Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна на єдиному податку ремонтувати автомобілі юридичним особам та як при цьому виписувати податкову накладну?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна на єдиному податку ремонтувати автомобілі юридичним особам та як при цьому виписувати податкову накладну?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку здійснює торгівлю автозапчастинами (м. Джанкой). Чи може він ремонтувати автомобільні вузли підприємствам (у тому числі сільськогосподарським) і бюджетним організаціям (райдержадміністрація, сільрада, санепідемстанція), наприклад: коробку передач, кермову колонку, задній міст вантажних і легкових автомобілів?

Під час держреєстрації, крім торгівлі, зазанчено такі види діяльності:

29.11.3 Ремонт і техобслуговування двигунів і турбін;

29.12.2 Ремонт і техобслуговування насосів і компресорів;

29.24.4 Ремонт і техобслуговування інших машин та обладнання загального призначення;

29.32.4 Ремонт, техобслуговування та монтаж інших машин та обладнання для сільського та лісового господарства;

31.10.2 Ремонт і техобслуговування електродвигунів, генераторів і трансформаторів.

Якщо так, то як правильно виписати податкову накладну: зазначати види робіт (розбирання, дефектування, заміна, складання тощо) чи записати одним рядком «ремонт коробки передач — 1 шт. — загальна сума ремонту»?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед зауважимо, що види діяльності, зазначені при держреєстрації (у реєстраційній картці), мало на що впливають. В ідеалі, звичайно, вони повинні збігатися з фактичними операціями підприємця, але якщо з часом додається новий вид діяльності або діяльність змінюється, це не має вирішального значення. Та й сам Закон про держреєстрацію поки що не передбачає можливості внести зміни видів діяльності до реєстраційної картки (стаття 45 Закону про держреєстрацію, лист Держкомпідприємництва від 12.01.2008 р. № 191) , хоча на практиці зробити це можна (у такому разі підприємцю слід унести до реєстраційної картки код КВЕД 50.20.0 «Технічне обслуговування та ремонт автомобілів», детальніше див. «ВД», 2008, № 10, с. 2).

Набагато важливіше інше — види діяльності, які провадить підприємець, працюючи на єдиному податку, обов’язково має бути зазначено в його Свідоцтві про сплату єдиного податку (далі — Свідоцтво єдиноподатника). Чому? Тому, що:

— по-перше, від видів діяльності, зазначених у Свідоцтві єдиноподатника, залежить ставка єдиного податку;

— по-друге, дохід від діяльності, не зазначеної у Свідоцтві єдиноподатника, обкладається податком з доходів (ПДФО) за ставкою 15 % без зменшення на суму витрат. Так вважають податківці (лист ДПАУ від 23.09.2004 р. № 477/4/15-1210), і в принципі, це правильно (детальніше див. «ВД», 2008, № 1, с. 38; 2009, № 10, с. 3) довідка 1.

Отже, якщо в підприємця у Свідоцтві єдиноподатника зазначена не лише торгівля автозапчастинами (до речі, єдиноподатник не має права продавати деякі запчастини довідка 2), але й ремонт автомобілів, таку діяльність провадити можна. Однак розберемося, як саме має бути сформульовано види діяльності у Свідоцтві єдиноподатника, щоб він мав право ремонтувати автомобілі як громадян, так і юридичних осіб?

Спочатку нагадаємо, що в кожному місті (області) місцева рада самостійно встановлює перелік видів діяльності та ставок єдиного податку. Оскільки підприємця зареєстровано в м. Джанкої, скористаємося Рішенням № 1079 (http://dzhankoi.org.ua/actual/134). Розглянемо, які види діяльності в ньому відповідають нашій ситуації:

 

Код за ГК 201-01-2001 у Рішенні № 1079

Формулювання з Рішення № 1079 (це формулювання зазначається у Свідоцтві єдиноподатника)

Ставка єдиного податку, грн./міс.

Роздрібна торгівля (продаж товарів, у тому числі запчастин, громадянам)

190,00

Оптова торгівля (продаж товарів, у тому числі запчастин, суб’єктам господарювання — підприємцям, підприємствам, установам, організаціям та іншим юридичним особам)

200,00

01.070.01 — 01.070.03,

01.070.06 — 01.070.10,

01.070.13 — 01.070.25,

01.071.01, 01.071.02

Технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів за індивідуальними замовленнями

200,00

01.070.11, 01.070.12

Шиномонтажні роботи, ремонт карбюраторів

180,00

01.070.05

Послуги зі зберігання транспортних засобів

200,00

01.070.04

Транспортні послуги (транспортування та буксирування автомобілів)

100,00

 

Як бачимо з наведеної таблиці,

єдиноподатники в м. Джанкої можуть ремонтувати автомобілі лише громадян, тобто автомобілі суб’єктів господарювання (підприємців і юридичних осіб) — не можуть. Такий висновок випливає із самого формулювання «Технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів за індивідуальними замовленнями» (зрозуміло, що індивідуальні замовлення передбачають виконання робіт/послуг саме для громадян).

Більше того, Джанкойська міськрада, формуючи перелік видів діяльності та ставок єдиного податку, чомусь узяла види діяльності та їх коди з галузевого класифікатора побутових послуг

ГК 201-01-2001. А в цьому класифікаторі розглянуто лише ті послуги, які надаються населенню (для задоволення особистих потреб громадян). Тому будь-які послуги, які мають код (у тому числі шиномонтаж і зберігання/буксирування автомобілів), єдиноподатники м. Джанкоя можуть надавати лише громадянам.

Зарадити підприємцю можна було б так: якщо в

Рішенні № 1079 є позиція «Інші види діяльності», не пов’язана з будь-яким кодом за ГК 201-01-2001, слід унести її до свого Свідоцтва єдиноподатника (не особисто, а в податковій). Звернувшись до Рішення № 1079, ми виявили там лише одну позицію послуг без коду: «Інші види послуг невиробничого характеру» (ставка єдиного податку — 100 грн./міс.). На жаль, ремонт автомобілів — це все ж таки послуги виробничого характеру (виходимо з економічного розуміння довідка 3, оскільки ніде в законодавстві термін «послуги невиробничого характеру» точно не визначено).

Отже, у підприємця склалася така ситуація:

вид діяльності «Інші види послуг невиробничого характеру» не включає ремонт автомобілів;

— іншої позиції «Інші види діяльності» (без коду за

ГК 201-01-2001) в Рішенні № 1079 немає.

Виходить, що формально єдиноподатники, зареєстровані в м. Джанкої, не мають права ремонтувати автомобілі, якщо замовником ремонту є підприємець або юридична особа.

Аналогічну думку у схожій ситуації висловлював навіть захисник підприємців — Держкомпідприємництва (лист від 24.03.2009 р. № 3055).

Що ж робити підприємцю, якщо він не бажає втратити клієнтів — юридичних осіб? Йому можна порадити

три варіанти вирішення цієї проблеми.

Варіант 1. Направити до своєї податкової запит

з проханням роз’яснити, чи має він право, працюючи на спрощеній системі оподаткування, ремонтувати автомобілі на замовлення іншим підприємцям і юридичним особам. У запиті слід послатися на статтю 7 Указу № 746 і пункт 4 Прикінцевих положень Закону № 2505, якими для єдиноподатників установлено заборону на деякі види діяльності, підкресливши, що ремонт автомобілів, які належать суб’єктам господарювання, під цю заборону не підпадає.

Якщо податківці нададуть підприємцю позитивну відповідь, можна буде сміливо ремонтувати автомобілі будь-яким замовникам, не боячись будь-яких санкцій

(відповідно до підпункту 4.4.2 Закону № 2181 платника податків, який діяв відповідно до наданого йому податкового роз’яснення, не може бути притягнуто до відповідальності). Про те, як скласти запит до податкової, розповідалося у «ВД», 2008, № 22, с. 27.

Варіант 2. Змінити місце проживання (прописки) на «хороше» місто (область) — те, де єдиноподатникам дозволяють ремонтувати автомобілі будь-яких замовників

(як громадян, так і суб’єктів господарювання).

Який у цьому сенс? Оскільки види діяльності та ставки єдиного податку в кожному місті відрізняються, то після реєстрації в «хорошому» місті проблема зникне сама собою. При цьому

можна спокійно ремонтувати автомобілі в м. Джанкої, оскільки єдиноподатники мають право працювати на всій території України (а єдиний податок при цьому сплачувати лише за місцем реєстрації — пункт 3 Порядку № 599).

Отже,

найближче до м. Джанкоя для реєстрації можна обрати такі міста: Севастополь (технічне обслуговування та ремонт автомобілів), Херсон (надання послуг з ремонту та техобслуговування транспортних засобів), Мелітополь (технічне обслуговування та ремонт автомобілів), Запоріжжя (ремонт та техобслуговування транспортних засобів, які належать громадянам та юридичним особам) тощо.

Який у цьому варіанті

недолік? У зв’язку зі зміною місця проживання доведеться подавати звіти не в м. Джанкої, а за місцем нової прописки . Це стосується як звітності податківцям, так і звітів, які подаються до всіх фондів соціального страхування, уключаючи Пенсійний. Про те, як діяти при зміні прописки, ми детально розповідали у «ВД», 2008, № 21, с. 33.

Варіант 3.

Залишити все як є (тобто ремонтувати автомобілі будь-яким замовникам), вважаючи, що єдиноподатник, який сплачує максимальну ставку єдиного податку (200 грн./міс.), має право займатися будь-яким видом діяльності (не забороненим законодавством). У такому разі відразу слід запасатися аргументами для судового розгляду. Їх можна знайти в ухвалах ВАСУ довідка 1.

Незважаючи на те що цей варіант спочатку здавався практично безнадійним, зараз він набуває все більше шансів на успіх, тим більше, що нещодавно ВАСУ навіть видав

лист на захист єдиноподатників (лист ВАСУ від 28.09.2009 р. № 1275/10/13-09, «ВД», 2009, № 23, с. 12).

І нарешті

про податкову накладну (ПН) з ПДВ. Якщо підприємець усе ж таки доб’ється можливості ремонтувати автомобілі, які належать суб’єктам господарювання, ПН він повинен буде заповнювати з урахуванням деяких нюансів:

— у графі 3 «Номенклатура поставки товарів (послуг) продавця» —

зазначити назву послуги так, як її сформульовано в договорі із замовником (у специфікаціях/додатках до договору), без скорочень. Наказ № 165 не встановлює, як саме зазначати номенклатуру товарів (послуг) у графі 3 ПН, однак податківці наполягають на максимальній деталізації (інакше загрожують позбавити покупця податкового кредиту) довідка 4.

Зрозуміло, деталізація має бути розумною. У тому випадку, коли підприємець зазначив у договорі робіт: «ремонт коробки передач автомобіля марки Audi TT 1998 — 1 шт.», а у своїх внутрішніх документах розписує кожну операцію, у ПН слід використовувати формулювання з договору, хоча воно й більш узагальнене. Якщо ж усі операції з ремонту (розбирання, заміна, складання тощо) детально прописано в самому договорі, кожну з них доведеться вписати до графи 3 ПН;

— у графі 4 можна зазначити «шт.» або «грн.» (на розсуд підприємця);

— у графі 5 записується слово «послуга» —

підпункт 12.4 наказу № 165 (Закон про ПДВ під поставкою послуг розуміє як надання послуг, так і виконання робіт — пункт 1.4 Закону про ПДВ).

Документи консультації

Закон про держреєстрацію

— Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон від № 216

— Закон України «Про ставки акцизного збору на деякі транспортні засоби та кузови до них» від 24.05.96 р. № 216/96-ВР.

Закон № 2505

— Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

Порядок № 165

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165.

ГК 201-01-2001

— Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування (ГК 201-01-2001), затверджена наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 19.02.2002 р. № 51.

КВЕД

— Класифікація видів економічної діяльності, прийнята наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375.

Рішення № 1079

— Рішення 39-ї сесії п’ятого скликання Джанкойської міської ради Автономної республіки Крим «Про ставки торгових патентів, єдиного податку та фіксованого податку (патенту)» від 20.11.2009 р. № 1079.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

ВАСУ вважає, що при сплаті єдиного податку за максимальною ставкою (200 грн./міс.) можна провадити будь-який незаборонений вид діяльності, навіть якщо його не зазначено у Свідоцтві єдиноподатника (лист ВАСУ від 28.09.2009 р. № 1275/10/13-09, ухвали ВАСУ від 21.06.2007 р. у справі № А37/80, від 12.05.2009 р. у справі № К-4835/08, від 21.06.2007 р. у справі № К-38123/06IА37/80). Причому доходи від такої діяльності не повинні обкладатися ПДФО. Однак, незважаючи на підтримку ВАСУ, відбиватися від ПДФО та штрафів у такій ситуації, очевидно, доведеться саме в суді.

2

На єдиному податку заборонено продавати суб’єктам господарювання (підприємцям та юридичним особам) такі автозапчастини (підакцизні товари): причепи та напівпричепи для тимчасового проживання масою понад 3,5 т; кузови (уключаючи кабіни) для тракторів, автобусів, вантажівок, транспортних засобів спеціального призначення (пункт 4 Прикінцевих положень Закону № 2505, Закон № 216).

Продавати ці самі товари вроздріб, тобто громадянам — фізичним особам, дозволено.

3 Виробничі та невиробничі послуги надаються в різних сферах діяльності суспільства.

До виробничої сфери можна віднести, наприклад, транспортування вантажів і технічне обслуговування обладнання, до невиробничої — послуги з охорони здоров’я, культури, туризму, відпочинку тощо («Економіка та підприємництво у сфері соціально-культурного сервісу і туризму», Фролова Т. А.).

4

Позиція ВАСУ щодо цього набагато лояльніша: якщо номенклатуру товару в ПН (один з обов’язкових реквізитів) наведено без детального опису, то це не робить її недійсною. Право на податковий кредит за такою ПН залишається (ухвали ВАСУ від 09.11.2006 р. у справі № К-12041/06, від 17.04.2007 р.). Щоправда, покупцю, який дотримується такої позиції, слід підготуватися до судового розгляду.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі