Теми статей
Обрати теми

Подаємо звітність до Фонду соціального захисту інвалідів

Редакція ВД
Стаття

Подаємо звітність до Фонду соціального захисту інвалідів

 

Працевлаштування інвалідів — безперечно потрібна та благородна справа. А для підприємців, в яких стабільно працює вісім і більше працівників, це справа ще й обов’язкова. Такі фізичні особи — підприємці повинні реєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів і до 1 березня подати Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів. У ньому зазначається величина середньооблікової чисельності працівників, за якою визначається, чи потрібно було підприємцю протягом року працевлаштовувати інвалідів, а також чи виконав він цей обов’язок.

Якщо підприємець порушив «інвалідний» норматив, йому потрібно сплатити певну суму адміністративно-господарських санкцій, яка також розраховується у Звіті. Детальніше про це ми поговоримо в нашій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КУпАП

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 875

— Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-ХII.

Порядок реєстрації

— Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій і фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Інструкція № 42

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці України від 10.02.2007 р. № 42.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату України від 28.09.2005 р. № 286.

 

Хто подає Звіт до Фонду соціального захисту інвалідів

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів (форма № 10-ПI (річна)) (далі —

Звіт) довідка 1 повинні подати підприємці, у штаті яких є 8 і більше працівників (оформлених з трудовою книжкою), зареєстровані у Фонді соціального захисту інвалідів. Зробити це потрібно до 1 березня року, наступного за звітним (останній строк подання Звіту у 2009 році — 27 лютого).

Нагадаємо, що згідно зі

статтею 19 Закону № 875 норматив працевлаштування інвалідів для всіх роботодавців — 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу на рік, а якщо на підприємстві працюють від 8 до 25 осіб — для інваліда потрібно передбачити одне робоче місце. Фактично підприємцю, середньооблікова чисельність штату якого не перевищує 37 осіб, достатньо працевлаштувати одного інваліда (37 х 4 %   1). Визначається середньооблікова чисельність штатних працівників відповідно до Інструкції № 286, детальніше порядок розрахунку буде наведено далі.

Відповідно до

Порядку реєстрації ті роботодавці, чисельність найманих працівників у яких досягла 8 осіб, повинні зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів. Проте, як уже зазначалося, показник для обов’язкового працевлаштування — середньооблікова чисельність за 2008 рік (середня чисельність, що визначається за спеціальним правилом), а вона може виявитися менше, отже, і працевлаштовувати інвалідів у 2008 році не було необхідності. Утім, зареєстрованому підприємцю з 8 найманими працівниками у штаті все одно доведеться подати Звіт, навіть якщо за підсумками року не було необхідності приймати на роботу інваліда.

Водночас у

листі від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06 Фонд соціального захисту інвалідів виклав таку думку: якщо роботодавець не зареєстрований у відповідному відділенні Фонду, але приніс Звіт, то він може зареєструватися перед його поданням (див. «ВД», 2008, № 17, с. 3).

Таким чином, це дає можливість підприємцям не подавати заяву для реєстрації у Фонді в десятиденний строк після прийняття восьмого працівника, а зробити це вже після розрахунку середньооблікової чисельності за рік. Якщо середньорічна чисельність перевищить 8 осіб, тоді потрібно скласти

Звіт і зареєструватися перед його подачею.

 

Заповнення Звіту

У формі

Звіту роботодавці відображають такі показники:

— «

середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу» (рядок 01);

— «

середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність (осіб)» (рядок 02).

Обидва значення потрібно розрахувати за встановленими правилами. За першим показником робиться висновок про те,

чи потрібно було підприємцю працевлаштовувати інвалідів і в якій кількості (якщо він дорівнює 8 і більше, то потрібно).

За другим показником визначають, чи виконано «інвалідний» норматив — він зазначається в рядку 03

Звіту. Зазначимо, що згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 42 фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю та яким установлено інвалідність, збільшують показник рядка 02 на одиницю. Таким чином, формально такий підприємець може зарахувати самого себе для виконання інвалідного нормативу (див. «ВД», 2009, № 1, с. 8).

Якщо значення рядка 02 менше необхідної кількості інвалідів, наведеної в рядку 03, то підприємцю загрожують адміністративно-господарські санкції, сума яких відображається в рядку 06, а розраховується на підставі даних рядків 04 і 05

Звіту.

 

Назва показників

Код рядка

Фактично за рік

1

2

3

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)

01

 

з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність (осіб)

02

 

Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону Україні «Про основи соціальної захищеності інвалідів у Україні» (осіб)

03

 

Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)

04

 

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)

05

 

Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)

06

 

 

Далі ми детальніше зупинимося на правилах розрахунку зазначених вище показників.

 

Розрахунок середньооблікової кількості штатних працівників

Вище зазначалося, що згідно із

Законом № 875 підприємці, які перебувають у зоні ризику щодо виконання «інвалідного» нормативу, повинні розрахувати середньооблікову чисельність за 2008 рік. Проте сьогодні замість середньооблікової чисельності застосовують ідентичний показник середньооблікової кількості, який розраховується згідно з Інструкцією № 286 і заноситься до Звіту.

При розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників слід керуватися

Інструкцією № 286.

1.

Спочатку потрібно провести розрахунок середньооблікової кількості штатних працівників для кожного календарного місяця звітного року. Для цього:

а) визначається

облікова кількість штатних працівників за кожний день місяця. Фактично потрібно зібрати дані за кожний день про наявність працівників, з якими укладено трудові договори. Беруться до уваги тільки працівники, які лише працюють за основним місцем, за деяким винятком, про який ітиметься далі;

б) визначається

середньооблікова кількість штатних працівників за місяць. Для цього підсумовуємо облікову кількість штатних працівників (показник підпункту «а» за кожний календарний день місяця, уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділимо отриману суму на число календарних днів звітного місяця (30,31, для лютого — 28 або 29, у 2008 році — 29).

Кількість працівників за вихідний, святковий і неробочий день береться така ж, як і за попередній робочий день. Якщо поспіль іде кілька вихідних днів, то для них також використовується це значення.

2.

Далі визначаємо середньооблікову кількість штатних працівників за рік. Підсумовуємо середньооблікову кількість штатних працівників за всі місяці (показник підпункту «б» пункту 1) і ділимо отриману суму на кількість місяців у періоді, за рік — на 12.

Відзначимо, що на 12 потрібно розділити і сумарну середньооблікову кількість працівників за місяці звітного року, якщо підприємець почав діяльність протягом року, тобто не в січні.

В

Інструкції № 286 міститься детальний перелік працівників, які беруться або не беруться в розрахунок.

У цілому підприємцю слід порахувати працівників, з якими

укладено трудовий договір, оформлених за основним місцем роботи (з трудовою книжкою). Таким чином, сумісники й ті, хто працює за цивільно-правовими договорами, не враховуються.

Причому враховувати потрібно і працівників, які з’явилися, і відсутніх.

Крім того,

до розрахунку не беруться працівники, які:

1) перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами

;

2) перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

;

3) учні, які проходять практику, та інші особи, з якими не укладався трудовий договір;

4) працівники, які подали заяви про звільнення та припинили роботу до закінчення строку попередження або припинили роботу без попередження підприємця. Вони виключаються з облікового складу працівників з першого дня невиходу на роботу.

У рядку 01

Звіту середньооблікова кількість штатних працівників за рік відображається в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округлюється в бік збільшення).

Докладний перелік

основних працівників , яких має бути враховано підприємцем відповідно до Інструкції № 286 , такий:

а) працівники, які виконують свої трудові обов’язки:

— фактично з’явилися на роботу, уключаючи тих, які не працювали з причин простою;

— прийняті на роботу з випробувальним терміном;

— прийняті або переведені з ініціативи підприємця на роботу на неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

В обліковій кількості ці працівники враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, уключаючи неробочі дні тижня, що обумовлені при зарахуванні на роботу;

— перебувають у службових відрядженнях, уключаючи закордонні;

— уклали трудовий договір з підприємцем про виконання роботи вдома особистою працею (надомники);

— прийняті для заміщення працівників, які тимчасово відсутні (через хворобу, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею віку, установленого чинним законодавством, тощо);

— працюють згідно з договорами (розпорядженнями, наказами) за межами стаціонарної точки;

— направлені для виконання робіт вахтовим методом;

— прийняті на постійну роботу за направленням державної служби зайнятості згідно з договором з роботодавцем про надання дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних;

— є іноземними громадянами, якщо вони оформлені згідно з національним законодавством та отримують заробітну плату;

— є студентами денних відділень навчальних закладів, аспірантами, а також учнями професійно-технічних навчальних закладів, з якими укладені трудові договори;

б) працівники, які були тимчасово відсутні з таких причин:

— не з’явились на роботу через хворобу (протягом усього періоду захворювання до повернення на роботу відповідно до листків непрацездатності або до вибуття через інвалідність);

— у зв’язку з виконанням державних або громадських обов’язків;

— тимчасово переведені на роботу на інше підприємство (до підприємця) на підставі договорів між суб’єктами господарювання;

— направлені з відривом від виробництва до навчальних закладів для підвищення кваліфікації або оволодіння новою професією (спеціальністю), перепідготовки та стажування на інші підприємства (до підприємців) або за кордон;

— навчаються в навчальних закладах, аспірантурах та

перебувають у відпустках у зв’язку з навчанням, вступом до навчальних закладів або які не з’явилися на роботу в надані їм додаткові вільні дні незалежно від їх оплати;

перебувають у щорічних основних та додаткових, творчих відпустках, що надані відповідно до законодавства, трудового договору;

— перебувають у відпустках без збереження заробітної плати за згодою сторін та в інших випадках, передбачених законодавством, а також у відпустках з ініціативи підприємця;

— мають вихідний день згідно з графіком роботи підприємства;

— отримали день відпочинку за роботу у вихідні та святкові і неробочі дні;

— беруть участь у страйках;

— здійснили прогули;

— відсторонені від виконання повноважень;

— перебувають під слідством до рішення суду.

 

Середньооблікова кількість інвалідів

Показник

середньооблікової кількості штатних працівників, яким згідно з чинним законодавством установлено інвалідність, заноситься до рядка 02 Звіту.

Принцип розрахунку такий самий, як і для загальної середньооблікової кількості штатних працівників. Однак до розрахунку

беруться тільки особи, які мають інвалідність і працюють за основним місцем роботи. Також до них додається підприємець-роботодавець, який має інвалідність.

Спочатку підраховуємо

облікову кількість виключно працівників-інвалідів за кожний день місяця, потім середньооблікову кількість за місяць, а потім — середньооблікову кількість за рік. Це значення заносимо до рядка 02 Звіту в цілих одиницях (плюс підприємець-інвалід). Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округлюється в бік збільшення). Зазначимо, що округляти до цілих одиниць потрібно й показник рядка 03 Звіту, якщо «інвалідний» норматив визначається як 4 % від середньооблікової кількості працівників.

Також звернемо вашу увагу на деякі моменти.

1. Зарахувати у виконання нормативу працевлаштування інвалідів можна

інваліда пенсійного віку (лист Фонду соціального захисту інвалідів від 08.08.2007 р. № 1/8-81).

2. Підприємцю зарахується у виконання «інвалідного» нормативу працівник-інвалід, прийнятий на

неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Так, згідно з підпунктом 2.4.3 Інструкції № 286 при розрахунку середньої кількості штатних працівників прийняті на неповний робочий день або неповний робочий тиждень працівники враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, уключаючи неробочі дні, які обумовлені при зарахуванні на роботу. Інакше кажучи, інвалід, прийнятий на постійне місце роботи, наприклад, на 0,5 ставки, при розрахунку буде врахований як 1 особа за кожний календарний день (лист Фонду соціального захисту інвалідів від 08.08.2007 р. № 1/8-81).

3. Не обов’язково, щоб інвалід пропрацював протягом усього календарного року. Головне, аби середньооблікова кількість працівників-інвалідів за підсумками року не була менше нормативу. Так, якщо підприємцю за результатами розрахунку середньорічної кількості всіх працівників потрібно працевлаштувати мінімум одного інваліда, то достатньо, щоб один інвалід пропрацював у підприємця 6 місяців

(лист від 26.03.2007 р. № 1/6-172).

 

Санкції за непрацевлаштування

Тепер перейдемо до наслідків невиконання «інвалідного» нормативу. Отже, якщо

підприємець не працевлаштував інваліда, хоча був зобов’язаний це зробити, йому, насамперед, необхідно самостійно розрахувати та сплатити суму адміністративно-господарських санкцій (далі — АГС) до відділення Фонду соціального захисту інвалідів за місцем своєї реєстрації до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення. Останній день сплати штрафних санкцій до Фонду за нестворення у 2008 році робочих місць для інвалідів — 14 квітня 2009 року.

Нагадаємо, що

підприємці на єдиному податку від сплати АГС не звільняються. Тому в разі порушення Закону № 875 вони повинні сплачувати до державного бюджету суми санкцій.

АГС встановлено в розмірі середньорічної заробітної плати за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом. При цьому, якщо працює від 8 до 15 осіб, розмір штрафної санкції визначається у розмірі половини середньорічної заробітної плати.

Якщо підприємець добровільно не сплатить АГС і пеню (у разі прострочення), їх стягують у примусовому порядку — через суд.

Розрахунок АГС відображається у

Звіті (рядки 04,05,06), продемонструємо це на прикладі. Припустимо, що середньооблікова кількість працівників за 2008 рік становила 10 осіб (рядок 01), підприємцю потрібно було працевлаштувати одного інваліда (рядок 03), сума всієї нарахованої («грязної») заробітної плати працівників за рік становила 180 тис. грн. (основне місце роботи в підприємця), в рядку 04 ставимо 180.

У рядку 05 відображається середньорічна заробітна плата основного працівника, яка обчислюється за формулою: (рядок 04 х 1000) : рядок 01 = 180 х 1000 : 10 = 18000 грн.

У рядку 06 відображається сума АГС, яку має сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу. Для роботодавців, в яких працює від 8 до 15 осіб, сума АГС дорівнює:

1 х (рядок 05 : 2) = 1 х 18000 : 2 = 9000 грн.

При порушенні строків сплати штрафних санкцій нараховується пеня виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати, нарахованих на повну суму недоїмки за штрафом за весь її строк.

 

Адмінвідповідальність за невиконання «інвалідного» нормативу

Адміністративну відповідальність за

невиконання фізичною особою — підприємцем нормативу робочих місць у розмірі від 170 до 340 грн. (від 10 до 20 нмдг) установлено частиною 2 статті 1881 КУпАП.

Цією ж

статтею передбачено таку ж за розміром відповідальність за неподання до Фонду соціального захисту інвалідів Звіту. Утім, якщо проаналізувати текст листа від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06, то можна дійти висновку, що, на думку Фонду, за неподання Звіту фізичній особі — підприємцю адмінштраф не загрожує. Хоча із самого тексту статті 1881 КУпАП це не випливає.

Також зазначений вище адміністративний штраф ніяк на стосується несвоєчасної реєстрації у Фонді. Ще раз нагадаємо, що підприємці, які збільшили у 2008 році штат працівників до восьми осіб, могли не поспішати з реєстрацією, яку припустимо здійснити перед поданням

Звіту.

 

Висновки

Підприємці, в яких протягом 2008 року стабільно працювало 8 і більше працівників, повинні зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів і подати до 1 березня 2009 року

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

У

Звіті зазначається середньооблікова кількість усіх штатних працівників і працівників-інвалідів за рік. За першим показником визначається, чи потрібно було працевлаштовувати інвалідів і кількість таких осіб. На підставі другого — чи виконано «інвалідний» норматив.

Розрахунок середньооблікової кількості штатних працівників провадиться згідно з правилами

Інструкції № 286.

Фізичні особи — підприємці, які повинні були, але не виконали «інвалідний» норматив, зобов’язані розрахувати та сплатити АГС у встановленому розмірі. Її розрахунок здійснюється у

Звіті.

Крім того, за невиконання нормативу підприємцю загрожує адміністративний штраф у розмірі від 170 до 340 грн.


Довідкова інформація (довідка)

1 Форму

Звіту затверджено наказом Мінпраці України від 10.02.2007 р. № 42.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі