Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна врахувати торішні витрати, пов’язані з доходом цього року, і витрати цього року, пов’язані з торішнім доходом?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна врахувати торішні витрати, пов’язані з доходом цього року, і витрати цього року, пов’язані з торішнім доходом?

 

ЗАПИТАННЯ. Підкажіть, будь ласка, чи можна врахувати витрати на купівлю товару, якщо товари:

1) куплено у 2008 році, а продано лише у 2009 році (надійшла оплата);

2) узято на реалізацію (без оплати) у 2008 році і цього ж року продано (надійшла оплата), а постачальнику за них ми заплатили лише в I кварталі 2009 року?

 

ВІДПОВІДЬ. Для того щоб розібратися з цими запитаннями, звернімося до Декрету № 13-92. У статті 13 цього Декрету зазначено: «Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між валовим доходом (виручкою в грошовій або майновій формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з отриманим доходом».

Що звідси випливає? Дві умови:

— витрати мають бути документально підтверджені (необхідний документ про оплату витрат);

дохід звітного періоду можна зменшити не на всі витрати, а лише на ті, які безпосередньо пов’язані з ним (про це ідеться і в додатку 7 до Інструкції № 12).

Тепер повернемося до наших запитань.

1. У 2009 році отримано дохід від продажу товару.

Для цілей оподаткування його можна зменшити на суму витрат, пов’язаних з придбанням цього товару, якщо є документ про оплату цього товару постачальнику. При цьому неважливо, коли саме товар було придбано: у поточному році, у минулому або ще раніше. Головне, щоб на момент отримання доходу він уже був оплачений.

2. А ось з другим запитанням по-іншому. З одного боку, дохід минулого 2008 року підприємець не мав права зменшити на суму витрат, пов’язаних з придбанням товару тому, що

у 2008 році у нього не було документа про оплату товару (постачальнику за товар ще не заплатили). А з іншого — дохід поточного 2009 року ніяк не пов’язаний з оплатою товару, проданого ще у 2008 році. Виходить, що для цілей оподаткування зменшувати дохід 2009 року на витрати, пов’язані з придбанням проданого в минулому році товару, не можна (навіть за наявності документа про його оплату).

Звичайно, в цьому є деяка несправедливість, але на сьогодні така ситуація, на жаль, поки що залишається. Тому під кінець року краще намагатися відстрочити отримання доходу або швидше розрахуватися за товар.

 

Документи консультації

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Інструкція № 12 — Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі