Теми статей
Обрати теми

Як зробити річний перерахунок податку з доходів

Редакція ВД
Стаття

Як зробити річний перерахунок податку з доходів

 

Підприємцям, у яких є наймані працівники, має бути знайоме таке поняття, як податкова соціальна пільга (ПСП). Саме її величину потрібно було відняти від доходу деяких працівників, перш ніж утримати податок з доходів.

Проте після закінчення 2008 року щодо таких працівників-ПСП-шників тепер потрібно зробити річний перерахунок податку з доходів. Про правила цього перерахунку ми розповімо в цій статті.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон про оплату праці

— Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Порядок № 2035

— Порядок надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

 

Чий дохід перераховуємо

Річний перерахунок податку з доходів здійснюється тільки щодо тих працівників,

до заробітної плати яких при оподаткуванні застосовувалася податкова соціальна пільга (ПСП) (підпункт 6.5.2 Закону про податок з доходів).

При цьому перераховуються зарплата і податок з доходів тільки тих працівників, які значаться в підприємця на 31 грудня 2008 року і, звичайно ж, до зарплати яких, у тому числі в останньому місяці року, застосовувалася ПСП.

Не враховуються ті, хто протягом року звільнився, або до заробітної плати яких перестала застосовуватися ПСП (з будь-якої причини), оскільки в таких випадках перерахунок належало здійснити при настанні таких подій.

Зверніть увагу на те, що

річний перерахунок податку з доходів не здійснюється щодо працівників, які не мають права на ПСП.

 

Зарплата для перерахунку

Для перерахунку ми беремо тільки ті виплати, які належать до заробітної плати згідно із

Законом про податок з доходів. Це дохід, нарахований (виплачений, наданий) унаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від роботодавця. Крім того, під заробітною платою розуміються інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати і винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податків у зв’язку з відносинами трудового найму. При визначенні структури заробітної плати слід керуватися Законом про оплату праці та Інструкцією № 5.

Відповідно до класифікації названих вище документів при перерахунку враховуватиметься основна, додаткова заробітна плата, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Слід також мати на увазі, що для цілей

Закону про податок з доходів до заробітної плати належать і деякі виплати, що не стосуються фонду оплати праці, зокрема, допомога по тимчасовій непрацездатності та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. Виплати, що не є заробітною платою, при перерахунку обліковуватися не повинні.

Якщо працівнику нараховувалися «перехідні» виплати (відпускні та лікарняні), то при перерахунку суми таких виплат або їх частини відносяться до відповідних місяців, за які вони нараховані. При цьому окремо підсумовуються зарплата і сума лікарняних (відпускних), нараховані за певну кількість днів кожного місяця. Якщо ж працівнику протягом року нараховувалися і виплачувалися виплати за податкові періоди, відмінні від місячного (наприклад, премії за квартал, півріччя, рік), для цілей перерахунку вони не розподіляються за місяцями, за які вони були нараховані. Такі виплати відносяться до місяця їх нарахування.

Фактично «перехідні» виплати, а також виявлені помилки із застосуванням ПСП і будуть основними причинами перерахунку. Що стосується тих місяців, у яких не було змін у складі загального оподаткуваного доходу і підстав для надання ПСП, то щодо них проводити перерахунок немає сенсу.

 

Кому належить пільга

Раніше зазначалося, що перерахунок робиться тільки щодо тих працівників, до заробітної плати яких у 2008 році застосовувалася ПСП. Тому, на нашу думку, не зайвим буде нагадати читачам про її розміри і порядок застосування.

Отже, надання ПСП регулюється

статтею 6 Закону про податок з доходів. Відповідно до підпункту 6.5.1 Закону про податок з доходів ПСП застосовується до доходу у вигляді заробітної плати, якщо його розмір не перевищує суму, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатних осіб на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 і заокругленого до найближчих 10 грн. У 2008 році граничний розмір заробітної плати для застосування ПСП дорівнював 890 грн. (якщо місячна заробітна плата працівника більша за цю величину, то ПСП не застосовується, крім випадків із пільгою «на дітей»).

Розмір самої ПСП — також величина не постійна і щорічно переглядається, причому існує декілька видів ПСП. Найчастіше працівники користуються правом на загальну ПСП у розмірі

50 % мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року. Таким чином, у 2008 році розмір загальної ПСП становив 257,50 грн.

У таблиці наведемо також розміри інших податкових соціальних пільг, які діяли у 2008 році.

 

№ з/п

Вид пільги

Код ПСП

Розмір ПСП, грн.

Граничний розмір заробітної плати для застосування ПСП, грн.

1

Загальна ПСП (підпункт 6.1.1 Закону про податок з доходів)

«01»

257,50

890

 

Підвищені ПСП:

2

150 % від загальної (підпункт 6.1.2 Закону про податок з доходів)

«02»

386,25

890

 

у тому числі пільга «на дітей»

 

386,25 х кількість дітей

890 х кількість дітей

3

200 % від загальної (підпункт 6.1.3 Закону про податок з доходів)

«03»

515,00

890

4

Додаткова пільга для осіб, які одержують пільгу «на дітей»

«04»

257,50

890

 

ПСП починає застосовуватися з того місяця, в якому співробітник подав відповідну заяву

. Як виняток без подання заяви надається звичайна ПСП співробітникам, які значилися в штаті за основним місцем роботи на 01.01.2004 р. (пільга «01»). ПСП припиняє застосовуватися з місяця, у якому платник податків подав заяву про відмову від пільги або припинив трудові відносини з роботодавцем, навіть якщо ця подія відбулася в останній день місяця. Також не застосовується ПСП у разі, коли прийом на роботу і звільнення відбулися в одному місяці (лист ДПАУ від 11.10.2006 р. № 18974/7/17-0717).

А ось що стосується закінчення строку дії ПСП підвищеного розміру, то

підпункт 6.4.2 Закону про податок з доходів передбачає деякі додаткові особливості.

 

Вид пільги

Особливості закінчення строку дії

ПСП «на дітей»

Діє до кінця року, в якому дитині виповнюється 18 років, а в разі її смерті — до кінця року, в якому така смерть настала. Якщо ж фізична особа позбавляється батьківських прав або передає дитину на державне утримання (до інтернату, дитбудинку тощо), а також у разі, коли дитина стає курсантом на умовах повного утримання, право на ПСП припиняється починаючи з податкового місяця, в якому відбулася відповідна подія

ПСП, що надається вдові або вдівцеві (підпункт «г» підпункту 6.1.2 Закону про податок з доходів)

Вдова (або вдівець) втрачає право на ПСП в тому місяці, коли вона (він) одружується або переходить під опіку інших осіб

ПСП, надані на підставі підпунктів «д» — «ж» пункту 6.1.2 Закону про податок з доходів

ПСП припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому фізична особа втрачає статус, визначений зазначеними підпунктами

 

Кажучи про пільгу «на дітей», ми маємо на увазі ПСП, що надається:

— одинокій матері або одинокому батькові (опікуну, піклувальнику), що має дитину віком до 18 років;

— особам, які утримують дитину-інваліда віком до 18 років;

— особам, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років.

Виділимо особливості надання цих ПСП:

1. Граничний розмір зарплати одного з батьків, що дає право на застосування пільги «на дітей», розраховується як

добуток установленого розміру (890 грн.) та кількості дітей.

2.

ПСП надається з розрахунку на кожну дитину. Наприклад, одинокій матері, яка має двох дітей (за умови, що її зарплата не перевищує 890 х 2 = 1780 грн.), надається ПСП «на дітей» у розмірі 386,25 х 2 = 772,5 грн.

3.

Платники податків, які отримують пільгу «на дітей», мають право і на загальну ПСП «на себе».

4.

ПСП «на дітей» можуть отримувати обоє батьків. Але при цьому граничний розмір доходу одного з них розраховується множенням 890 грн. на кількість дітей, а граничний дохід іншого не повинен перевищувати 890 грн. (таку думку висловлює ДПАУ в листі від 29.05.2006 р. № 3069/л/17-0715; 10079/7/17-0717).

 

Основні правила річного перерахунку

На сьогодні при проведенні річного перерахунку керуються

листом ДПАУ від 18.02.2005 р. № 3059/7/17-3117 з рекомендаціями щодо його здійснення.

Наведемо послідовність дій, яку має здійснити підприємець.

1. Визначаємо працівників, до зарплати яких при оподаткуванні з доходів застосовувалася ПСП у 2008 році (подавали заяву на застосування ПСП або значилися у підприємця станом на 01.01.2004 р. і претендують на загальну ПСП).

2. Уточнюємо нараховану заробітну плату працівника за кожен місяць 2008 року окремо (не плутати з усереднюванням). Порівнюємо з «граничними» 890 грн. (або 890 х кількість дітей).

Якщо протягом року здійснювалися донарахування і виплати за попередні місяці, такі суми донарахувань слід віднести до відповідних місяців, за які вони здійснювалися.

Якщо зарплата не перевищує зазначену величину, то працівник цього місяця має право на отримання пільги, інакше розраховуємо податок без застосування пільги.

3. Уточнюємо (розраховуємо) суму ПСП, яка належить конкретному працівнику в кожному конкретному місяці 2008 року. Виправляємо арифметичні та інші помилки при їх виявленні.

4. Визначаємо оподатковуваний дохід (ОД) шляхом віднімання від нарахованої заробітної плати (ЗП) суми утримуваних із зарплати внесків до соціальних фондів (СВ) і суми податкової соціальної пільги (ПСП):

ОД = ЗП - СВ - ПСП.

5. Обчислюємо суму податку з доходів.

З отриманої суми оподатковуваного доходу (ОД) за місяць утримується 15 % податку з доходів фізичних осіб (ПДФО):

ПДФО = ОД х 15 %.

6. Порівнюємо суму податку, фактично утриману із зарплати працівника, з сумою, отриманою внаслідок проведення перерахунку. При цьому слід зазначити, що сума фактично утриманих «знизу» із зарплати працівника внесків на соціальне страхування, у тому числі до Пенсійного фонду, залишається колишньою.

7. Якщо внаслідок перерахунку за підсумками 2007 року доутримувалася сума ПДФО, у поточному перерахунку вона не враховується.

 

Строки проведення

Строки проведення річного перерахунку

Законом про податок з доходів не визначені. Але оскільки він здійснюється за підсумками року, його краще здійснити відразу після такого звітного року.

Податківці рекомендують це зробити до крайньої дати подання податкового розрахунку за формою № 1ДФ за останній, IV квартал року, за який перерахунок проводився (у нашому випадку — 2008 року). Якщо виходити з цього, перерахунок за 2008 рік необхідно здійснити до 9 лютого 2009 року. Отже, залежно від місяця проведення перерахунку його результати відображаються у формі № 1ДФ за IV квартал 2008 року або у формі № 1ДФ за I квартал 2009 року.

 

Відображення результатів перерахунку

У результаті перерахунку податку з доходів у нас виходить або недоплата, або переплата. Сума недоплати податку стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) працівника за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців до повного погашення суми такої недоплати.

Якщо за перерахунком виникає переплата податку, на її суму зменшується сума податкового зобов’язання платника податків за відповідний місяць, а в разі недостатності такої суми — сума податкових зобов’язань подальших податкових періодів до повного повернення суми такої переплати (

підпункт 6.5.5 статті 6 Закону про податок з доходів).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ результати перерахунку відображаються таким чином:

— якщо виявлено недоплату, показники граф 4 «Сума перерахованого податку» і 4а «Сума нарахованого податку» збільшуються на суму виявленої недоплати щодо податку з доходів;

— якщо за наслідками перерахунку виявлено переплату, показники граф 4 «Сума перерахованого податку» і 4а «Сума нарахованого податку» зменшуються на суму зайво утриманого податку з доходів.

Якщо суми фактично утриманого протягом I кварталу 2009 року податку недостатньо для повного повернення платнику, то у графах 4 і 4а

проставляються нулі, а непогашений залишок переноситься у зменшення майбутніх податкових зобов’язань.

 

Приклади перерахунку

Приклад 1.

Працівнику підприємця у 2008 році було встановлено оклад 700 грн., на підставі поданої раніше заяви протягом 2008 року до його зарплати застосовувалася загальна ПСП — 257,50 грн.

З 28.07.2008 р. по 15.08.2008 р. працівник перебував у щорічній відпустці. Сума відпускних склала 448,40 грн., з них за 4 календарні дні липня нараховано 94,40 грн., за 15 календарних днів серпня — 354 грн. Зарплата за відпрацьовані дні липня — 578,26 грн., за решту днів серпня — 315 грн.

У вересні 2008 року працівнику нараховано премію в сумі 200 грн. за перевиконання квартального плану.

Підприємець робитиме перерахунок у лютому 2009 року.

Наведемо в таблиці інформацію про нараховану у 2008 році працівнику заробітну плату, а також про надання ПСП і утриманий податок з доходів.

Умовні скорочення, прийняті в таблиці:

ПФ — Пенсійний фонд;

ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;

ФБ — Фонд соціального страхування на випадок безробіття;

ПДФО — податок з доходів фізичних осіб.

 

Розрахунковий період

Нарахована заробітна плата, грн.

Сума внесків до соціальних фондів, грн.

ПСП

ПДФО, грн.

ПФ (2 %)

ФТВП (0,5 — 1 %)

ФБ (0,5 %)

1

2

3

4

5

6

7

Січень

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Лютий

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Березень

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Квітень

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Травень

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Червень

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Липень

1026,66

20,53

10,27

5,13

0,00

148,61

Серпень

315

6,30

1,58

1,58

257,50

7,21

Вересень

900

18,00

9,00

4,50

0,00

130,28

Жовтень

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Листопад

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Грудень

700

14,00

7,00

3,50

257,50

62,70

Разом

8541,66

170,83

83,85

42,71

850,40

 

 

У липні та вересні 2008 року ПСП не застосовувалася, оскільки сума заробітної плати перевищила граничний розмір доходу (890 грн.).

Порядок проведення перерахунку наведемо в таблиці.

 

Розрахунковий період

Нарахована заробітна плата, грн.

Сума фактично утриманих внесків, грн.

ПСП

Сума ПДФО за наслідками перерахунку, грн.

Сума фактично утриманого ПДФО, грн.

Сума ПДФО, що підлягає поверненню, грн.

Січень

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Лютий

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Березень

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Квітень

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Травень

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Червень

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Липень

672,66

35,93

257,50

56,88

148,61

91,73

Серпень

669,00

9,46

257,50

60,31

7,21

-53,10

Вересень

900,00

31,50

130,28

130,28

0,00

Жовтень

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Листопад

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Грудень

700,00

24,50

257,50

62,70

62,70

0,00

Разом

8541,66

297,39

811,77

850,40

38,63

 

За наслідками перерахунку доходів у вигляді заробітної плати, нарахованої працівнику протягом 2008 року, виявлена сума надміру утриманого податку з доходів у сумі 38,63 грн. (850,40 грн. - 811,77 грн.). Зазначену суму має бути повернено шляхом зменшення на неї суми податку з доходів, нарахованого в лютому 2009 року.

Приклад 2.

Працівницю підприємця було прийнято на роботу в листопаді 2008 року з окладом 800 грн. У цьому ж місяці вона подала заяву про застосування ПСП на підставі того, що вона одинока мати, яка має дитину до 18 років. Проте помилково до заробітної плати працівниці не застосовувалася пільга «на себе» на 100 % ПСП (257,50 грн.), тому необхідно провести річний перерахунок. Перерахунок здійснюється в лютому 2009 року.

Інформацію про нараховану працівниці у 2008 році заробітну плату, а також про надання ПСП і утриманий податок з доходів наведемо в таблиці.

 

Розрахунковий період

Нарахована заробітна плата, грн.

Сума внесків до соціальних фондів, грн.

ПСП

ПДФО, грн.

ПФ (2 %)

ФТВП (1 %)

ФБ (0,5 %)

Листопад

800,00

16,00

8,00

4,00

386,25

57,86

Грудень

800,00

16,00

8,00

4,00

386,25

57,86

Разом

1600,00

32,00

16,00

8,00

115,72

 

Відповідно до

пункту 4 Порядку № 2035 з місяця подання заяви (з листопада 2008 року) до заробітної плати працівниці мала застосовуватися ПСП у розмірі 386,25 грн. на дитину і ПСП «на себе» в розмірі 257,50 грн. Оскільки ПСП у розмірі 257,50 грн. помилково не застосовувалася, необхідно провести перерахунок сум ПСП і податку з доходів.

 

Розрахунковий період

Нарахована заробітна плата, грн.

Сума фактично утриманих внесків, грн.

ПСП

Сума ПДФО за наслідками перерахунку, грн.

Сума фактично утриманого ПДФО, грн.

Сума ПДФО, що підлягає поверненню, грн.

Листопад

800,00

28,00

643,75

19,24

57,86

38,62

Грудень

800,00

28,00

643,75

19,24

57,86

38,62

Разом

1600,00

56,00

38,48

115,72

77,24

 

За наслідками перерахунку сума надміру утриманого податку з доходів склала 77,24 грн. (115,72 грн. - 38,48 грн.). Частину зазначеної суми потрібно повернути працівниці за рахунок утриманого податку з доходів із заробітної плати за лютий 2009 року, решта повертається за рахунок податкових зобов’язань наступних місяців.

Приклад 3.

Працівник підприємця був прийнятий на роботу у вересні 2008 року з окладом 850 грн. і в цьому ж місяці подав до бухгалтерії заяву про застосування ПСП.

З 28.11.2008 р. по 02.12.2008 р. працівник хворів, про що свідчить наданий у грудні 2008 року листок непрацездатності. На підставі листка непрацездатності нарахована оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності (загальний страховий стаж понад 10 років) — 118,59 грн., у тому числі за 1 робочий день листопада — 39,53 грн., за 2 робочі дні грудня — 79,06 грн. Зарплата за відпрацьовані дні листопада — 807,50 грн., грудня — 776,09 грн.

Перерахунок здійснюється в лютому 2009 року.

Інформацію про нараховану заробітну плату і утриманий податок з доходів наведемо в таблиці довідка 1.

 

Розрахунковий період

Нарахована заробітна плата, грн.

Сума внесків до соціальних фондів, грн.

ПСП

ПДФО, грн.

ПФ (2 %)

ФТВП (1 %)

ФБ (0,5 %)

Вересень

850,00

17,00

8,50

4,25

257,50

84,41

Жовтень

850,00

17,00

8,50

4,25

257,50

84,41

Листопад

807,50

16,15

8,08

4,04

257,50

78,26

Грудень

894,68

17,89

7,76

3,88

129,77

Разом

3402,18

68,04

32,84

16,42

376,85

 

Порядок проведення перерахунку наведемо в таблиці.

 

Розрахунковий період

Нарахована заробітна плата, грн.

Сума фактично утриманих внесків, грн.

ПСП

Сума ПДФО за наслідками перерахунку, грн.

Сума фактично утриманого ПДФО, грн.

Сума ПДФО, що підлягає поверненню, грн.

Вересень

850,00

29,75

257,50

84,41

84,41

0,00

Жовтень

850,00

29,75

257,50

84,41

84,41

0,00

Листопад

847,03

28,27

257,50

84,19

78,26

-5,93

Грудень

855,15

29,53

257,50

85,22

129,77

44,55

Разом

3402,18

117,30

338,23

376,85

38,62

 

За наслідками перерахунку сума надмірно утриманого податку з доходів склала 38,62 грн. (376,85 грн. - 338,23 грн.). Частину зазначеної суми має бути повернено працівнику за рахунок утриманого податку з доходів із заробітної плати за лютий 2009 року, частину, що залишилася, — за рахунок податкових зобов’язань наступних місяців.

 

Висновки

Здійснювати перерахунок потрібно тільки щодо заробітної плати працівників, які користувалися своїм правом на ПСП і значаться у роботодавця на 31 грудня 2008 року.

У ході перерахунку уточнюється оподатковуваний дохід і ПСП працівника за кожен окремий місяць.

Результати перерахунку відображаються у звіті за ф. № 1ДФ за IV квартал 2008 року або I квартал 2009 року залежно від місяця, в якому проводився перерахунок.


Довідкова інформація (довідка)

1

Із суми лікарняних утримується тільки внесок до Пенсійного Фонду.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі