Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Новини

На замітку

 

Увага! До пенсійного додатка 23 внесено незначні зміни

Постанова правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» від 14.11.2008 р. № 20-1

 

Зазначеним документом унесені зміни до розрахунку суми страхових внесків (додаток 23). Тепер у додатку 23 окремим рядком потрібно буде зазначати співробітників, яким установлено інвалідність. Зміни набули чинності 22.12.2008 р., отже, змінений розрахунок уперше слід подати за грудень 2008 року. Оновлену форму додатка 23 ми навели на с. 21 цього номера.

 

Приватний підприємець, якому встановлено інвалідність, може зараховувати себе в рахунок виконання «інвалідного» нормативу

Наказ Мінпраці України від 12.11.2008 р. № 527 «Про внесення змін до Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів»

 

Наказом № 527

унесено зміни до Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів».

Згідно з цими змінами

приватним підприємцям, які використовують найману працю і яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, дозволено зараховувати себе в рахунок виконання нормативу робочих місць з працевлаштування інвалідів.

Так, при заповненні Звіту за формою № 10-ПІ підприємець-інвалід

збільшує показник рядка 02 на одиницю. При цьому показник рядка 01 «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)» Звіту за формою № 10-ПІ, очевидно, не збільшується. Річ у тім, що рядок 01 заповнюється відповідно до пункту 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату України від 28.09.2005 р. № 286 . Згідно з цим документом при розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників беруть до уваги тільки працівників (а підприємець не є найманим працівником). Тобто в розрахунок показника рядка 01 (на відміну від оновленого показника рядка 02) підприємці, в яких є інвалідність, себе не включатимуть.

Наведемо

приклад. Середньооблікова кількість штатних працівників у підприємця — 14 осіб, один з яких є інвалідом. Крім того, і сам підприємець має інвалідність. Так-от, у рядку 01 Звіту слід зазначити 14 осіб, а в рядку 2 буде зазначено 2 особи.

До цього додамо, що при наближенні строку подання Звіту за формою № 10-ПІ ми обов’язково детальніше розглянемо порядок його заповнення.

 

Працюючі пенсіонери повинні сплачувати пенсійні внески «за себе»

Лист Держкомпідприємництва України від 04.09.2008 р. № 7544

 

Чому приватні підприємці, які перебувають на пенсії і продовжують провадити свою підприємницьку діяльність, повинні сплачувати внески «за себе»

до Пенсійного фонду, адже така норма чинного законодавства є несправедливою? Відповіддю на цей запит підприємців і є зазначений лист.

У

листі Держкомпідприємництва зазначив: як випливає зі статті 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, платниками пенсійних внесків є, зокрема, фізособи-підприємці (незалежно від того, є вони пенсіонерами чи ні), у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований, єдиний податки).

Таким чином, до внесення відповідних змін до

Закону № 1058 підприємці-пенсіонери, які отримують пенсію за віком і продовжують підприємницьку діяльність, повинні сплачувати «за себе» внески на пенсійне страхування (фактично це стосується тільки підприємців на загальній системі оподаткування).

 

Суми ПДВ, що підлягають відшкодуванню, за бажанням платника податків можуть погашатися облігаціями

Закон України від 12.12.2008 р. № 659-VI «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

 

Верховна Рада внесла зміни до

Закону про держбюджет на 2008 рік від 28.12.2008 р. № 107-VI.

Ці зміни, зокрема, передбачають

можливість погашення сум ПДВ, що підлягають відшкодуванню та не відшкодовані платнику протягом визначених законодавством строків, шляхом оформлення таких сум облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

Що важливо

, прямо зазначено: оформлення бюджетної заборгованості з ПДВ облігаціями здійснюється тільки за згодою платника податків.

Також установлено, що:

— строк

обігу ОВДП становить 5 років;

— видані

ОВДП повинні погашатися щорічно рівними частинами в розмірі 20 % номінальної вартості таких облігацій. Причому одночасно має виплачуватися дохід (проценти) із розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ.

Спеціальний порядок випуску, обігу, погашення зазначених облігацій, а також нарахування процентів на них повинен затвердити Кабінет Міністрів України. З моменту такого затвердження, очевидно, і буде дано старт обміну невідшкодованого ПДВ на ОВДП.

Зазначимо, що

Порядок від 25.12.2003 р. № 2014, що існує сьогодні, для нашого випадку не підходить, оскільки визначає правила оформлення заборгованості з ПДВ, що утворилася на 01.11.2003 р. і не відшкодована до 01.01.2004 р.

На закінчення зазначимо, на відміну від «обов’язкового» порядку погашення належних до відшкодування сум ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики (згідно із

Законом від 27.11.2003 р. № 1344-IV), що існував раніше, сьогодні йдеться виключно про добровільне погашення.

 

Підприємці для розрахунків з працівниками можуть заповнювати «зарплатні» відомості за новими формами

Наказ Держкомстату України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489

 

Цим

наказом затверджено нові форми для обліку відпрацьованого часу і заробітної плати працівників, зокрема, такі:

№ П-5 «Табель обліку використання робочого часу»;

№ П-6 «Розрахунково-платіжна відомість працівника»;

№ П-7 «Розрахунково-платіжна відомість (зведена)».

Ці форми є обов’язковими до застосування тільки для юридичних осіб.

Фізособи-підприємці не зобов’язані їх застосовувати, тому вони можуть продовжувати застосовувати ті форми, які вони вели раніше та до яких уже звикли. Водночас слід зазначити, що нові затверджені форми, на наш погляд, дещо зручніші, ніж попередні. Тому підприємець за бажання може взяти за основу зразки нових форм документів або використовувати їх із зручними для себе корективами.

Нові

типові форми, розміщені на сайті Держкомстату: www.ukrstat.gov.ua, запроваджуються починаючи з 1 січня 2009 року.

На закінчення скажемо декілька слів про ці форми.

У Табелі (ф. № П-5) ведеться облік робочого часу працівників.

Форму № П-6 призначено для відображення нарахованої заробітної плати по кожному працівнику, утримань з неї та кінцевої суми виплаченої («чистої») заробітної плати. При цьому сума нарахувань відображається в розрізі структури фонду оплати праці, а також виплат, що не належать до фонду (у формах старих відомостей такої деталізації не було). Також зазначаються суми утримань: авансу, податку з доходів, внесків до соціальних фондів, аліментів тощо. Причому назви граф для утримань нової форми відповідають термінології чинного законодавства.

Форма № П-7 — зведена розрахунково-платіжна відомість, тобто до неї заносяться загальні дані за період (місяць) щодо всіх працівників із форм № П-6.

Зауважимо, що зазначеним наказом затверджено ще деякі форми, такі як: № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», № П-2 «Особова картка працівника», № П-3 «Наказ (розпорядження) про надання відпустки», № П-4 «Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту)», але їх підприємці вести не зобов’язані.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі