Теми статей
Обрати теми

Скільки сьогодні коштує відпочинок?

Редакція ВД
Стаття

Скільки сьогодні коштує відпочинок?

 

Де, як та за скільки можуть відпочити українці в оксамитовий сезон 2009 року? Редакція «ВД» узяла на себе роль експерта літнього відпочинку та провела моніторинг ринку внутрішнього і зовнішнього туризму. Отже, дайджест літніх відпусток!

 

Загальна картина ринку Західної Європи, Америки, Австралії

За даними міжнародної організації з туризму, падіння обсягів ринку як внутрішнього, так і зовнішнього туризму, становило 8 % за підсумками перших двох місяців 2009 року. Фактично ринок скоротився до показників 2007 року.

Сьогодні уряди багатьох розвинених держав намагаються підтримати розвиток внутрішнього туризму. А ось у сфері виїзного туризму явно намічається спад.

Бюджет середньостатистичного туриста скоротився на 10 — 25%. І, як наслідок, літо 2009 року європейці, американці, китайці вважають за краще проводити на відносно недорогих курортах Латвії, Болгарії, Туреччини, Мальти.

Таїланд, ПАР, Єгипет і Кенія також виглядають привабливо для туристів завдяки невисокій вартості туристичного кошика.

Очікується спад потоку туристів, які вважають за краще відпочивати в Іспанії, Великобританії і Греції: зупиняє досить висока вартість проживання в готелях.

Ну а в якому становищі український турист?

Почнемо з дитячого відпочинку.

У туристичних агентствах стверджують, що дитячий напрям відпочинку подорожчав найбільше серед усіх інших. Пояснюється це явище зростанням цін на продукти, а дітей необхідно годувати мінімум чотири рази на день.

 

Вартість літніх путівок до деяких таборів України (приблизно 18 днів)

Табір

Ціна, грн.

«Артек», Гурзуф

4800 — 15000

«Піонер», Євпаторія

2000

«Альфа», Сімеїз

2200

«Аврора», Скадовськ

3400

«Зміна», Ялта

2730

«Червоні вітрила», Скадовськ

1800 — 2340

«Блакитна веселка», Кирилівка

1650

«Чайка», Київська обл.

2250

«Енергія», Київська обл.

2150

«Каштан», Київська обл.

2900

 

Як видно з таблиці, відпочинок в оздоровчих таборах Київської області за ціною анітрохи не поступається кримському, якщо не перевищує. Річ у тім, що більшість «білястоличних» дитячих таборів обладнано басейнами, кондиціонерами та іншими люкс-зручностями.

Незважаючи на дуже високі ціни, попит на путівки до дитячих таборів Київської області не падає: батьки бояться відпускати малят одних далеко від дому.

Для тих батьків, кому не по кишені дорогі табори, рятівною палицею є

табори скаутського типу. Батькам подобаються ціни, а дітям є цікавою програма відпочинку. Усі 12 активних днів діти зайняті, вони не сидять на місці: подорожують, ночують у наметах, учаться розпалювати вогнища, словом — пригоди та природа! Але в походи беруть лише дітей старше 10 років.

Вартість путівки до такого наметового табору починається від 1300 грн. Але говорять, вона того коштує!

Ще один різновид дитячого відпочинку —

учбові бізнес-табори, які переважно спеціалізуються на вивченні англійської мови. Хоча останнім часом до програми дитячого відпочинку включають модні дайвинг, верхову їзду та ділові ігри. Дорого.

Можна оздоровитися (заодно й повчитися) і за кордоном.

 

Вартість оздоровчих і освітніх дитячих турів за кордон *

Країна

Ціна, EUR

Болгарія — відпочинок

Від 260

Словаччина — відпочинок

Від 390

Греція — відпочинок

Від 400

Чехія — відпочинок

Від 450

Туреччина — відпочинок

Від 500

Кіпр — відпочинок

Від 790

Іспанія — відпочинок

Від 800

Мальта — відпочинок + навчання

Від 1000

Німеччина — відпочинок + навчання

Від 1200

Великобританія — відпочинок + навчання

Від 3000

 

Переходимо до дорослого відпочинку і почнемо з Криму

Незважаючи на те що у травні 2009 року порожнім було не менше третини житла, що здається в найом, кримчани не квапилися збавляти ціни. Найдешевша квартира на ПБК у цей час року коштувала 30 доларів, а більш-менш пристойні апартаменти — від 50 доларів на добу. І це за комерційним курсом — до 8,2 грн. за долар! Усім відомо, що «жадність фраєра згубила». Згубила вона і кримського.

За відомостями ріелтерських агентств, початок літнього сезону ознаменувався зниженням замовлень на бронювання курортного житла втричі!

У результаті, якщо в червні 2008 року однокімнатна квартира в Севастополі та Балаклаві коштувала приблизно 350 грн. на добу, то сьогодні — не дорожче 250 грн. І вартість житла не подорожчає більше ніж на 10 — 15 % навіть у розпал сезону, стверджують експерти.

У Ялті

можна знайти житло від 180 до 350 грн. на добу, а двомісний номер у міні-готелі з видом на море можна орендувати за 700 грн.

На ПБК уже є бази відпочинку, які пропонують путівки по 100 грн. на добу з особи з харчуванням!

Східний Крим

(Коктебель, Судак, Малоріченське). діапазон орендних ставок становить 60 — 300 грн. на добу, а у звичайному приватному секторі можна зняти кімнату навіть за 40 грн.

Західний Крим

(Євпаторія, Чорноморське).

На західному узбережжі можна відпочити за 50 — 300 грн. на добу з особи.

Загальна тенденція

: на всьому кримському узбережжі дуже дорогі продукти харчування і послуги ресторанів, кафе та інших закладів громадського харчування.

 

Відпочинок у близькому зарубіжжі

Росія

Курорти Краснодарського краю: Сочі, Геленджик, Анапа знаходяться в тому ж кліматичному поясі, що й Ялта. Проте відпочинок у Сочі на 25 % дорожче, ніж у Криму.

Санкт-Петербург

Подорож у «білі ночі» коштує 170 доларів за три дні.

Карелія

Тижневий тур карельськими озерами і річками коштуватиме 290 доларів.

Байкал, Алтай, Камчатка

Ціна турів до цих регіонів починається від 500 доларів. Приблизно стільки ж коштує дорога.

Грузія, Абхазія, Аджарія

Ціна на відпочинок невелика. Проте через нестабільність обстановки в цих країнах турів на ці курорти практично немає. Нікому не хочеться ризикувати.

 

Далеке зарубіжжя

Чорногорія та Хорватія

Можна відпочити за 350 — 450 євро. Крім того, Хорватія скасувала візи на період з 1 травня по 30 жовтня 2009 року.

Непал, Домініканська Республіка, Шрі-Ланка

У деяких непальських готелях можна переночувати всього за 2 долари. Візи до цих країн видаються прямо в аеропорту і коштують 20 — 30 доларів.

Найскладніше українцю потрапити до Європи. Багато країн посилили візовий режим, але, якщо ви все ж вирішите поїхати, сподіваємося, що ця таблиця допоможе вам зорієнтуватися в документах, візах і цінах.

 

Країна

Ціна візи

Строк отримання візи

Необхідні документи

1

2

3

4

Австралія

Від $15

Від 14 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, копія внутрішнього паспорта, довідка з місця роботи, довідка про надання відпустки

Болгарія

35 EUR

Від 10 днів

Закордонний паспорт, фотокартки 3,5 х 4,5, анкета

Велика Британія

65 фунтів стерлінгів

7 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, лист від безпосереднього роботодавця із зазначенням посади, з/п та цілі поїздки, довідка з банку, ксерокопія документів на нерухомість, потрібно здати відбитки пальців

Угорщина

35 EUR

10 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, виписка з банківського рахунка, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Греція

35 EUR

14 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, копія трудової книжки, довідка з банку, ксерокопія документів на нерухомість, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Ізраїль

$ 40

2 — 7 днів

Закордонний паспорт, внутрішній паспорт, 3 фотокартки, довідка з місця роботи, 2 анкети, довідка про фінансовий стан, медична страховка, авіаквитки в обидва кінці, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб або розлучення

Індія

$ 40

7 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета

Іспанія

65 EUR

Від 14 днів

Закордонний паспорт, 3 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи, копія ІК, копія свідоцтва про шлюб або розлучення, копія всіх сторінок внутрішнього паспорта, свого і дружини (якщо є), довідка з банку або копія тревел-чеків, підтвердження броні авіаквитків, ксерокопія медичної страховки

Італія

35 EUR

До 2 тижнів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи, копія внутрішнього паспорта, довідка з банку або копія тревел-чеків, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Кіпр

105 грн.

7 — 5 днів

Закордонний паспорт, фотокартка, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Куба

Від $ 30

Від 7 днів

Закордонний паспорт, фотокартка, анкета, копія внутрішнього паспорта, авіаквитки із закритою датою, підтвердження про бронь готелю

Марокко

160 грн.

7 днів

Закордонний паспорт, 3 фотокартки, анкета — 3 прим., копія 1-ї сторінки закордонного паспорта, довідка з місця роботи із зазначенням з/п

Польща

35 EUR

10 днів

Закордонний паспорт, фотокартка, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, виписка з банківського рахунка, свідоцтво про шлюб або розлучення, копія ІК

Словаччина

35 EUR

14 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, виписка з банківського рахунка, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Франція

35 EUR

Від 7 днів

Закордонний паспорт, копія внутрішнього паспорта, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, виписка з банківського рахунка, копія свідоцтва про шлюб або розлучення, копія свідоцтва про народження дітей

Чехія

35 EUR

14 днів

Закордонний паспорт, фотокартки, анкета

Примітка. Посольства (консульства) всіх перелічених країн знаходяться в Києві. Про особливості оформлення документів у кожному конкретному випадку слід проконсультуватися в туристичному агентстві або безпосередньо в посольстві (консульстві).

 

Матеріал підготувала Олена Кедрус

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі