Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник — власник СТО: як правильно працювати?

Редакція ВД
Стаття

Єдиноподатник — власник СТО: як правильно працювати?

 

Ситуація

. Приватний підприємець — платник єдиного податку має СТО. У процесі діяльності він:

— продає вроздріб різні мастила та масла;

— використовує пально-мастильні матеріали (далі — ПММ) під час проведення ремонтів, технічного обслуговування автомобілів (наприклад, заміна масла у двигуні);

— використовує уайт-спірит та інші розчинники.

Чи має право він усе це робити? Розбираємося.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон № 2505

— Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Закон № 313

— Закон України «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.96 р. № 313/96-ВР.

УКТ ЗЕД

— Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД), затверджена Законом України «Про Митний тариф України» від 05.04.2001 р. № 2371-III.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

 

Торгувати ПММ не можна

Насамперед підприємцю-єдиноподатнику слід знати, що йому заборонено торгувати ПММ. Про це прямо йдеться у

статті 7 Указу № 746: «Дія цього Указу не поширюється на... фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які… здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, пально-мастильними матеріалами».

Тому

з того моменту, коли єдиноподатник здійснив першу операцію з продажу ПММ (немає значення, який це був продаж: оптовий чи роздрібний), він вважається підприємцем на загальній системі оподаткування з усіма наслідками, що випливають з цього (сплата з суми чистого доходу ПДФО (15 %) і внеску до Пенсійного фонду (33,2 %), застосування РРО, наявність патенту, а за необхідності — ще й ПДВ-реєстрація). При цьому повернутися на спрощену систему можна буде не раніше, ніж з початку наступного року.

Отже, щоб не наразитися на несподіваний перехід на загальну систему, потрібно чітко знати, що належить до ПММ, і категорично не реалізовувати такі товари. Про це — детальніше.

 

Що таке ПММ

Незважаючи на величезну важливість чіткого розуміння єдиноподатниками значення терміна «ПММ», ні в

Указі № 746, ні в будь-якому іншому законодавчому акті його немає.

Виходить, що в цьому питанні залишається орієнтуватися лише на думку ДПАУ (яка висловилася з приводу ПММ у

листі від 10.02.2005 р. № 819/Д/31- 0015). До речі, для підприємця думка податківців важлива ще й тому, що саме вони вирішуватимуть, що продав єдиноподатник: ПММ чи не ПММ, а отже, переводити його на загальну систему чи ні.

Таким чином, сьогодні термін «ПММ» уключає таке:

1) паливо

— це загальне поняття, яким позначають матеріали, що використовуються як джерело енергії. Паливо (пальне) використовують для двигунів внутрішнього згорання;

2) мастило

— пластичний матеріал, який є маслом, структурованим загусником, що використовується для зменшення тертя, консервації виробів і герметизації тріщин.

Отже, ДПАУ схильна вважати, що до ПММ належать продукти нафтопереробки, які використовуються як паливо (пальне), а також деякі хімічні речовини у вигляді мастил (коди за

УКТ ЗЕД ):

— 2707: бензол, толуол, ксилол, масла креозотові;

— 2710:

бензини, гас, газойли, мазут, масла моторні, рідини для гідравлічних передач, білі масла, вазелінове масло, масла трансмісійні та редукторні;

— 3811: загусники, антикорозійні препарати та інші готові

присадки, добавки до нафтопродуктів (у тому числі до бензину), присадки до мастил;

— 3817: алкібензоли, алкінафталіни;

— 3819:

гальмівні рідини гідравлічні та інші готові суміші проти заледеніння для гідравлічних трансмісій, антифризні препарати.

Що стосується будь-якого ПММ, то якщо вони використовуються не як пальне для двигунів або мастила, а для інших цілей (наприклад, стиснений газ у балонах для побутового використання), то єдиноподатник може його продавати, однак обережно, оскільки такий товар може виявитися підакцизним довідка 1.

 

Використовувати ПММ при техобслуговуванні та ремонті можна

Не секрет, що разом із заміною запчастин, рихтуванням і фарбуванням транспортного засобу, чи не найпопулярнішими операціями на СТО є заміна моторного масла, гальмівної рідини (тосолу/антифризу), а також використання інших ПММ у процесі техобслуговування чи ремонту авто. Чи допускаються такі дії, адже, як ми вже з’ясували, торгувати ПММ єдиноподатникам заборонено?

На щастя, ДПАУ в цьому питанні поставилася лояльно до підприємців і роз’яснила таке:

якщо єдиноподатник займається таким видом діяльності, як «Ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів», то здійснювані ним мастильно-заправні роботи належать до побутових послуг. Тому використання ПММ для ремонту або техобслуговування не є торгівлею, а отже, єдиноподатникам дозволене (лист ДПАУ від 15.12.2003 р. № 6295/Л/17-0515, консультація у «Віснику податкової служби України», 2005, № 41, с. 51).

 

Розчинники (уайт-спірит і гас)

І нарешті поговоримо про розчинники. На СТО найпопулярнішими з них є уайт-спірит і гас.

Відразу зазначимо, що

уайт-спірит не є ні пальним, ні мастилом, хоча за хімічним складом і схожий на ПММ. Використовується він лише як розчинник, тому:

застосовувати його у процесі ремонту та техобслуговування автомобілів єдиноподатники можуть сміливо (оскільки це дозволено навіть для ПММ);

продавати його теж можна, однак лише вроздріб (уайт-спірит є підакцизним товаром, тому реалізовувати його оптом єдиноподатники не мають права довідка 1). Нагадаємо, що оптовим вважається продаж товарів суб’єктам господарювання (тобто підприємцям та юрособам).

Щодо

гасу, то він може застосовуватися і як паливо, і як розчинник. Тому з ним потрібно бути обережніше, а саме:

використовувати у процесі техобслуговування та ремонту можна;

продавати небажано, оскільки все-таки гас належить до ПММ і довести його продаж виключно як розчинника досить складно довідка 2 (утім, сміливий єдиноподатник може продавати гас-розчинник, який, по суті, не є ПММ, але лише вроздріб, оскільки гас, як і уайт-спірит, є підакцизним товаром).

Щодо ДПАУ, то вона в

оглядовому листі від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572 (питання 2.2.38) зазначила таке: єдиноподатники, які продають уайт-спірит або гас, зобов’язані застосовувати РРО (чим, до речі, непрямо підтвердила той факт, що підприємець має право реалізовувати уайт-спірит і гас-розчинник, залишаючись на єдиному податку). Вимога щодо використання РРО є правомірною та випливає з пункту 6 статті 9 Закону про РРО.

Однак ще раз підкреслимо, що

використання зазначених розчинників у процесі ремонту або техобслуговування автомобілів не належить до торгівлі ними, тому застосовувати РРО в таких випадках немає необхідності.

 

Висновки

Для того

щоб працювати на єдиному податку, підприємцю необхідно виконувати низку умов, деякі з яких пов’язані з ПММ, а саме:

не можна торгувати ПММ (паливо, масла, мастила, антифриз, присадки) ні оптом, ні вроздріб;

можна реалізовувати ті речовини, які хоча й схожі на ПММ, але використовуються для інших цілей (не як паливо або мастило, наприклад: уайт-спірит, гас-розчинник, стиснений газ у балонах для побутового використання). Однак уайт-спірит і гас є підакцизними товарами, тому торгувати ними можна лише вроздріб (фізичним особам), і лише за наявності РРО;

можна використовувати будь-які ПММ у процесі техобслуговування або ремонту автомобілів (наявність РРО при цьому не потрібна).

Довідкова інформація (довідка)

1

Єдиноподатники не мають права продавати підакцизні товари оптом, а ось роздрібний їх продаж не заборонено (пункт 4 Прикінцевих положень Закону № 2505).

Підакцизними товарами є

: легкі, середні та важкі дистиляти, уайт-спірит і інші спеціальні бензини, бензини моторні, гас і високооктанові кисневмістні домішки до бензину (Закон № 313).

2

У «Віснику податкової служби», 2009, № 23, с. 36 узагалі висловлювалася така думка: торгувати уайт-спіритом, гасом та стисненим газом підприємець може лише в тому випадку, якщо працює на загальній системі оподаткування (тобто передбачалося, що для єдиноподатників це в будь-якому разі табу). Отже, слід приготуватися до того, що в таких ситуаціях можуть виникнути непорозуміння з перевіряючими. Для їх вирішення корисно послатися на наведені у статті листи ДПАУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі