Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Якщо замовник відмовляється від документального оформлення операції

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Якщо замовник відмовляється від документального оформлення операції

 

ЗАПИТАННЯ. Єдиноподатник займається наданням консультаційно-інформаційних послуг. Замовник (юридична особа) після отримання цих послуг розплатився готівкою та відмовився від документального оформлення цієї операції.

Отриманий єдиноподатником дохід було занесено до Книги обліку доходів і витрат ф. № 10.

Як правильно у цьому випадку заповнити прибутковий касовий ордер, а саме графу «Прийнято від» і відповідно квитанцію, на той випадок, якщо замовник все ж таки передумає та повернеться за квитанцією? Що робити в аналогічній ситуації, якщо замовник є фізичною особою? Чи є якісь інші варіанти документального оформлення згаданої вище ситуації? Чи можуть перевіряючі висунути єдиноподатнику претензії, якщо дохід зафіксовано, а підтверджуючих документів щодо його наявності немає (унаслідок відмови документального оформлення надання послуг з боку замовників)?

 

ВІДПОВІДЬ. Відразу зауважимо, що у цьому випадку жодних претензій з боку перевіряючих до єдиноподатника (зважаючи на відсутність документів, які підтверджують дохід) не може бути.

Головну умову єдиноподатник виконав: надходження виручки записав до Книги ф. № 10. Те, що надходження виручки не підтверджено документально, не є порушенням. Тепер детальніше.

Прямої вказівки на те, що єдиноподатник повинен мати документи, які підтверджують дохід, ні в касовому Положенні № 637, ні в Указі № 746, ні в інших документах не міститься. Головна та єдина вимога — оприбутковування отриманого доходу, а це є відображенням доходу у Книзі ф. № 10 довідка 1.

Якщо йдеться про послуги, надані фізичній особі (непідприємцю), то єдиноподатник повинен дотримуватись вимог Закону про захист прав споживачів (вимоги цього Закону у відносинах з юридичними особами виконуватися не повинні). Згідно з частиною 8 статті 10 Закону про захист прав споживачів виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов’язаний видати споживачу (тобто замовнику — фізичній особі) розрахунковий документ, який підтверджує факт виконання роботи (надання послуги).

Водночас ні в Законі про захист прав споживачів, ні в КУпАП не передбачено відповідальності за невидачу єдиноподатником замовнику розрахункового документа. Але, якщо єдиноподатник і видасть фізособі такий документ, ніде не зазначено, що він повинен залишити в себе корінець або копію такого документа як підтвердження отримання оплати.

Таким чином, у цьому випадку за те, що єдиноподатник не матиме документ, який підтверджує дохід, йому ніхто з перевіряючих не може висунути претензії.

Тепер безпосередньо про самий розрахунковий документ. Як випливає із запитання, підприємець приймання від замовників готівкових грошових коштів оформляє виписуванням прибуткових касових ордерів. Тут слід зауважити, що підприємці не зобов’язані виписувати прибуткові касові ордери. Це прямо випливає з Положення № 637. Згідно з цим документом вимога щодо обов’язкового оформлення готівкових операцій прибутковими та видатковими касовими ордерами встановлено лише для юридичних осіб. Це ж підтвердив і НБУ в листі від 30.10.2006 р. № 25-113/2453-11507.

Узагалі єдиноподатники цілком резонно можуть використовувати для оформлення приймання готівки будь-який письмовий документ, складений у довільній формі. Головне, щоб у цьому документі містилася інформація про суб’єкта підприємницької діяльності (П. І. Б., ідентифікаційний номер, бажано серія і номер Свідоцтва про сплату єдиного податку), дата складання документа, вид послуги (за що сплачено), загальна сума оплати. При цьому зовсім не обов’язково в розрахунковому документі зазначати відомості про замовника.

Водночас, на наш погляд, якщо підприємцю зручно використовувати для оформлення приймання готівки саме прибуткові касові ордери, то він сповна може ними користуватися, особливо враховуючи той факт, що прибуткові касові ордери вже не є бланками суворої звітності. Проте при цьому підприємцю зовсім не обов’язково дотримуватися абсолютно всіх правил їх виписування. Ураховуючи це, у ситуації, якщо замовник передумає і повернеться за квитанцією, єдиноподатник може виписати йому квитанцію і заднім числом. А може замість квитанції до прибуткового ордера видати йому будь-який розрахунковий документ, складений у довільній формі.

 

Документи консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Закон про захист прав споживачів

— Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

Положення № 637

— Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Довідкова інформація (довідка)

1 Якщо підприємець згідно із законодавством повинен застосовувати РРО (перебуває на загальній системі), то вся отримана готівка має оприбутковуватися шляхом проведення через РРО і потім записуватися до Книги ф. № 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі