,15.

При цьому ПДФО береться в повній сумі, тобто до зменшення на плату за патенти

(якщо таке зменшення існувало).

Якщо ж підприємець

почав роботу на загальній системі з I кварталу 2009 року , то йому все-таки потрібно дочекатися, доки податківці розрахують ПДФО на 2009 рік, а потім вибрати одне з двох:

— у цій колонці

навпроти кожного кварталу зазначити суму оціночного доходу, поділеного на 4 (якщо авансові внески за ПДФО визначено податківцями до 15 березня) або на 3 (якщо авансові внески визначено після 15 березня; при цьому заповнюються лише рядки, що відповідають II — IV кварталам). Оціночний дохід підприємець зазначає в першій поданій ним декларації про доходи на власний розсуд;

— у цій колонці

навпроти кожного кварталу зазначити щоквартальний ПДФО, розрахований податківцями, поділений на 0,15. При цьому якщо авансові внески за ПДФО податківці розрахують лише починаючи з II кварталу 2009 року (тобто після 15 березня) довідка 1,то в додатку 24 достатньо заповнити рядки, що відповідають II — IV кварталам.

Якщо підприємець

у I кварталі перебував на загальній системі, а з II кварталу планує перейти на єдиний або фіксований податок (вище ми рекомендували додаток 24 у такому разі подавати), то в першому рядку графи, що нас цікавить, він покаже одну четверту суми чистого доходу, виходячи з якої нараховувався ПДФО, а другий — четвертий рядки прокреслить. При цьому краще до додатка 24 долучити копію Свідоцтва про сплату єдиного податку, копію фіксованого патенту (щоб було зрозуміло, чому не розраховано аванси за II — IV квартали).

На що потрібно звернути увагу:

заповнюючи графу, що нас цікавить, ми не рівняємося ні на максимальне, ні на мінімальне обмеження щодо сплати внесків до ПФ (мається на увазі максимальна довідка 2 і мінімальна довідка 3 суми чистого доходу, з яких сплачуються страхові пенсійні внески).

Тепер розберімося з такою ситуацією:

до 5 травня авансові платежі податківцями не розраховано і не доведено до відома підприємця.

Тут слід розглянути два варіанти:

1) авансові платежі у 2009 році нараховуватися податківцями взагалі не будуть;

2) будуть.

Приклад першого варіанта

: протягом I кварталу підприємець працював на фіксованому патенті. На квітень патент не продовжив. Отже, опинився на загальній системі оподаткування. Але в планах підприємця — з травня знову перейти на фіксований патент або з III кварталу перейти на єдиний податок.

У такому разі податківці не розраховуватимуть підприємцю аванси. Як наслідок, рядок графи «

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб» підприємець прокреслює. Це випливає з підпункту 5.3.2 Інструкції № 21-1 довідка 4.

Звичайно, при цьому необхідність подання

додатка 24 взагалі можна поставити під сумнів. Проте ми вважаємо: якщо до 5 травня підприємець який-небудь період (у 2009 році) перебував на загальній системі, додаток 24, хай і з прокресленнями, але краще подати.

Приклад другого варіанта

: підприємець опинився на загальній системі оподаткування в I кварталі (до цього суб’єктом загальної системи оподаткування не був). Припустимо, підприємець не працює або найближчим часом не отримуватиме виплат від тих суб’єктів, які при виплаті йому доходу повинні утримувати з виплати податок з доходів. У такому разі зволікати з поданням декларації про доходи він може аж до 12 травня. Відповідно авансові платежі йому розраховані будуть, але станеться це вже після 5 травня.

За цієї ситуації безпечний варіант — узяти суму оціночного чистого доходу, яку підприємець планує зазначити в декларації про доходи як передбачувану до отримання у 2009 році, розділити її на кількість кварталів, строки сплати авансів за якими ще не настали, і відобразити отриманий результат у відповідних квартальних рядках

додатка 24. Нагадаємо, що строки сплати внесків до ПФ:

за I квартал — 15 березня;

за II квартал — 15 травня;

за III квартал — 15 серпня;

за IV квартал — 15 листопада (

підпункт 5.3.2 Інструкції № 21-1).

Не зовсім безпечний, але такий, що теж має право на життя, варіант — подати в такому разі

додаток 24 з прокресленими рядками.

 

«Сума страхових внесків»

Тут усе дуже просто: показник із графи «

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб» потрібно помножити на 33,2 % (ставка страхового пенсійного внеску для підприємця у 2009 році).

 

Приклади

Тепер наведемо приклади заповнення

додатка 24.

 

Приклад 1

Підприємець у минулому 2008 році перебував на єдиному податку. З початку 2009 року перейшов на загальну систему, тобто Свідоцтво про сплату єдиного податку на 2009 рік не отримав. 13 квітня 2009 року підприємець подав до податкового органу декларацію про доходи, в якій зазначив прогнозну величину чистого доходу на 2009 рік — 6000 грн. Виходячи з цієї суми податківці розрахували і довели до відома підприємця авансові платежі за ПДФО. До 5 травня підприємець ПДФО жодного разу не сплачував.

 

Додаток 24 у цьому разі потрібно заповнити так:

 

 

Додаток 24
до пункту 11.12 Інструкції про порядок
обчислення і сплати страхувальниками
та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

До управління Пенсійного фонду України у

_________________________________________


(районі, місті, районі у місті)

_________________________________________
(АРК, області, м. Києві, м. Севастополі)

Розрахунок авансових сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на 2009  рік

 

Подається платником до органів Пенсійного фонду України щорічно не пізніше 1 травня поточного року

<…>

Кількість членів сім'ї, які беруть участь

у провадженні підприємницької діяльності                                         -                                      

 

№ з/п

Період (квартал)

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб

Сума страхових внесків

1

I квартал

2

II квартал

2000

664

3

III квартал

2000

664

4

IV квартал

2000

664

5

 

6000

1992

<…>

 

Приклад 2

Підприємець опинився на загальній системі оподаткування у 2009 році. У податковому органі його повідомили, що йому належить сплачувати авансові платежі за ПДФО в сумі 600 грн. на квартал починаючи з платежу за I квартал. Підприємець так і діє.

У цьому разі визначаємо суму доходу, виходячи з якої податківцями розраховано суму ПДФО:

Сума доходу = 600 : 0,15 = 4000 (грн.). Ця сума і заноситься до

додатка 24.

 

Додаток 24

<…>

№ з/п

Період (квартал)

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб

Сума страхових внесків

1

I квартал

4000

1328

2

II квартал

4000

1328

3

III квартал

4000

1328

4

IV квартал

4000

1328

5

 

16000

5312

<…>

 

Приклад 3

Підприємець у минулому 2008 році перебував на загальній системі оподаткування. Сума чистого доходу за 2008 рік, зазначена в декларації про доходи за 2008 рік, — 20000 грн. Виходячи з цієї суми податківці розрахували і довели до відома підприємця аванси за ПДФО на 2009 рік.

Ми знаємо, що дохід, який податківці використовували для розрахунку щоквартальних авансових платежів за ПДФО на 2009 рік, — це дохід 2008 року, поділений на 4 (квартали). Тому до

додатка 24 заносимо суму доходу, що дорівнює 20000 : 4 = 5000 (грн.).

 

Додаток 24

<…>

№ з/п

Період (квартал)

Розрахункова сума доходу, що підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб

Сума страхових внесків

1

I квартал

5000

1660

2

II квартал

5000

1660

3

III квартал

5000

1660

4

IV квартал

5000

1660

5

 

20000

6640

<…>

 

Відповідальність за неподання

додатка 24

Відповідальність у цьому разі визначено

пунктом 5 частини 9 статті 106 Закону № 1058.

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, що подається до територіальних органів Пенсійного фонду, на страхувальника накладається штраф (фінансова санкція). Розмір штрафу становить

10 % від суми страхових внесків, сплачених або таких, що підлягають сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 170 грн. (10 нмдг). Інакше кажучи, навіть за 1 день затримки додатка 24 доведеться сплатити штраф у сумі, не меншій за 170 грн.

Також установлено, що виконавчі органи Пенсійного фонду накладають на посадових осіб, які вчинили зазначені вище правопорушення,

адмінштраф у розмірі 136 — 255 грн. (8 — 15 нмдг). Але наша позиція така, що громадянина-підприємця не можна вважати посадовою особою (останній абзац пункту 5 постанови Пленуму Верховного Суду України від 08.10.2004 р. № 15). Щоправда, Мін’юст дотримується дещо іншої думки, підкреслюючи, що посадовою особою все-таки може бути визнаного того підприємця, в якого є наймані працівники (лист Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548).

 

Висновки

Підприємцю, який перебуває

на загальній системі, незалежно від того, провадиться діяльність чи ні, є доходи чи ні, потрібно подати до Пенсійного фонду за місцем реєстрації не пізніше 5 травня Розрахунок авансових сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на 2009 рік за формою додатка 24 до Інструкції № 21-1. Затримка з поданням цього звіту хоча б на один день загрожує штрафом у 170 грн.

У графі «Кількість членів сім’ї…»

зазначаємо не всіх підряд членів сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, а лише тих, хто зареєстрований у Пенсійному фонді як платник страхових пенсійних внесків.

Заповнюючи

додаток 24 , не потрібно орієнтуватися ні на максимальне, ні на мінімальне обмеження щодо сплати внесків до Пенсійного фонду.


Довідкова інформація (довідка)

1 А так і буде, якщо підприємець не зацікавлений подати декларацію з оціночним доходом до 15 березня (детальніше див. с. 7 цього номера).

2 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи.

3 Розмір мінімальної заробітної плати.

4

Підпункт 5.3.2 Інструкції № 21-1: «Страхові внески платники, визначені підпунктом 2.1.3 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які обрали особливий спосіб оподаткування), сплачують за себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності (підпункт 2.1.4 пункту 2.1 цієї Інструкції), якщо податковими органами провадиться нарахування авансових сум податку, протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада авансові платежі в розмірі 25 відсотків річної суми страхового внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку з доходів фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі