Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Здавання в оренду підприємцем на єдиному податку власної нежитлової нерухомості

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Здавання в оренду підприємцем на єдиному податку власної нежитлової нерухомості

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку має намір надати в оренду власну нежитлову нерухомість суб’єкту підприємництва. При цьому планується, що орендодавцем за договором буде пересічний громадянин, а не фізособа-підприємець, відповідно податковий агент утримає податок з доходів при виплаті орендної плати, і ці суми не вважатимуться виручкою єдиноподатника. Чи є правомірним укладення такого договору, якщо надання в оренду нерухомості зазначено як вид діяльності у Свідоцтві підприємця-єдиноподатника (орендодавця)?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед розберемося у правомірності здавання пересічним фізособам в оренду нежитлової нерухомості, яку, по суті, призначено для використання в госпдіяльності суб'єкта підприємництва.

Для цього звернемося до роз'яснення, наданого в листі Мін'юсту від 11.01.2007 р. № 19-32/2, щодо права власності фізичної особи — підприємця. Так, відповідно до частини першої статті 2 і частини першої статті 318 ЦКУ учасниками цивільних відносин і суб'єктами права власності є фізичні особи. ЦКУ не вирізняє такого суб'єкта права власності, як фізична особа — підприємець, отримання цього статусу дозволяє лише провадити господарську діяльність. Так, ГКУ передбачено, що учасниками відносин у сфері госпдіяльності є господарюючі суб'єкти. У свою чергу, господарюючими суб'єктами є громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані згідно із законом як підприємці. Таким чином, право власності на нерухоме майно реєструється на фізичну особу, а не на фізичну особу — підприємця.

Отже, право власності на нерухоме майно, що належить підприємцю, юридично оформлено на нього як на пересічного громадянина.

Громадяни можуть вільно розпоряджатися своїм майном, якщо це не суперечить законодавству, у тому числі здавати його в оренду, тому операція, в якій орендодавцем нежитлової нерухомості виступає пересічна фізособа, є правомірною.

Зауважимо, що згідно зі статтею 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для провадження підприємницької діяльності, тобто незважаючи на те, що нерухомість оформлено на пересічну фізособу, він може безперешкодно використовувати її у своїй господарській діяльності (під офіс, для надання в оренду тощо), якщо його зареєстровано підприємцем.

Той факт, що нерухомість належить до нежитлового фонду, дозволяє підприємцю використовувати її в госпдіяльності (для виробничих цілей), не порушуючи житлове законодавство. При цьому на суб'єкта права власності та реєстрацію на нього нерухомості це не впливає. Таким чином, у цьому випадку підприємець на власний розсуд має право вирішити, в якому статусі йому здавати нерухомість: як фізособа чи як підприємець. Якщо підприємець вирішить здавати нерухомість як фізособа, то договір оренди нерухомості потрібно укласти від імені фізособи.

Тепер щодо оподаткування. Так, якщо суб'єкт підприємництва орендує нерухомість у пересічної фізичної особи, то як податковий агент він повинен утримати при виплаті орендної плати податок з доходів за ставкою 15 %.

Доходи, що виплачуються за оренду об’єкта нерухомості, відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з кодом «08».

Зазначимо, що податкові органи інколи вимагають у разі регулярної виплати орендної плати до графи 3 уключати нараховану у звітному кварталі, але ще не виплачену суму доходу, тобто з відображенням у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ однакових значень у графах 3 і 3а, 4 і 4а.

Проте, на нашу думку, для цього немає підстав, оскільки згідно з підпунктом 3.3 Порядку № 451 несплачені суми можуть відображатися у графі 3 у разі регулярної виплати виключно заробітної плати.

Зауважимо, що зазначений порядок оподаткування відповідає ситуації, коли підприємець-єдиноподатник отримує доходи, не пов'язані з його підприємницькою діяльністю.


Документи консультації

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Порядок № 451 — Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі