Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як єдиноподатнику торгувати пивом без РРО?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як єдиноподатнику торгувати пивом без РРО?

 

ЗАПИТАННЯ. Я, приватний підприємець на єдиному податку, відкрив піцерію. Чи можу в ній торгувати пивом без застосування РРО?

 

ВІДПОВІДЬ.

Так, без РРО підприємець на єдиному податку торгувати пивом може, але тільки на розлив. Звернемо увагу на три основних моменти.

По-перше,

Указ № 746 документ 1 забороняє єдиноподатникам будь-який вид торгівлі лікеро-горілчаною продукцією (стаття 7). У свою чергу, пиво відповідно до чинного законодавства не є алкогольним напоєм (Закон № 481 документ 2) і не належить до лікеро-горілчаної продукції, виходить, торгувати ним єдиноподатники можуть.

По-друге,

пункт 4 Заключних положень Закону № 2505 документ 3 установлює для єдиноподатників заборону на оптову торгівлю підакцизними товарами. А пиво хоч і не є алкогольним напоєм, але все одно є підакцизним (відповідно до Закону № 313 документ 4), тому торгувати ним на єдиному податку можна тільки вроздріб.

По-третє, підприємцям на єдиному податку дозволено у своїй діяльності не застосовувати РРО, знову ж таки, за винятком продажу підакцизних товарів (крім пива на розлив) —

частина 6 статті 9 Закону про РРО документ 5. Через те що пиво є підакцизним товаром, у загальному випадку при його продажу РРО мати потрібно. Разом із тим Закон про РРО дещо потурає єдиноподатникам — продавцям пива, зокрема:

1)

у разі роздрібної торгівлі продовольчими товарами та пивом у пляшках і бляшанках (за відсутності інших підакцизних товарів) РРО можна не використовувати, але при цьому обов’язково вести Книгу обліку розрахункових операцій (КОРО) і виписувати розрахункові квитанції (РК) установленого зразка (пункт 1 Переліку № 1336 документ 6);

2)

при реалізації пива на розлив ні РРО, ні КОРО з РК не потрібні (зрозуміло, якщо в продажу немає інших підакцизних товарів) — частина 6 статті 9 Закону про РРО. Однак у деяких кафе прийнято подавати на стіл келих і відкупорену пляшку пива — у нашому випадку ми не рекомендуємо діяти так. Для того щоб не було непорозумінь з перевіряючими, слід пам’ятати, що реалізація пива на розлив припускає таке:

— продаж здійснюється з кегів, бочок та інших великих ємностей;

— навіть якщо підприємець придбаває пиво в пляшках, продавати його краще в келихах, склянках тощо;

— ціни на пиво в меню доцільно зазначати з розрахунку за одиниці об’єму (наприклад, за 0,5 л, за 1 л), а не за пляшку.

Дотримуючись цих порад, підприємець убезпечить себе від тих перевіряючих, які можуть засумніватися в тому, що пиво продається на розлив, і сміливо працювати без РРО.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

2 Закон України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

3 Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

4 Закон України «Про ставки акцизного збору та ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.96 р. № 313/96-ВР.

5 Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

6

Перелік окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без використання реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі