Теми статей
Обрати теми

Подарунки дітям за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

Редакція ВД
Стаття

Подарунки дітям за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

 

Не секрет, що новорічний подарунок від Діда Мороза — це приємний сюрприз для дитини, якій «багато не буває». І добре, що такий презент може зробити ще й Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, якщо батько або (та) мати малюка є застрахованими особами, тобто є найманими працівниками, у тому числі фізичних осіб — підприємців, або підприємцями на єдиному податку або добровільно застрахованим у Фонді, перебуваючи на загальній системі або фіксованому патенті.

Детальніше про те, як отримати дитячі «соцстрахівські» подарунки, ми поговоримо в цій публікації.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 48

— Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48.

 

Кому Фонд придбаває подарунки

Дитячі новорічні подарунки є

одним із видів соціальних послуг, який надається застрахованим особам на підставі пункту 6 статті 34 Закону № 2240. Придбання (закупівля) і надання цих подарунків здійснюється Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) у порядку, передбаченому Порядком № 48.

Застрахованим особам — найманим працівникам подарунки видаються їх роботодавцями, у тому числі підприємцями, які попередньо отримують їх у Фонді. Для своїх дітей підприємці можуть отримати подарунки за рахунок коштів Фонду, якщо вони є єдиноподатниками, перебувають на загальній системі або фіксованому патенті і добровільно сплачують соцвнески.

Зверніть увагу: до застрахованих осіб, які можуть отримати дитячий новорічний подарунок, належать

батько, мати, усиновлювач, опікун або піклувальник дитини (пункт 1.5 Порядку № 48). Якщо, наприклад, батько та мати дитини працюють в одного підприємця, кожному з них повинні надати дитячий новорічний подарунок.

Також обидва батьки — застраховані особи можуть отримати подарунок для дитини, якщо один із них або обидва є підприємцями. У всякому разі про якісь обмеження для такої ситуації в

Порядку № 48 не йдеться. А ось якщо підприємець (застрахована особа) додатково працює за трудовим договором (оформлений на основне місце роботи), то виходячи з практики надання соціальних виплат, що склалася, подарунок йому нададуть один: або як підприємцю, або як працівнику.

Важливо

, що новорічний подарунок можна отримати лише на дитину, якій на 1 січня наступного року не виповнилося 14 років (пункт 1.5 Порядку № 48). Тому застрахованій особі необхідно взяти до уваги не лише рік народження дитини, а й день і місяць народження, зазначені у свідоцтві про народження. Якщо дитині виповнюється 14 років 1 січня, отримати подарунок на неї не можна.

На момент підготовки цього номера

постанову Фонду «Про встановлення розміру витрачання коштів Фонду на придбання одного дитячого новорічного подарунка на 2009 рік» ще не затверджено, але нам відомо, що, швидше за все, вартість одного дитячого подарунка, який придбавається за рахунок коштів Фонду, повинна становити не більше 17,45 грн.

Зверніть увагу, що подарунок повинен придбаватися відділенням Фонду і ним же видаватися роботодавцям (страхувальникам) або застрахованим особам (підприємцям) у порядку, про який ітиметься далі.

Новорічний подарунок, придбаний самостійно страхувальником або застрахованою особою, за рахунок коштів Фонду не оплачується.

 

Порядок надання дитячих подарунків

Як уже згадувалося, дитячі новорічні подарунки отримуються та розподіляються згідно з

Порядком № 48. Окремо розглянемо порядок отримання подарунків підприємцями для своїх дітей і для дітей найманих працівників (через роботодавця).

Дітям підприємців.

Для того щоб отримати подарунок, підприємець повинен звернутися до відділення Фонду, де його взято на облік, і подати заявку. Зауважимо, що конкретні строки для подання заявок у Порядку № 48 не зазначено, але для своєчасного отримання подарунка (до новорічного свята) із зверненням не слід зволікати. На підставі заявок підприємців відбуваються планування кількості новорічних подарунків та їх подальша закупівля.

Далі на підставі наданих у заявці даних (найменування ФОП, телефону тощо) працівники відділення Фонду повідомляють підприємця, коли він може отримати новорічний подарунок.

Фізичній особі — підприємцю новорічні

подарунки видаються за місцем обліку згідно з наказом директора районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду. Підприємець подає заяву з наданням копії свідоцтва про народження дитини.

Новорічний подарунок видається за накладною при пред’явленні документа, що засвідчує особу.

Дітям працівників підприємця.

На новорічні подарунки мають право розраховувати діти працівників підприємців на будь-якій системі оподаткування. Дитячі новорічні подарунки надаються страхувальником (підприємцем) працівникам, оформленим за основним місцем роботи, тобто у яких ведуться трудові книжки (абзац перший частини 1 статті 50 Закону № 2240, пункт 3.4 Порядку № 48) .

З метою отримання подарунків для дітей своїх працівників підприємці-роботодавці зобов’язані

заздалегідь подати заявки із зазначенням необхідної кількості новорічних подарунків для дітей працівників — застрахованих осіб до відповідних виконавчих дирекцій Фонду (районних, міжрайонних, міських).

На практиці, як правило, такі заявки складаються на підставі списку дітей працівників. При цьому необхідно

врахувати вік дітей (до 14 років), про що вже йшлося, а також те, що при її складанні не враховуються діти сумісників, які працюють у підприємця.

Далі на підставі контактних даних підприємця-роботодавця представники відділення Фонду інформують про час отримання подарунків.

Видача новорічних подарунків страхувальнику районною, міжрайонною, міською виконавчою дирекцією відділення Фонду здійснюється за накладною (за необхідності — на підставі довіреності) і відповідно до поданої ним заявки.

Потім страхувальник (підприємець) складає

відомість на видачу новорічних подарунків. На її підставі комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємця (див. «ВД», 2008, № 15, с. 4) приймається рішення про надання новорічних подарунків дітям застрахованих осіб. Згідно з вимогами пункту 3.1 Порядку № 48 у відомості мають бути обов’язково зазначені прізвища та ініціали застрахованих осіб (батьків), прізвища та ініціали дітей, число, місяць і рік народження дітей.

Видача новорічних подарунків застрахованим особам — найманим працівникам здійснюється страхувальником.

Дані про отримання новорічних подарунків посвідчуються підписами застрахованих осіб у відомості на видачу новорічних подарунків.

Після видачі дитячих новорічних подарунків працівникам підприємець має зберігати такі документи:

— накладну на отримання дитячих новорічних подарунків;

— рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування;

— відомості на видачу новорічних подарунків, підписані підприємцем і головою комісії (уповноваженим) з соціального страхування та скріплені печаткою (за її наявності).

 

Оподаткування та відображення новорічних подарунків у звітності

Подарунки дітям підприємця.

Наданий новорічний подарунок не є доходом підприємця, отриманим у результаті його господарської діяльності. Отже, він не впливає на розмір оподатковуваного доходу підприємця на загальній системі, а також не враховується у валовому доході фікспатентника (для єдиноподатника це виручка).

Подарунки дітям працівників підприємця.

1. Податок з доходів і внески до соціальних фондів.

Вартість дитячих новорічних подарунків, що надаються застрахованим особам (працівникам підприємця) за рахунок коштів Фонду, не підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб на підставі підпункту 4.3.1 статті 4 Закону про податок з доходів.

2. У податковому обліку підприємця-страхувальника

операції з отримання від Фонду та видачі дитячих подарунків працівникам не відображаються. Це пояснюється тим, що підприємець фактично є лише посередником між Фондом і застрахованими особами, дітям яких надаються новорічні подарунки.

3. Відображення подарунків у звітності.

Роботодавець повинен відобразити вартість дитячих новорічних подарунків, отриманих працівниками за рахунок коштів Фонду, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «22» (у графах 4 і 4а ставляться прокреслення).

У зв’язку з тим, що вартість дитячих новорічних подарунків, що надаються за рахунок коштів Фонду, не включається до фонду оплати праці і не обкладається податком з доходів, ця виплата

не включається до бази для нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування.

Підприємець-страхувальник не відображає у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП вартість дитячих новорічних подарунків

, отриманих від виконавчої дирекції Фонду. Це пояснюється тим, що подарунки спочатку отримуються за рахунок коштів Фонду, а не страхувальником з подальшим заліком, тобто фактично дитячі подарунки проходять через підприємця транзитом.

 

Висновки

На новорічні подарунки для дітей за рахунок коштів Фонду можуть розраховувати застраховані особи, якщо їх дітям

на 1 січня наступного року не виповнилося 14 років.

Такими застрахованими особами є наймані працівники, оформлені

за основним місцем роботи, підприємців-роботодавців (на будь-якій системі оподаткування), підприємці на єдиному податку та ті, що добровільно сплачують внески до Фонду.

Для отримання подарунків для своїх дітей або дітей працівників підприємці подають заявку до Фонду. Потім працівники виконавчих дирекцій Фонду інформують підприємців про день отримання подарунків.

Видача подарунків найманим працівникам здійснюється на підставі складеної страхувальником відомості та прийнятого рішення комісією (уповноваженим) із соціального страхування.

У податковому обліку підприємців — застрахованих осіб і підприємців-роботодавців операції з отримання від Фонду та видачі дитячих подарунків працівникам не відображаються.

Податок з доходів і соціальні внески з працівників із сум отриманих подарунків не утримуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі