Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Якщо від єдиноподатника-експедитора отримано послуги з перевезення

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Якщо від єдиноподатника-експедитора отримано послуги з перевезення

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець сплатив іншому приватному підприємцю вартість отриманих від нього послуг з перевезення. Пізніше з’ясувалося, що перевізник працює на єдиному податку, а в його Свідоцтві зазначено тільки такий вид діяльності, як «надання експедиторських послуг».

Чи потрібно було утримувати податок з доходів (ПДФО) при виплаті перевізнику суми за договором? Як бути, якщо ПДФО утриманий не був?

 

ВІДПОВІДЬ. У загальному випадку, якщо дохід виплачується підприємцю, то податок з доходів фізосіб (ПДФО) утримувати не потрібно. Проте для цього, як мінімум, необхідно переконатися в тому, що:

— по-перше, особа є підприємцем (тобто вона повинна пред’явити своє Свідоцтво про держреєстрацію);

— по-друге, з урахуванням того, що йдеться про підприємця-єдиноподатника, потрібно перевірити, чи дійсно в його Свідоцтві про сплату єдиного податку вказано той вид діяльності, за який йому виплачується винагорода. Якщо такий вид діяльності в його Свідоцтві не зазначено, то ПДФО утримати потрібно.

Більше того, податківці вимагають, щоб у підприємця, який виплачує дохід єдиноподатнику, були копії: Свідоцтва про держреєстрацію, Свідоцтва єдиноподатника та платіжки про сплату єдиного податку. Тільки тоді вони дозволяють ПДФО не утримувати (лист ДПАУ від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716). Проте в законодавстві таких вимог на сьогодні вже немає. Тому, на наш погляд, достатньо зазначити реквізити таких документів у договорі та/або платіжному дорученні на виплату винагороди, щоб не утримувати ПДФО (докладніше див. «ВД», 2008, № 4, с. 5).

Тепер далі. Припустимо, всі необхідні копії документів у замовника є або їх реквізити зазначено в договорі. Але нам потрібно з’ясувати, чи є послуги, отримані від єдиноподатника, тим видом діяльності, який зазначено в його Свідоцтві про сплату єдиного податку, тобто, чи належать перевезення до транспортно-експедиторських послуг? Подивимося визначення:

— «транспортно-експедиторська послуга — робота, яка безпосередньо пов’язана з організацією і забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного чи іншого вантажу за договором транспортної експедиції» (стаття 1 Закону про транспортно-експедиторську діяльність документ 1);

— «за договором транспортної експедиції одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок іншої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Договором транспортної експедиції може бути встановлено обов’язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, зобов’язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечити відправлення й отримання вантажу, а також інші зобов’язання, пов’язані з перевезенням» (стаття 929 ЦКУ документ 2, стаття 316 ГКУ документ 3);

— «за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов’язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення <...>» (стаття 909 ЦКУ, стаття 306 ГКУ).

Отже, хоча поняття і схожі, але вони не збігаються. Транспортно-експедиторські послуги є саме організацією процесу перевезення і наданням супутніх послуг, але не здійсненням самого процесу доставки вантажу власними силами. До того ж згідно з частиною 4 статті 306 ГКУ транспортна експедиція є допоміжним видом діяльності, пов’язаним з перевезенням вантажу. Звідси чітко видно, що перевезення і експедиція — все ж таки різні види діяльності.

Виходячи з цього маємо таку картину:

1) якщо з підприємцем, якому виплачено дохід, було укладено договір транспортної експедиції (тобто цей підприємець сам наймав перевізника за договором перевезення), то проблем не виникає: цей вид діяльності записано в його Свідоцтві про сплату єдиного податку, і ПДФО утримувати немає підстав;

2) якщо ж із підприємцем було укладено безпосередньо договір перевезення, тобто він

перевозив товар власними силами (своїми або орендованими автомобілями, за допомогою своїх водіїв), то такі послуги не вписуються в його «єдиноподаткову» діяльність. Отже, потрібно було утримати ПДФО у розмірі 15 % від виплачуваної суми.

Що ж робити підприємцю, який ПДФО не утримав (зрозуміло, за необхідності його утримати)? Краще самостійно виправитися, оскільки

відповідальність за несплату лежить саме на особі, яка виплатила дохід (підпункт 20.3.2 Закону про податок з доходів документ 4). У разі коли податківці виявлять цю помилку, вони зможуть стягнути потрійну суму несплаченого ПДФО (саму суму податку плюс «подвійний» штраф згідно з підпунктом 17.1.9 Закону № 2181 документ 5). Крім того, підприємцю ще може загрожувати адміністративна відповідальність за статтею 1634 КУпАП документ 6: попередження або адмінштраф у розмірі від 34 до 51 грн. (від 2 до 3 нмдг).

Якщо ж підприємець самостійно виправить помилку, штрафні санкції йому не загрожують (

лист ДПАУ від 15.11.2005 р. № 11069/6/17-2116).

Виправитися можна, сплативши ПДФО до бюджету, і разом з цим потрібно внести виправлення до форми № 1ДФ:

— якщо строк подання форми № 1ДФ за той квартал, у якому було допущено помилку, ще не закінчився, то потрібно подати

форму № 1ДФ з відміткою «Нова звітна», в якій зазначити всю правильну інформацію (винагорода, виплачена перевізнику, відображається з ознакою доходу «01»);

— якщо ж граничний строк подання форми № 1ДФ, у якій не було зазначено ПДФО перевізника, вже закінчився, то потрібно подати

уточнюючий розрахунок до форми № 1ДФ. Помилковий рядок слід виключити (при цьому в графі 9 поставити ознаку «1») і дописати потрібний рядок з ознакою «0» (графа 9), що означає «рядок на введення».

До речі,

сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, визначатиметься з урахуванням того, що перевізник отримав на руки ніби «чисту» суму грошей, вже за вирахуванням ПДФО. У свою чергу ПДФО визначається у розмірі 15 % від «грязної» суми, тому від «чистої» він обчислюється так: ПДФО = 0,17647 х суму винагороди.

Наприклад, виплачено було 2000 грн. («чиста» сума), значить ПДФО = 2000 х 0,17647 = 352,94 грн. Докладніше про виправлення помилок щодо податку з доходів див. «ВД», 2008, № 20, с. 20.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Закон України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.2004 р. № 1995-IV.

2 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

3 Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

4 Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

5 Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

6

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі